Har du et lite barn med astma, allergi eller eksem – eller vil du gjøre en innsats for å beskytte mot det? Da har vi noen gode råd som du kan følge når du vasker klær.

Sist oppdatert: 14. mars 2019

Hvis det er andre i familien som har sart hud eller tendens til hudutslett, vil du hjelpe alle ved å følge disse rådene.

 1. Doser vaskemiddelet riktig
  Unngå å bruke for mye vaskemiddel. Såperester i klærne kan irritere huden og gi allergi. Overdosering skader også miljøet. Doseringen avhenger av hvor hardt vannet er og hvor mye kalk det inneholder. I Norge har vi stort sett bløtt vann, så husk å lese av riktig dosering på pakningen ved bruk da det er behov for mindre pulver per vask enn om det hadde vært hardt vann.
 1. Vask nye klær før bruk
  Vask alltid nye klær før bruk. Da fjerner du rester av farge og andre kjemikalier fra produksjonen av klærne, som ellers kan irritere huden og gi allergi.
 1. Skyll en ekstra gang
  Still inn vaskemaskinen på ekstra skylling. Da er du helt sikker på at alle såperester blir skylt ut av klærne. De fleste maskiner har denne funksjonen.
 1. Skru ned temperaturen
  Skru ned vasketemperaturen. Da sparer du penger og skåner miljøet samtidig. Klærne blir akkurat like rene ved 30 grader. Men husk at undertøy, sokker, sengetøy, håndklær, kluter og liknende skal vaskes ved 60 grader for å fjerne bakterier.
 1. Bruk såpe uten parfyme
  Bruk alltid et vaskemiddel uten parfyme og farge. Da reduserer du risikoen for at det lille barnet ditt eller andre i familien får allergiske reaksjoner fra klærne.
 1. Bruk tørketrommelen
  Tørk klær i tørketrommel hvis du vil fjerne løse fibre fra plagget. Da kan ikke løse fibre irritere huden.
 1. Vask sengetøyet
  Vask sengetøy og kosedyr ved 60 grader minst hver 14. dag. Det bidrar til å holde bakterier og støvmidd borte fra sengen.
 1. Doser skyllemiddelet
  Bruk et uparfymert skyllemiddel. Dermed forebygger du at den sarte huden til barnet blir irritert. Skyllemiddel gjør klærne mykere og reduserer den hudirritasjonen som ellers kan oppstå når klærne gnisser mot huden. Skyllemiddel motvirker også statisk elektrisitet og gjør klærne enklere å stryke. Hvis klærne virker «fettete» etter vask, har du nok brukt for mye skyllemiddel. Vask klærne én gang til og doser mindre skyllemiddel i fremtiden.
 1. Fjern dype flekker med flekkspray
  Bruk en flekkfjernerspray uten farge, blekemiddel og parfyme til vanskelige flekker på klærne. Tørk flekken med en ren og tørr klut først, og spray flekken før vask:

  1. Spray direkte på flekken og gni sprayen godt inn.
  2. La flekkfjernesprayen virke i minst 5 minutter.
  3. Så vasker du plagget slik du pleier.
 1. Duftende klær uten parfyme
  Heng klærne til tørk ute i vinden, så vil de lukte både friskt og rent. Klær som tørker ute, blir dessuten mykere enn de som tørker inne.

Alle produktene til Neutral bærer logoen til NAAF (Norges Astma og Allergiforbund). Det betyr at organisasjonen har vurdert ingrediensene på grunnlag av den seneste forskningen, herunder at de er fri for parfyme, og konkludert med at de utgjør minimal risiko.

 

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelPetter
Neste artikkelNår barnet fødes prematurt
DEL