Som nybakt forelder er det vanskelig å vite hvor mye søvn den lille trenger. Her kommer en guide, men husk: alle babyer er forskjellige, så bruk tid på å bli kjent med ditt barns søvnbehov.

Sist oppdatert: 27. juni 2017

Mange førstegangsforeldre tror at små barn skal sove nesten hele tiden, og helst hele natten. Selvsagt finnes det en og annen baby som gjør dette, men de hører sjeldenhetene til. Når du blir kjent med babyen, lærer du også hvor mye søvn den trenger, og kan lage gode rutiner som vil gagne babyen – men også dere som foreldre.

Tips!
La babyen sove og spise på cirka samme tidspunkt hver dag, slik at rutinene blir forutsigbare for babyen. Det vil hjelpe den å komme til ro og sovne.

Dersom babyen har sovet mindre enn normalt på dagen, så kan det være lurt å starte søvnrutinene tidligere samme kveld.

Vær også på vakt når babyen begynner å bli overtrøtt. En overtrøtt baby er vanskeligere å legge enn en trøtt baby, så legg babyen så snart den begynner å klø seg i øynene og gjespe.

Natusan® anbefaler en 3-stegs leggerutine kombinert med Bedtime serien for å hjelpe din baby med å sove bedre.

Natusan sin 3-stegs leggerutine er den første og eneste leggetid-rutinen som er klinisk bevist å hjelpe din baby til å sove bedre på bare en uke. Med de 3 enkle stegene Bad, Massasje og Stille Stund før leggetid kan din baby få hjelp til å sovne raskere og sove lengre. Prøv det i 7 netter og se hvilken forskjell det kan gjøre for din baby.

Se video av Natusan sin 3-stegs leggerutine:

1 måned
Den nyfødte babyen trenger cirka åtte timer søvn på natten, og sju timer på dagen, fordelt på tre sovestunder. Babyen har ikke fast leggetid enda.

3 måneder
Nå sover babyen cirka ti timer i løpet av natten og fem timer på dagtid, fordelt på tre sovestunder. Leggetid: mellom kl 20.00 23.00.

6 måneder
Når babyen er rundt et halvt år sover den 11 timer på natten, og litt over tre timer på dagtid, fordelt på to sovestunder. Babyen begynner å få fast døgnrytme. Leggetid: mellom kl 17.30 18.30.

9 måneder
Babyen sover fortsatt 11 timer om natten, og tre timer på dagtid, fordelt på to sovestunder. Babyen har nå fått en fast døgnrytme. Leggetid: mellom kl 17.30 19.00.

1 år
Ettåringen trenger i overkant av elleve timer søvn på natten, og to og en halv time på dagen, fordelt på to sovestunder. Leggetid: mellom kl 18.0019.30.

2 år
Toåringen trenger elleve timer søvn, i tillegg til to timer hvile i løpet av dagen. Noen har også sluttet å sove på dagtid. Leggetid: mellom kl 18.00 19.30.

3 år
Treåringen sover gjerne elleve timer på natten, og halvannen time på dagtid. Dersom barnet ikke sover på dagtid, kan leggingen gjerne starte litt tidligere på kvelden. Leggetid: mellom kl 18.00 19.30.

Hvorfor våkner babyen på natten?
Babyer våkner ofte opp i korte perioder gjennom natten. Enkelte ganger skjer dette fordi de ønsker å skifte sovestilling, mens andre ganger kan de våkne opp og ligge og se seg litt rundt før de sovner igjen. Det blir lettere for babyen å slappe av og sovne igjen når den ser og gjenkjenner sitt hjemmemiljø. Det er helt naturlig dersom babyen viser tegn til uro på nattestid når dere har vært ute og reist, eller vært på besøk og sovet over hos bekjente. Dersom babyen har hatt mange inntrykk i løpet av dagen, kan babyen, som oss voksne, oppleve tankekjør på natten. Jo mer du blir kjent med babyen din, jo lettere blir det for deg å forstå hva som gir babyen en god natts søvn, og hva som gir våkenetter. Gode søvnrutiner er viktig å etablere tidlig – da blir ikke bare leggingen enklere, men babyen din får også sove bedre.   

Leggetidene er anbefalte av Norsk Helseinformatikk

Hva synes du om artikkelen?