Ull er et fantastisk materiale å lage klær i. Ullfibrene er bygget opp for å beskytte sauen mot både varme og kulde, noe vi nyter godt av når vi bruker ullen til klær. Siden ullfibrene er helt annerledes enn for eksempel bomull og syntetiske fibre, er det viktig å behandle ullklærne riktig. Da kan de gi langvarig glede.

Jannecke Riisøen er gründer og daglig leder i Nøstebarn, og har jobbet med ull i over 20 år. Både hun og hennes fire barn har alltid brukt mye ull. Her er hennes beste tips for å bevare ullplaggene:

Fjern søl med det samme!
Det er utrolig hva som kan skylles eller tørkes av ullen hvis man tar det med det samme! En veltet blåbærsmoothie på en helt ny bukse kan fort bli veldig kjedelig, men er buksen av ubehandlet ull, og man raskt skyller av under rennende vann, er det fullt mulig å unngå varige flekker. Janneckes beste tips er å la en tørr bomullsklut eller et håndkle suge til seg sølet, eller rett og slett bruke rennende vann. Da kan man knipe vannet ut i et håndkle etterpå, så blir plagget raskt tørt nok til å ta på igjen.

Bruk ullprogram i maskin eller håndvask
Det spesielle med ullfibrene er at de er dekket av skjell som åpner og lukker seg for å regulere temperaturen. Dette er en glimrende egenskap, men gjør at skjellene hekter seg i hverandre ved hard vask. Det er viktig å unngå for høy (eller vekslende) temperatur, for mye såpe eller for mye bevegelse. Det finnes ull som tåler vask ved høy temperatur, men det er fordi den er plastbelagt, slik at den ikke skal tøve. Ull belagt med plast kan likevel merkes med 100 % ull, men de fantastiske egenskapene til ubehandlet ull blir da forringet.

Bruk ullsåpe 
Det finnes mange ulike ullsåper på markedet. Ullsåpe er fri for enzymer som er skadelige for ullfibrene. Velger du en naturlig ullsåpe er den ekstra skånsom mot det naturlige ullfettet, og helt uten syntetiske kjemikalier. Er ullen du skal vaske ubehandlet, er det ekstra godt å vite at såpen ikke tilsetter syntetiske kjemikalier til et 100% naturlig plagg.

Dosér riktig med såpen
Ikke bruk mer såpe en angitt, heller litt mindre. For mye såpe medfører tøving. Vær oppmerksom på at noen vaskemaskiner er ekstra vannsparende, disse beregner vannmengde etter vekt av tøy, og tar dermed inn svært lite vann siden ull veier så lite. Da må du redusere såpemengden tilsvarende.

Velg riktig temperatur
Ull trenger ikke vaskes på mer enn 30 grader, fordi smuss ikke trekker inn inn i ullfibre og ullen i seg selv virker naturlig rensende.

Sentrifuger skånsomt
Maskiner sentrifugerer forskjellig. 400 omdreininger pleier å være et trygt valg, og noen opplever at de kan ha 800-1000 omdreininger uten problemer. Ullfleece kan bli veldig flat hvis den sentrifugeres for kraftig. Vasker du for hånd kan du rulle plagget inn i et håndkle og klemme vannet ut.

Heng opp eller tørk ullen flatt
Aldri tørketrommel på ekte ull! Trekk plagget i fasong før det henges eller legges til tørk. Ull tørker raskt!

Bruk flekkfjerning for ull på vanskelige flekker 
Det er viktig at flekkfjerneren er beregnet for ull. Følg bruksanvisningen og gjenta til flekken forhåpentligvis er borte. Skyll alltid godt!

 

Se Nøstebarns utvalg av økologisk vaskemiddel til ull her: 

Bruk smekke og trekk opp ermene når barnet spiser
Du kan spare mye ullvask på de små ved å bruke en stor smekke som går nedenfor bordkanten, der hvor sølet som oftest havner. Det fungerer også godt å ta en t-skjorte utenpå ulltrøyen. Trekk opp ermene så ikke de dyppes i maten eller i sølet på bordet. En tilgjengelig klut eller serviett  hindrer at barnet bruker klærne til å tørke seg med.

Ha egen skittentøyskurv til klærne
Det er leit når ullklærne krymper eller blir helt ødelagte fordi de havner i vanlig vask. Men en egen plass til skitne ullklær kan man spare seg for slike uhell.

Hull i ull? Ull slites på utsatte steder, men resten av plagget kan da være som nytt. Velger du å lappe hullet kan du flerdoble plaggets levetid. Du kan også lappe kreativt på flekker som ikke går vekk. Godt for både miljø og lommebok! Se våre lappetips her….

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSmertelindring under fødsel – hva brukte du?
Neste artikkelSlik kler du barnet i all slags vær
DEL