Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær! Utsagnet har blitt en klisjé, men er jo helt sant! Når poden holder seg tørr, og akkurat passe varm, er verken vær eller vind til hinder for lek og uteaktivitet.

Sist oppdatert: 15. oktober 2019

At Nøstebarn er gode på ullklær, vil de fleste være enig i. Anbefalingen fra dem som jobber med utvikling av ull til dagen, er at klær av ubehandlet ull er det beste for små kropper, i all slags vær. Jade Daltveit jobber med markedsføring i Nøstebarn, og har tre små barn. Hun forteller at hennes familie er ute på tur, hele året. Hennes beste tips til påkledning er å bruke ubehandlet ull, både som innerste lag og mellomlag. «Ubehandlet ull har en helt unik isolasjonsevne og slipper gjennom vanndamp. Derfor passer ulltrøyen likegodt i klissvått Bergensvær i oktober, som det gjør på en varm sommerdag ved stranden», sier hun.

Ull som innerste lag
Tette ytterjakker og dresser kan lett bli klamme inni. Har man derimot ull under, vil ullen transportere vekk fuktigheten. Ull tar nemlig opp vanndamp og slipper den gjennom, slik at huden ikke blir klam. Du har kanskje kjent hvor kald du blir på tærne med klamme bomullsokker i støvlene? Dette er fordi bomull mister isolasjonsevnen når den kun er 4% våt! Ull tåler hele ti ganger mer fuktighet enn bomull. Vi sier derfor at et tynt lag med ull innerst holder små og store tørre og varme i all slags vær.

Ull som mellomlag
For barn er det gøy være ute i regn, snø og sludd. I aktiv lek i ruskevær blir det i blant vått innenfor yttertøyet. Har barnet ubehandlet ull som mellomlag stopper vannet der. Ull trekker ikke fuktigheten videre, og den holder på varmen – selv når den er våt! En god ulldress, eller ullbukse og ullgenser gjør at barnet kan leke ute hele dagen. En tynn ullue under hetten og et en lun tubehals rundt halsen gjør godt i kaldt vær, og som andre ullplagg holder også ullvotter på varmen, selv når de er våte.

Ull om sommeren!
Visste du at ull består av 80% luft? Det er luften mellom fibrene som gir ullen den fantastiske isolasjonsevnen, og gjør at ullen også isolerer mot høye temperaturer. Ull vil derfor holde barnet svalt, selv på varme sommerdager. Den norske sommeren kan være veldig varierende i både vær og temperatur. Ullfleecejakkene fra Nøstebarn er manges favoritt, og tilbakemeldinger fra fornøyde kunder tyder på at disse jakkene brukes like mye om sommeren som om vinteren!

Visste du at superwash-ull ofte er belagt med plast utenpå ullfibrene?
Kun ubehandlet ull har alle ullens fantastiske egenskaper i behold! Mange av ullplaggene som selges i dag er «superwashbehandlet». Dette betyr at det er lagt et tynt plastlag utenpå ullfibrene, for at de skal tåle ekstra hard maskinvask. Mange ønsker å styre unna klær som er behandlet med ”superwash”, men dette blir ikke oppgitt på merkelappen, der står det at plagget er 100% ull. Alle ullklær fra Nøstebarn er ubehandlet og fri for skadelige kjemikalier, blekemidler og plast. Vi er også ekstra nøye i produksjonen, og bruker kun stoffer som er bevist uskadelige. Velger du klær fra Nøstebarn er du derfor sikret at klærne er trygge for både mennesker og miljø.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSlik tar du best vare på ullklærne
Neste artikkelMener foreldre bør legge vekk mobilen på føde og barsel
DEL