Du skulle kanskje ønske at babyen din kom med en brukermanual? For hvorfor gråter den, hvor mye mat vil babyen ha, og hva må du vite om bleieskift? Her kommer en guide til deg som nybakt forelder.

Sist oppdatert: 23. august 2017

Selv om du har lest side opp og side ned på internett og i bøker, snakket med alle vennene med barn og fått tips fra både svigermor og mor, er det likevel ikke noe eller noen som kan forberede deg nok på det som skjer idet du får det vakreste som har hendt deg i armene for første gang.

 1. Nærhet og berøring

Den første tiden handler om at foreldre og barnet blir kjent med hverandre. Det er en viktig ting å huske på når du føler du ikke skjønner hva babyen din vil; det er tross alt et helt nytt menneske du skal bli kjent med. Et menneske du ikke har møtt før. Det tar tid å finne rytme og struktur i hverdagen. Benytt alle anledninger til berøring, for det fremmer babyens utvikling. Legg gjerne babyen hud mot hud – det beroliger og gir en følelse av trygghet. Husk å alltid støtte babyens hode, ettersom nakkemusklene ennå ikke er helt utviklet.

Legg gjerne babyen hud mot hud – det beroliger og gir en følelse av trygghet.

 1. Behovet for trøst

Det er dessverre ingen vei utenom: babyen din kommer til å gråte. Faktisk gråter de fleste babyer i gjennomsnitt to timer om dagen de første tre månedene. Det høres kanskje mye ut, men det er helt normalt. Babyen gråter når den er sulten, når den har vondt i magen og når den er trøtt. Andre ting som kan få babyen til å gråte er skitten bleie, overstimulering, understimulering, at den er for varm eller for kald, eller rett og slett at den trenger å bli holdt og kost med.

En måte å trøste på kan være å legge babyen mot skulderen din og gynge sakte frem og tilbake. Prøv også å synge eller prate med babyen med en myk og rolig stemme. Å massere babyen kan også virke beroligende og styrke nærheten mellom dere. Natusan® har tre oljer med ulike egenskaper, som alle er bra til en avslappende babymassasje: Natusan® First Touch baby oil, Natusan® Bedtime baby oil og Natusan® Intensive Care baby oil.

 1. Tid for mat!

Morsmelk er den beste maten for spedbarn. Den er skreddersydd for din babys næringsbehov. Det kan finnes ulike grunner til at mor ikke får til å amme babyen. Snakk med helsesøster om råd og eventuelt alternativer. Kroppskontakt ved måltidet er uansett anbefalt, og det knytter dere sammen.

Start ammingen så tidlig som mulig etter fødselen. De første dagene er morsmelken tynn og kalles råmelk eller colostrum. Den inneholder verdifulle antistoffer. Riktig ammestilling handler om at brystvorten kommer langt inn i babyens munn. Såre brystvorter er tegn på feil ammeteknikk og skal tas på alvor. Be for eksempel helsesøster eller ammehjelpen om hjelp og veiledning. På ammehjelpen.no kan du finne hjelpere som du kan ringe anonymt.

Små babyer spiser ofte. Etter hvert som du blir kjent med babyen, lærer du å forstå når den er sulten. Noen spedbarn har behov for å spise ofte, omtrent annenhver time. Dette stimulerer brystene dine til å produsere mye melk, og er babyens måte å sikre god melkeproduksjon videre. Etter hvert kommer babyens rutiner til å bli mer forutsigbare. Husk å bytte side mellom ammingene. Hvis du ammet fra høyre bryst sist, begynn da med venstre bryst neste gang. Noen babyer vil også ha melk av begge bryst, men vær sikker på at den har spist seg ferdig fra det første brystet før du bytter. Den tykkeste melken er den som kommer sist, og metter mest.

For å slippe melkelekkasje kan du bruke Natusan®  baby nursing pads. Ammeinnleggene suger raskt opp fuktighet og holder den følsomme huden tørr.

 1. Bleieskiftet

Her kommer tre enkle trinn for bleieskiftet, og husk å alltid vaske hendene dine før du begynner.

 1. Rengjør
 2. Tørk
 3. Smør

Bytt bleie på et flatt og trygt underlag. Forlat aldri babyen på stellebord eller andre høye steder, og hold alltid en hånd på babyen mens du steller den.

Rengjør bleieområdet forsiktig med en våtserviett, som for eksempel Natusan® First Touch extra sensitive wipes. Bevegelsen skal gå forfra og bakover, både for gutter og jenter. Ta bort den brukte bleien, og legg en ren bleie under babyen.

Natusan® first touch zinksalva er fin å bruke ved de første tegnene på rød og irritert hud i bleieområdet. Stryk på et tynt lag med sinksalven når huden er ren og tørr. Produktet er uten parfyme, dermatalogisk testet og svanemerket.

Kast den brukte bleien i søppelposen og vask hendene igjen.

Sørg for at du har følgende for hånden:

 • bleier
 • søppelpose for brukte bleier
 • våtservietter
 • Natusan® first touch zinksalva

 1. Første bad

Før badet
Sørg for at du bader babyen på et rolig sted hvor du har alt av badetilbehør og et nytt klesskift lett tilgjengelig. Hvis babyen har bæsjet eller tisset, rengjør du som vanlig før du starter badet. Fyll opp badebaljen slik at vannet er cirka fem centimeter dypt, og husk at temperaturen skal være 37 grader. Bruk badetermometer eller albuen din til å kjenne. Hell noen dråper mild flytende såpe i badevannet for skånsom rengjøring av babyens hud og hår. Gå aldri fra babyen i badebaljen!

Under badet
Legg babyen forsiktig i baljen på en måte som føles komfortabel for dere begge. Babyer kan enten ligge i vannet med nakke og hode over vannet, eller du kan holde slik at babyen sitter mer i en oppreist posisjon. Det er viktig at du holder babyen varm under hele badestunden. Legg en varm klut over babyens bryst og mage, eller hell vann over magen jevnlig. Ikke gni på babyens hud hvis du bruker en vaskeklut når du bader babyen. For nyfødte er det nok å vaske med vann og mild flytende barnesåpe. Hvis babyen din har hår, kan du bruke en babysjampo, som for eksempel Natusan® first touch shampoo. Vær forsiktig så babyen ikke får såpe eller sjampo i øynene – da blunkerefleksene og tårekanalene ikke er fullt utviklet hos babyer.

En passende badestund kan vare i fem til ti minutter. Det er anbefalt at du ikke bader små barn mer enn to til tre ganger i uken frem til de krabber, men deretter så ofte du vil. Dersom du må snu deg for å ta noe med den ene armen, sørg for at du holder babyen med den andre.

Etter badet
Svøp barnet inn i et stort håndkle og klapp huden tørr, uten å gni. Smør inn babyen med en mykgjørende og beskyttende babyolje for å tilføre huden fuktighet etter badet. Smør gjerne babyen med en barnekrem eller salve hvis babyen har tørr hud, eller hvis du oppdager flakete partier. Kle på babyen rett etter tørkingen slik at ikke kroppstemperaturen synker.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelNovemberbarn har nå rett på barnehageplass
Neste artikkelArbeiderpartiet om familiepolitikk
DEL