Det er flere grunner til at babyer våkner om natten. Både sult og ubehag kan vekke opp en liten skatt, og da er det ikke alltid så lett å finne god søvn igjen. Her følger noen tips rundt barnets sovemiljø som kanskje kan bidra til roligere netter både for store og små.

Sist oppdatert: 2. oktober 2019

Et trygt og kjent liggeunderlag!

Et soveskinn er et lammeskinn som er spesialgarvet for spedbarn. Skinnet holder jevn temperatur og kjennes ikke kaldt når barnet kommer fra en god varm favn. Vi voksne vet jo at laken og dyne raskt blir varme, men for de små er kanskje overgangen fra en varm favn til en kaldere seng akkurat det som skal til for å vekke dem opp igjen. Et tett og jevnt klippet lammeskinn for baby lar også luft sirkulere  rundt barnet og absorberer fukt. På den måten hindrer soveskinnet at det blir tett og klamt under barnet. Skinnet er derfor supert som liggeunderlag hele året, både i sengen, i kurven, på sofaen og på gulvet.

En pyjamas som holder jevn temperatur!

… selv hvis den blir fuktig eller våt. Mens en bomullspysj kun tåler 4% fuktighet før den blir kald, tåler en pysj av ull eller ull/silke 10 ganger så mye uten å bli kald. Det er godt å vite hvis barnet har blitt litt svett, eller det kommer melkesøl eller annet søl på ullpysjen i løpet av natten.

Er ullen ubehandlet, virker den selvrensende, slik at babypysjen ikke trengs å vaskes så ofte. Siden ull tørker raskt, kan du til og med klare deg med én ullpysj!

Mer klær på babyen – mindre over!

Kle heller mer på babyen og ta mindre over. Da blir ikke barnet kaldt, selv om dynen sparkes av i løpet av natten. Kanskje kan dynen byttes ut med et ullteppe hvis barnet er godt kledd? Om sommeren kan det være nok med en deilig pysj i ubehandlet ull.

Ikke for varm!

Stikk en finger ned i nakken under pysjen for å kjenne om babyen er svett. I så fall er det på tide å kle litt av barnet eller senke temperaturen i rommet.

Et trygt kosedyr!

Kanskje er det et trygt og kjent kosedyr, eller en sutteklut, barnet trenger for å sovne? Velger du et kosedyr av økologiske naturmaterialer, avgir det ingen mikroplast verken til miljøet eller i sengen. Et kosedyr skal kunne suttes på og koses med, og da skal det være helt trygt.

 

Se Nøstebarns utvalg av pysjer i ubehandlet ull.
Se Nøstebarns utvalg av økologiske kosedyr og babyleker.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelBarnehagen: En plass å være – en plass å lære
Neste artikkelEr ullklærne belagt med plast?
DEL