Den myke, følsomme babyhuden trenger pleie. Tørr hud kan gi infeksjon, men husk å kun bruke produkter som er spesielt utviklet for små barns tynne og ømfintlige hud.

Sist oppdatert: 27. juni 2017

Babyhuden er tynnere og tørker lettere ut enn voksenhud fordi den raskere mister fuktigheten. Tørr hud kan komme av arv eller ytre faktorer, som sol, vind, vann, tørr luft eller klesplagg som isolerer huden.

Det er fordi det oppstår små sprekker i huden som gjør at bakterier lettere kan trenge ned i huden, og dermed øker faren for eksem eller infeksjon. Det er derfor viktig å rengjøre, fukte og smøre huden regelmessig.

Hvis barnet har tørr hud, er det viktig med regelmessig hudpleie.

Babyhuden må vaskes – selv om den ikke ser skitten ut
Babyhuden trenger å bli vasket for å fjerne smuss og bakterier. På huden finnes det en normalflora av bakterier, som er nyttig for huden, men det finnes også tilfeldige kontaminanter fra elementer huden har vært i kontakt med, for eksempel urin eller snørr.

Dersom huden også er tørr, kan det oppstå små prikker i huden der bakterier kan trenge gjennom. Vann alene løser ikke opp fett fra smuss og avføring, og fjerner dermed heller ikke bakterier. Bading i vann alene kan til og med ha en uttørkende effekt på huden.

Bruk en mild, flytende såpe, som for eksempel Natusan baby Intensive Care Wash med olivenbladekstrakt, vitamin E og viktige mineraler. Natusan baby First Touch Bath gir også mild rengjøring og er spesielt utviklet for den nyfødtes hud.

 

Viktig å vite om tørr hud

Ved tørr hud bør du unngå ullplagg, såper med høy pH-verdi og være nøye med hvilket vaskemiddel du bruker, da dette kan irritere huden. Selv om barns hud er mest følsom under det første leveåret, er tørr hud vanlig hos barn opptil en alder av 10 år.

Hvor ofte?
Bad babyen cirka 5–10 minutter, 2–3 ganger per uke. Bruk en mild, flytende såpe for barn i vannet, og tilfør barnet fuktighet etter badet ved å bruke en barneolje. Natusan har tre oljer med mykgjørende egenskaper som alle passer perfekt etter bading: Natusan first touch baby oil, bedtime baby oil og intensive care baby oil.

Hold huden ren mellom badene
Matrester rundt munnen kan irritere huden. Bruk en mild barnesåpe og vann, eller våtservietter som både rengjør og tilfører fuktighet til huden. Når barna blir eldre og begynner å spise på egenhånd, vil det være en god rutine å lære dem å rengjøre ansikt og hender nøye etter hvert måltid. Selv spytt kan irritere huden, så derfor er det gunstig å tørke barnet og smøre det med barnekrem eller salve hvis det sikler mye.

Smør på barneolje eller hudkrem hver dag
Huden behøver regelmessig tilføring av fuktighet hvis babyen har tørr hud, og derfor er det viktig å påføre huden barneolje eller hudkrem hver dag. Det kan være nyttig å bruke en barnekrem eller salve på veldig tørre partier. Dersom barnet har ekstra tørr hud, kan det hende at du må smøre opptil flere ganger om dagen. Det er viktig å opprettholde smøringen selv under perioder når hudens tilstand blir forbedret.

Tørr hud om vinteren

I Norden har vi spesielt tørr hud om vinteren, med lave temperaturer utendørs og kald vind. Vanninnholdet i hudens ytterste lag, overhuden, blir direkte påvirket av omgivelsens luftfuktighet. Babyhud blir spesielt tørr på vinteren fordi den allerede er mer følsom enn voksen hud.
Det er flere som får tørr hud om vinteren. Kontrastene mellom den kalde, tørre utendørsluften og den varme luften inne påvirker huden og gjør den tørrere.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelBarn som stammer
Neste artikkelSå mye søvn trenger barnet ditt
DEL