Babymassasje knytter bånd og gjør at babyen din sover bedre. Babyen kommer til å utvikle kommunikasjonssansene og vil lettere klare overgangen fra mors mage til den store, ukjente verden på utsiden.

Sist oppdatert: 1. september 2017

– På bakgrunn av forskning, vet vi at berøring og nærhet er viktig for babyens utvikling. Ikke minst har dette med hud mot hud-kontakten og den gode omsorgsfulle berøringen babyen får under massasjen å gjøre. Men også blikk-kontakten, kommunikasjonen og samspillet som oppstår i en babymassasjestund danner et viktig grunnlag for hvordan barnet senere vil møte verden, sier Jannicke Christensen fra Babymassasje i Norge (BIN).

Videre forteller hun at babyene lærer at de er verdifulle, at mamma og pappa har tid til meg, bryr seg om meg og respekterer meg.

«Men også blikk-kontakten, kommunikasjonen og samspillet som oppstår i en babymassasjestund danner et viktig grunnlag for hvordan barnet senere vil møte verden.»

– De blir bedre kjent og foreldrene lærer babyens kropp å kjenne gjennom hudkontakten, de lærer hva babyen liker og ikke liker i massasjen og kan tilpasse seg deretter.

BIN er et nettverk av sertifiserte instruktører som holder kurs for foreldre og barn i hele Norge. Jannicke forteller at foreldrene blir opplærte i å spørre barnet om lov til å massere ved å gjøre de samme forberedelsene hver gang, vise hendene og bruke ordet massasje og barnets navn.

– Barnet vil vise med sitt kroppsspråk om de er klare for massasje eller om man må tilpasse omgivelsene, kanskje mate babyen først eller avslutte massasjen og prøve igjen senere.

Babymassasje er også en perfekt anledning til å la fedre få nærheten med babyen som mor får med amming. For foreldre er babymassasjen en måte å lære å kjenne, forstå og besvare barnets kroppsspråk og signaler. Det vil gi en trygghet, sikkerhet og selvtillit som igjen vil ha en fin effekt på foreldrenes forhold til babyen. Babymassasje bidrar også til å stimulere barnets følsomme hud, berøringssanser, blodomløp og motorikk.

Lytt til babyen
Babymassasje gjør at barnet lærer sin egen kropp å kjenne, og derfor er det viktig at dere ikke fortsetter massasjen når barnet blir trøtt, men heller viser at dere forstår barnets signaler. Barnet har kanskje ikke tålmodighet nok til en full kroppsmassasje, men elsker å få bena sine massert. Bli kjent med hva babyen liker og lytt til signalene, tilpass deretter massasjen etter reaksjonene du registrerer.

Det finnes ingen bestemte regler for hvordan du bør massere babyen, og det finnes mange ulike måter. Rett etter et måltid er den eneste tiden du bør avstå fra massasje, vent heller til cirka 30 minutter etter matingen. For nyfødte er det nok med cirka ti minutters massasje. Her følger forslag på bevegelser for en beroligende babymassasje fra topp til tå, og alt du trenger er et teppe eller håndkle og babyolje. Natusan® har tre oljer med ulike egenskaper, som alle er perfekte til en avslappende babymassasje.

Hodet
Legg babyen på ryggen. Stryk fra hodet via kinnene til hakens underste del. Masser hodebunnen med forsiktige sirkelbevegelser. Legg hendene under babyens hode, og masser med sirkelbevegelser mot ørene. Masser til slutt ørene på samme måte.

Skulderpartiet
Legg fingrene dine mellom babyens skulderblad. Masser musklene mellom skulderbladene med små sirkelbevegelser. Du skal ikke massere selve skulderbladet, kun muskelvevet.

Babymassasje gir trygghet

Forskning har vist at sterke bånd mellom barn og foreldre gir barnet trygghet og styrke som varer i all fremtid. Forskning har også vist at berøring bidrar til ro og harmoni når du knytter bånd med babyen takket være hormonet oxytocin. Den berøringen du gir til babyen din kan også roe deg og gi deg indre fred.

Brystkassen
Masser brystkassen med glidende bevegelser ned langs sidene. Start fra armhulene og opp langs ribbena til brystbenet, og ned igjen, uten å løfte hendene fra babyens kropp. Masser i en liten sirkel ved armhulen. Bevegelsene skal danne to sirkler på brystkassen rundt lungene.

Magen ”I love you”
Bruk to eller tre fingre til å tegne bokstaven ”I” på høyre side av buken med forsiktige bevegelser. Start med ribbena og fortsett rett ned til hoftebenet. Stryk så fra venstre til høyre over buken i en bevegelse slik at du tegner omrisset av en liggende ”L”. Lag en kort, nedadgående strek på høyre side av magen for å fullføre bokstaven ”L”. Bokstaven ”U” lager du ved å stryke opp fra barnets hofteben på venstre side av magen. For midtdelen av bokstaven ”U”, beveg fingrene langs med overkanten av barnets mage, og som avslutning stryker du ned langs med høyre side.

Armene og fingrene
Ta tak i babyens hånd og håndledd. Med den ledige hånden stryker du fra babyens skulderblad via skulderen til overarmen. Masser babyens overarm ved vekselvis å stryke med begge hendene fra skulderen til albueleddet til håndleddet. Masser babyens håndflate ved å gjøre sirkelbevegelser med tommelen, og la deretter babyens fingre vekselvis gli mellom tommelen og pekefingeren din. Masser den andre armen på samme måte.

Framsiden – hals til tå
La babyen bli liggende på ryggen når du utfører bevegelsene. Stryk vekselvis med hendene, begynn ved babyens hals ned til navlen, og fra navlen ned til lyskene. La deretter hendene gli fra babyens hals og helt ned til tærne. ”Tegn” en sirkel rundt babyens navle. Legg hendene under babyens rumpe og vugg forsiktig. Masser samtidig babyens korsrygg forsiktig med fingrene.

Bena
Bena masseres på samme måte som armene. Stryk vekselvis med begge hendene fra lårets overdel til kneet, og deretter fra kneet til vristen. Ikke masser kneskålen. Stryk deretter vekselvis med begge hendene fra rumpen og helt ned til hælen. Masser det andre benet på samme måte.

Føttene
Begynn med å rulle babyens fot forsiktig. Stryk fotsålen med tomlene, fra hælen til tærne og tilbake. Masser hele fotsålen med små, sirkulerende bevegelse, og glem ikke hælen. Rull forsiktig på alle tærne. Stryk oversiden av foten fra tærne mot vristen.

Baksiden og ryggen
Snu barnet over på magen. Stryk med hendene dine over hele babykroppen, fra nakken ned til stumpen og videre til anklene. Beveg pekefingrene i en spiralbevegelse fra midten av ryggen og utover, på begge sider av ryggraden. Skyv deretter fingrene i vifteform fra nakken via skulderbladene til skuldrene. Før deretter hendene over babyens rygg, ovenfra og ned, men ikke masser ryggraden.

Avslutt massasjen med å kle på babyen, vugge det en stund i favnen og nyte øyeblikket.

Avslutning
Forbli der dere er en stund til, og sørg for at det er stille og rolig rundt dere. Avslutt massasjen med å kle på babyen, vugge det en stund i favnen og nyte øyeblikket.

Kilde: Forskningen er hentet fra http://www.babymassasje.no/internasjonalforskning/

 

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelVepsestikk på små barn
Neste artikkelBabyen født i fostersekken – i bilen
DEL