Yoghurt er ingen sukkerbombe for barn. Barneyoghurt inneholder faktisk mindre sukker enn vanlig fruktyoghurt. Det visste du kanskje ikke?

Helsemyndighetene anbefaler at vi får i oss så lite tilsatt sukker som mulig. Det mange ikke er klar over, er at sukkerinnholdet i yoghurt har blitt kraftig redusert de siste årene, og mange varianter er også helt sukkerfrie. Både barn og voksne kan fint kose seg med en yoghurt hver eneste dag.

Les mer: Så mye melk trenger barn

En myte at yoghurt er en sukkerbombe

I melk og meieriprodukter finner vi melkesukker (laktose). Dette er naturlig sukker. Naturlig sukker forekommer i maten sammen med ulike vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Tilsatt sukker blir på sin side tilsatt i maten under produksjonen, og bidrar ikke med noe annet enn energi. Det er dette vi ofte kaller for «tomme kalorier».

Spis gjerne youghurt hver dag. Du trenger ikke å bekymre deg for at du får i deg for mye tilsatt sukker.

Små barn som skal vokse seg store og sterke har behov for næringsrik mat. Derfor bør du ikke gi barna mat med mye tilsatt sukker. Melk og meieriprodukter er god og næringsrik mat for både små og store, og bidrar med en rekke næringsstoffer slik som kalsium og jod, i tillegg til energi.

Les mer: Er melk sunt?

Et kraftig kutt i sukkerinnholdet i yoghurt

Mange meieriprodukter har en søtlig smak fra naturens side. Likevel tilsettes litt sukker i noen yoghurter for å gjøre dem enda litt søtere for forbrukeren. Men det mange ikke vet er at sukkerinnholdet har blitt kraftig kuttet de siste tiårene.

Helt siden begynnelsen av 2000-tallet har industrien aktivt jobbet med å redusere sukkerinnholdet i yoghurten. De aller fleste yoghurtene vi finner på markedet i dag inneholdt faktisk en god del mer tilsatt sukker tidligere. Reduksjonen i tilsatt sukker har skjedd gradvis over flere år slik at du som forbruker kan vende deg til den nye smaken.

Ulikt sukkerinnhold i yoghurttypene

Det finnes yoghurttyper som ikke inneholder tilsatt sukker i det hele tatt, slik som for eksempel de fleste typer yoghurt naturell. I tillegg finnes det yoghurter med kunstig søtning og yoghurt med bare 2% tilsatt sukker. Yoghurt med kunstig søtning anbefales ikke til barn under 3 år.

I de fleste fruktyoghurter tilsettes fortsatt litt tilsatt sukker for å gi en søtlig smak ettersom yoghurt er et syrnet produkt. Sukkeret vil også fremheve de andre smakene i yoghurten.

Les mer: Hvorfor er det sukker i meieriprodukter?

Barneyoghurtene inneholder minst sukker

Barneyoghurtene er spesielt utviklet for barn, og inneholder lite tilsatt sukker selv om de fortsatt er gode på smak. De fleste typene på markedet inneholder mellom 2 og 4% tilsatt sukker, noe som er mindre enn de vanlige fruktyoghurtene som ofte ligger på rundt 7% tilsatt sukker.

Les mer: Hva skal små barn spise?

La yoghurten være en del av barnas kosthold

En yoghurt om dagen kan fint inngå i barnas kosthold. Yoghurt inneholder mange næringsstoffer som er viktig for barn i vekst, slik som for eksempel mineralet jod. Jod er viktig for en normal utvikling hos barnet. En barneyoghurt vil inneholde mange viktige næringsstoffer for barna, men bidra med lite sukker.

Kilder:

Helsenorge: Mat til småbarn.

Helsedirektoratet: Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelBabyens hud – dette bør du vite
Neste artikkelSlik sparer du penger når du handler mat
DEL