Når man skal kjøpe klær til bruk i barnehagen er det lurt å velge allsidige klær, som fungerer både ute og inne, og ved vekslende værforhold.

Sist oppdatert: 9. februar 2018

Hvis klærne som brukes i barnehagen er i ubehandlet ull trenger barnet få plagg som kan brukes mye. Ubehandlet ull virker naturlig rensende, noe som gir plaggene lengre brukstid før vask. Gründer og daglig leder i Nøstebarn, Jannecke Riisøen, har jobbet med klær i ull i 25 år, og er selv firebarnsmor. Her deler hun sine beste tips for påkledning i barnehagen.

Klær i barnehagen må tåle bevegelse

«Det aller viktigste for å holde varmen, er at man er kledd for å kunne bevege seg», sier Jannecke Riisøen. «Det hjelper ikke at poden har den tykkeste vinterdressen, eller vottene med mest fôr, dersom han ikke klarer å holde seg i bevegelse.» Lag på lag er den aller beste måten for å sikre en jevn og god temperatur. Da kan man enkelt regulere temperaturen med å ta av eller på en genser – alt etter aktivitetsnivå. «Min erfaring er at myke og tynne votter med fôr av ubehandlet ull er best», sier hun, «da klarer selv de minste å leke med vottene på, og beveger du fingrene skal det mer til for å begynne og fryse.» Jannecke har hatt med seg barn på tur i all slags vær, og hennes motto er at ingen voksne går på skitur i bobledress, det er alt for tett og varmt! Små barn er på en måte på skitur hver eneste dag i barnehagen, de er høyt og lavt, litt i ro, og litt løping – da bør de også være kledd for dette!

Ulltrøyer og ullbodyer

Ulltrøyer og ullbodyer med korte ermer kan brukes som innerste lag året rundt i barnehagen. Trøyer med lange ermer kan også brukes som genser innendørs. Det kan være lurt å ha to stykker slik at barnet kan ha et ekstra skift liggende i barnehagen.


Ulls
trømpebukser og longs

Det er praktisk å ha to ullstrømpebukser eller longs, slik at barnet har et skift. De større barna kan gjerne bruke longs, siden de kan brukes lengre mellom hver vask og dermed blir mindre slitt. Hull på knær stoppes eller lappes enkelt og gir plaggene lengre brukstid.

Se mer ullundertøy hos Nøstebarn

Ullgenser og ullbukse, eller ulldress

Et todelt sett med en tykk ullgenser og ullbukse, eller en hel ulldress varmer godt. Plagg i ullfleece og ullribb passer under ytterklærne, eller alene på varmere dager. Det todelte settet gjør det enkelt å sjekke bleien eller å kle av når barnet skal på do. En dress gjør at det aldri blir en kald glipe på ryggen og kan føles mindre ”klumpete” under parkdressen eller regntøyet.

Tøfler

Tøfler må man ha i barnehagen og Nøstebarns skinntøfler passer perfekte til dette. Den semskede skinnsålen gir god antisklieffekt for spretne smårollinger. Fine farger og motiver gjør dem morsomme å ta på seg.

 

Yttertøy

En vindjakke eller parkdress er nyttig i barnehagen. Yttertøy av bomull er mykt og fleksibelt og mer pustende enn skallklær. Om det regner kan det kombineres med todelt regntøy. Nøstebarns yttertøy inneholder ingen skadelige fluorstoffer og er dermed både trygt og miljøvennlig. Ikke glem å ha strikk under støvlene, slik at buksebeinet ikke sklir opp!

Lue

Vekslende vær krever forskjellige luer. Derfor er det lurt å ha én tynn og én tykkere lue i ull slik at det er lett å bytte på. En tynn lue eller finlandshette kan brukes alene eller under hette på kalde eller våte dager. En tykkere ullfleecelue varmer godt når det er høst og vinter.

Ullhals

For å hindre at barnet blir kald eller våt rundt halsen under yttertøyet bør man ha en ullhals. Ullhalsen er også et tryggere valg enn skjerf, siden skjerfet lett kan hekte seg fast.

Votter

Ullvotter vaskes sjelden og holder på varmen, også når de er fuktige. Det betyr færre skift og færre vottepar å holde styr på. To par votter er likevel praktisk å ha slik at barnet har et skift når det trengs. Den populære barnehagevotten fra Nøstebarn er vindtett og vannavvisende og gir god gripeevne.

Ullsokker

En tynn ullsokk er god året rundt. I støvler med fór er det ofte nok med ett par. I gummistøvler er det fint med en tykkere ullsokk utenpå.

Vognpose, ullpledd og lammeskinn

Været og årstidene har mye å si for hva som behøves til sovestundene. En vognpose er nyttig i de kaldere månedene, mens det gjerne holder med lammeskinn og et ullpledd når det er varmere ute.

Se Nøstebarns utvalg av ullklær til barn her

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelBildeserie: Fødte i gangen på sykehuset
Neste artikkel10 kjappe om søskensjalusi
DEL