Jannecke Riisøen, gründer og daglig leder i Nøstebarn har selv to barn som var plaget av atopisk eksem.

Sist oppdatert: 16. oktober 2019

– Ikke fortvil hvis du har kjøpt mye deilige ullklær og det viser seg at barnet har eksem, sier hun.

– Ullklær kan nemlig være en god løsning for barn med tander eksemhud.  Mange som er plaget med eksem reagerer på fuktighet og blir verre hvis huden blir klam. Da er ull, og spesielt ubehandlet myk merinoull, godt å ha på innerst. Ullen absorberer vanndamp og hindrer at huden blir klam.

– Noen barn med eksem har ekstra følsom hud og klør derfor lettere. Da kan en blanding av myk merinoull og silke være veldig bra, siden den er både glatt som bomull og samtidig beskytter huden fra å bli klam.

Barn er forskjellige og kan reagere forskjellig på tekstiler. Derfor anbefaler Jannecke å prøve seg litt frem, i stedet for å automatisk avskrive ull hvis barnet har eksem. Der har hun nyere forskning på sin side. Før ble ull automatisk frarådet barn med eksem. Nå vises det til at ull kan ha positiv effekt på eksemhud.

– Ta av ullplagget noen dager og se etter endring, hvis du lurer på om barnet reagerer på ull.  Merker du endring, prøv gjerne en runde til for å utelukke naturlige svingninger i eksemutbruddet.  Har dere prøvd både ull og ull med silke, og det viser det seg at barnet blir bedre hver gang ulltøyet er av, kan det bety at barnet har ull-allergi og derfor må bruke ull utenpå et lag tynn bomull eller lignende.  Heldigvis er det sjelden at barn er allergisk mot selve ullen, selv om det også kan forekomme. En allergisk reaksjon kan like gjerne komme av stoffene som ullen er behandlet med som barnet reagerer allergisk på.

Markedssjef hos Nøstebarn, Jade Daltveit, har selv gjort denne erfaringen på sine barn.

– Jeg trodde at begge mine eldste barn hadde ull-allergi, fordi de fikk eksem når de gikk med ull. Da jeg begynte å jobbe i Nøstebarn og gikk over til bare ubehandlet ull, forsvant eksemen raskt. Nå er de gjerne kledd i ull døgnet rundt og huden er helt fin. Dette stemmer også godt med alle de tilbakemeldingen Nøstebarn får fra kundene sine.

  • Det er derfor ekstra hyggelig at nyere forskning nå viser til samme resultater som vi og kundene våre har erfart; at myk ull kan være et godt valg, også hvis man har eksem.

 

 

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelIngen turner i jeans!
Neste artikkelGode gaver til den lille
DEL