Solskinn sprer glede året rundt. Men husk å beskytte dine små solstråler mot solens skyggesider. Et lite barn skal være i skyggen når solen skinner. Les mer om barn og solstråler her.

Sist oppdatert: 2. april 2019

Vårsolen
Det er deilig for store og små å være ute om våren. Men husk at huden slett ikke er vant til solens stråler på denne årstiden. Et lite barn skal aldri plasseres i direkte sollys. Større barn skal beskyttes med solkrem og klær i vårsolen. Unngå også opphold i solen for lenge om gangen.

Sommersolen
Sommersolens stråler er svært skarpe og kan lett skade sart barnehud. Det er solens UV-stråler som kan skade. UVB-stråler gjør huden brun, men også solbrent. UVA-strålene gir farge, men kan ødelegge hudens DNA og gjøre at huden eldes. Hold øye med UV-indeksen og beskytt deg selv og barna dine mot solens skyggesider. Bruk en stor sommerhatt, lette klær og solkrem. Hold deg unna solen mellom kl. 12 og 15, og unngå å være i solen for lenge om gangen.

Små barn og sollys
Et lite barn som ikke kan krabbe eller gå, må aldri plasseres i direkte sollys. Det anbefales også at du ikke bruker solkrem til et lite barn. Hold i stedet barnet i skyggen, og vær oppmerksom på at solens UV-stråler kan reflekteres fra omgivelsene. Det kan komme stråling fra vann, sand, snø og betong rundt dere. Hvis UV-indeksen er høy, bør du derfor beskytte det lille barnet med klær, selv når det er i skyggen.

Barn og solkrem
Når barnet blir større og begynner å bevege seg omkring, kan du beskytte det med solkrem. Barn liker imidlertid ikke å bli smurt med solkrem. Prøv å gjøre det til en lek. Sett på bra musikk, lag «leopardflekker» med kremen på huden og begynn alltid med de stedene der barnet synes det er greit å bli smurt. La gjerne barnet hjelpe til på de mer tilgjengelige områdene, som ben, armer og kinn. Det er en fordel at barnet lærer å smøre seg selv, slik at det blir en god vane for fremtiden. Husk at kroppen skal smøres på nytt når du har vært i vannet.

Les også:

Sommerbad
Sørg for å få vasket solkrem, saltvann og klorvann av barnets hud etter en sommerdag. Gi det et kort og kjølig bad med en mild såpe for å unngå å tørke ut den sarte huden. Smør barnet med fuktighetskrem rett etter badet. Smør kremen på senest 5 minutter etter badet, så holder huden bedre på fuktigheten.

For mye sol
Hvis uhellet har vært ute og du eller barna dine har blitt solbrent, er det viktig at du behandler huden så snart som mulig. Hvis du ikke har en ettersolingskrem, kan du helle kald melk i en sprayflaske og spraye på den solbrente huden hver time. Laktosen roer huden, og den kalde melken virker nedkjølende på røde områder.

Tørt sommerhår
Har barnet fått tørt og flokete hår på grunn av sol og saltvann, så gi det en omgang med litt balsam uten parfyme etter hårvask. Gre forsiktig gjennom håret før du skyller ut balsamen.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelVær og hverdag
Neste artikkelBella
DEL