Du kan hjelpe barnet å unngå allergi ved å skape et godt inneklima uten fukt, støv, parfyme og dyrehår. Har du et barn med særlig risiko for å utvikle allergi, kan du også redusere risikoen ved å følge tipsene våre for et sunt inneklima.

Sist oppdatert: 2. april 2019

Et barn har større risiko for å utvikle allergi hvis mor, far eller større søsken har eller har hatt en allergisk sykdom. Med allergisk sykdom mener vi astma, høyfeber, atopisk dermatitt (barneeksem) og matallergi.

Du kan også utvikle allergi selv om ingen andre i familien har det. Det er størst risiko for å få allergi mot de allergifremkallende stoffene som du er i kontakt med daglig. Det kan for eksempel være dyrehår, husstøvmidd og pollen.

Det er individuelt hvor mye påvirkning som skal til før du får symptomer. Noen mennesker med allergi, f.eks. overfor katt, kan reagere bare sidemannen på bussen har kattehår på klærne, mens andre ikke vil få symptomer av en så liten mengde. Det er alltid lurt å redusere mengden av allergifremkallende stoffer i hjemmet. Her er noen tips som du kan følge for å få et sunt inneklima og dermed redusere risikoen for at barnet utvikler allergi.

Luft ut daglig
Som en generell pekepinn bør du lufte ut i boligen fem til ti minutter daglig og etter bading/dusjing og matlaging. Luft også alltid ut med gjennomtrekk under og etter rengjøring. Det virvles opp støv under mopping og støvsuging, hold derfor vinduene åpne slik at støvet slippes ut.

Les også:

Gjør støvsugingen til en lek
Støvsug minst én gang i uken og gjør støvsugingen til en lek sammen med barna. De minste synes det er gøy å ri på støvsugeren mens du bruker den. Når barna blir større, kan du justere håndtaket slik at det passer til høyden og la dem hjelpe til der det er bedre plass. Barn elsker å hjelpe til, og det gir dem mestringsfølelse i hjemmet.

Rengjøring uten kjemikalier
Vi utsettes daglig for en rekke kjemikalier som kan fremkalle allergier. Derfor bør du rydde opp i rengjøringsmidlene og bruke svanemerkede produkter uten parfyme og farge.

Fire rengjøringsmidler er nok
Du kan klare deg med fire midler til den daglige rengjøringen: Universalrengjøringsmidler er flotte til store flater som speil, vegger, tak og tørking av støv. Bruk fargeløst oppvaskmiddel til flekker på klærne og oppvasken. Tørre såpespon er perfekte for tregulv, trebord, trestoler samt fliser. Eddiken fjerner effektivt kalkbelegg i dusjkabinett, kaffetraktere, kanner, vaser osv.

Forebygg allergi mot husstøvmidd
Husstøvmidd trives i hjem der luftfuktigheten er høy. Derfor er et tørt inneklima en viktig del av forebyggingen. Luft ofte ut med gjennomtrekk i boligen, gjør grundig rent minst én gang i uken og varm opp til minimum 20 grader i alle rom. Husstøvmidd liker ikke tørre og lune rom. Sørg også for å lufte ut der hvor barnet sover, og hold temperaturen på 20 grader på dagtid. Vask dyner, puter og madrassbeskyttere ved 60 grader fire ganger i året, og vask sengetøyet hver eller annenhver uke. Støvsuging av madrassen kan eventuelt også redusere forekomsten av støvmidd.

Bort med hunde- og kattehår
Hår fra kjæledyr kan være vanskelig å fjerne fra møbler, gulv, tepper og klær. Men det er ikke umulig. Det enkleste er å ta på gummihansker fuktet med kaldt vann, og gni over møbler og tekstiler for å fjerne hårene.

Bruk pimpstein mot avleiringer i toalettet
Du trenger ikke tøffe midler for å fjerne kalk i toalettskålen. Pimpstein fungerer veldig bra uten å skrape porselenet. La steinen ligge i vann i noen minutter, ta på gummihansker, og gni forsiktig til avleiringene forsvinner.

Bruk tøymykner på støv
Støv legger seg over alt, og kan gi store plager for allergikere. Når du rengjør persiennene, kan du tilsette litt tøymykner i vaskevannet. Dette forhindrer støvet i å legge seg så raskt igjen.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkel440 navn som inneholder æ, ø eller å
Neste artikkelGøy på badet
DEL