Hvis du er nybakt forelder eller snart skal bli det, har du sikkert mange spørsmål om babyens hud. Hvor ofte bør babyen bades? Er det nødvendig med sjampo? Skal jeg smøre babyen med krem? Det er faktisk ikke så vanskelig.

Sist oppdatert: 21. august 2019

Det handler om at du blir kjent med huden til det lille barnet ditt og stoler på egen dømmekraft. Det er noen ting det er fint å vite når det gjelder små barn og hud.

Huden er fra fødselen kroppens største og viktigste organ. Huden beskytter kroppen mot ytre påvirkninger som bakterier og virus – og regulerer kroppens væskebalanse. Huden til en nyfødt baby er tynn, blir lett tørr og har ennå ikke bygget opp en bakterieflora som beskytter mot fremmede mikroorganismer.

Derfor er det viktig at du allerede fra begynnelsen holder øye med om barnets hud har det bra.

Daglig pleie
En baby blir ikke skitten eller svett på samme måte som en voksen. Men sart babyhud skal pleies og holdes øye med for å forebygge at små hudproblemer vokser seg store. Ta deg god tid når du steller babyen din, og gjør tiden på stellebordet til en hyggestund som skaper et helt spesielt bånd mellom dere.

Tørr hud
Hvis barnet ditt har tørr hud, bør du smøre huden ofte med en uparfymert krem. Ellers kan tørr hud utvikle seg til sprekker og irritasjon.

Rød stump
Små barn får lett rød stump. Hvis huden i bleieområdet blir rød og irritert, kan du pleie huden med en beskyttende salve. Vask og tørk huden grundig først. Husk å gi den sarte huden tid til å bli luftet ved hvert bleieskift.

Knopper på huden
Noen dager etter fødselen kan babyer få kviselignende knopper. De kalles hormonknopper. De kan spre seg til hele kroppen. Men fortvil ikke. De er ufarlige og forsvinner vanligvis av seg selv. Når babyen er rundt 4 uker, kan den få noen andre knopper som skyldes at talgkjertlene er tilstoppet. De ligner på hudormer og forsvinner også av seg selv. Hvis du er i tvil om noe, kan du vise knoppene til helsesykepleieren.

Skurv i hodebunnen
Svært mange små barn får skurv i hodebunnen. Det er helt vanlig. Skurv er gulbrune flak som ligner flass. De kan også bli til gulaktige skorper og sitte i øyenbrynene. Årsaken til skurv er ikke kjent. Kanskje skyldes det mangel på fett i huden. Men jo raskere du fjerner den begynnende skurven, jo raskere forsvinner den igjen.

Du kan fjerne skurv ved å gni Neutral Intensiv krem eller babyolje i hodebunnen før sengetid. Hvis barnet har mye hår, deler du håret inn i skiller og smører litt krem/olje i hver skill. Ta på barnet en bomullslue til neste morgen. Neste dag har skurven løsnet og du kan fjerne flakene med en fin kam eller gni dem av med en frottéklut.

Hvis det fortsatt er noe skurv igjen, gjentar du behandlingen etter et par dager. Etterpå kan du vaske håret med en mild babysjampo.

Neutral er et godt valg når du ønsker å gi babyhuden en god start. Neutral babyserie er uten parfyme, farge og andre unødvendige tilsetningsstoffer som kan irritere huden.

Alle produktene til Neutral bærer logoen til NAAF (Norges Astma og Allergiforbund). Det betyr at organisasjonen har vurdert ingrediensene på grunnlag av den seneste forskningen, herunder at de er fri for parfyme, og konkludert med at de utgjør minimal risiko.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelLinas
Neste artikkelGreta
DEL