En baby blir ikke skitten på samme måte som et stort barn. Men babyhuden er sart. Derfor skal du pleie og holde øye med huden, slik at ikke små hudproblemer vokser seg store. Ta deg god tid og gjør vask og stell til en hyggestund. Her får du noen tips.

Sist oppdatert: 6. desember 2018

En baby har sart hud
Huden til en nyfødt baby er tynn, blir lett tørr og har ennå ikke bygget opp den bakteriefloraen som beskytter mot fremmede mikroorganismer. Derfor er det viktig at du allerede fra start holder øye med huden og sørger for at den har det godt. Når du sørger for at huden ikke blir tørr og holder deg til milde produkter, kan du i mange tilfeller unngå hudproblemer.

Hold øye med huden
Du bør daglig sjekke babyens hud i de ømfintlige områdene der det ofte er fuktighet og varme. Det er steder som for eksempel lysken, bak knærne, rundt hendene og under halsen. Vask områdene med hendene eller bruk en bomullsdott fuktet med rent vann og litt babyolje. Har du ikke vann i nærheten, kan du bruke milde uparfymerte våtservietter. Hold huden under bleien ren, og la den bli luftet og tørket ved bleieskift.

Når babyen skal bade
Når du synes at babyen trenger et bad, kan du vaske barnet i lunkent vann på omkring 37 grader. Du kan dryppe et par dråper babyolje i badevannet. Det pleier huden og holder den myk. Synes du at babyens hud blir glatt av oljen i vannet, kan du i stedet smøre huden inn med litt babyolje etter badet, mens huden fortsatt er fuktig. Hvis babyen har veldig tørr hud, anbefales det at du smører fettkrem på de utsatte områdene. Gjør det rett etter badet, når huden fortsatt er fuktig og tar godt imot kremen.

Gjør badet deilig
Når du skal bade babyen, bør du skape en hyggelig stemning og holde en behagelig varm temperatur på badet. Sørg for at badevannet holder omkring 37 grader. Vær rolig og vis glede ved badeopplevelsen. Når du skyller håret, bør du snakke rolig og positivt. Det gjør babyen trygg. Hold en ren myk klut på pannen slik at vannet ikke renner ned i øynene.

Skyll og vask babyhår
Du trenger ikke bruke hårsjampo i babyhåret. Det er som regel nok å skylle håret med vann. Har barnet ditt mye hår, kan du godt bruke litt mild babysjampo. Skyll håret grundig. Det må ikke bli igjen sjamporester i håret.

Plei de små foldene
Babyer har mange hudfolder som du skal pleie daglig for å unngå rødhet og irritasjon. Rens hudfoldene med en myk bomullsdott fuktet med rent vann og litt babyolje. Hvis du ikke har tilgang til vann, kan du rense foldene med milde parfymefrie våtservietter. Klapp alle foldene helt tørre med en myk klut etterpå. Husk også huden bak ørene og i armhulene.

Bleieskift og rød hud
Huden under bleien er spesielt utsatt for å bli rød og irritert. Hold godt øye med utslett her. Hvis huden har blitt rød og irritert, lar du området luftes godt ved hvert bleieskift og smører med en beskyttende salve etterpå.

Hold øye med eksem
Eksem hos små barn starter vanligvis på kinnene, haken eller i hodebunnen. Oppdager du utslett, så smør hyppig med fettkrem, og hold huden smidig og gjennomfuktet med krem etter bading. Hos større barn er eksem mest vanlig i albuebøyninger, knehaser og på hender, håndledd og ankler. Det er viktig at du holder eksemen nede med daglig pleie. Kontakt helsesøster eller lege.

Babypleie uten parfyme
Når du vasker og pleier babyens hud, bør du unngå produkter med parfyme. Dette gjelder også de naturlige og økologiske parfymestoffene. De kan forårsake allergi på linje med de kjemiske. Velg i det hele tatt milde pleieprodukter uten unødvendige konserveringsmidler og farge. På den måten skåner du babyens hud og forebygger irritasjon.

Hudvennlig klesvask
Vask sengetøyet og klærne til barnet i parfymefrie og allergivennlige vaskemidler. Unngå å overdosere. Såperester i klær kan føre til hudirritasjon. Skyll gjerne klærne en ekstra gang. De fleste maskiner har denne funksjonen. Bruk et parfymefritt og allergivennlig skyllemiddel hvis du ønsker å gjøre klærne mykere og redusere hudirritasjonen som kan oppstå når klærne gnisser mot huden.

 

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelForebygg allergi for ditt nyfødte barn
Neste artikkelEn trendy babytid
DEL