Barn kan få små mengder kumelk i matlaging fra 10 måneders alder, og melk som drikke fra de er ett år. Men hvor mye kumelk er passe? Og hvilken melketype bør barna få?

Melk og meieriprodukter gir barna mange vitaminer og mineraler, og er blant annet viktig for at barna skal få nok jod og kalsium. Melk gir også barna gode proteiner, B-vitaminer, fosfor og magnesium.

Nok jod er viktig for utviklingen av hjernen og nervesystemet til små barn, og får barna lite melk, meieriprodukter og hvit fisk kan de stå i fare for å få for lite jod. Kalsium er viktig for at barna fra de er helt små skal bygge et sterkt skjelett. Les mer om hvilke næringsstoffer små barn trenger 

Når kan barn få kumelk?
Barn kan få små mengder melk i matlaging fra de er 10 måneder. Da blir det også enklere for barna å spise det samme som resten av familien. Fra 10 måneder kan de også få litt yoghurt, gjerne blandet med frukt eller korn.
Kumelk som drikke kan barna få fra de fyller ett år. Grunnen til at små barn ikke kan få melk tidligere er ikke at melk er farlig for dem, men fordi de har så høyt behov for jern at det lille de spiser bør gi dem jern. Melk inneholder ikke jern.

Hvor mye melk er passe for små barn?
Mange barn er veldig glade i melk. Drikker de for mye melk, eller spiser for mye av enkelte andre matvarer, kan kostholdet deres bli for ensidig. Et ensidig kosthold kan føre til at barna ikke får i seg alle vitaminene og mineralene de trenger, og de er spesielt utsatt for å få for lite jern. Derfor anbefaler Helsedirektoratet at små barn holder seg til 5 desiliter melk om dagen, inkludert yoghurt.

Hvilken melketype kan barna få?
Det anbefales at barna får de magre melkevariantene (akkurat som det anbefales til voksne), altså skummet eller lettmelk. Men for et barn som spiser lite og ikke legger nok på seg, kan helmelk og fetere meieriprodukter bidra med kjærkomne kalorier. Det er like mye vitaminer og mineraler i skummet melk som i helmelk.

Kan små barn få syrnet melk?
Små barn kan drikke syrnet melk på lik linje med vanlig melk fra de er ett år. Syrnet melk med probiotiske bakterier (for eksempel Biola og BioQ) kan barna også få fra de er ett år. Frem til de er 3 år anbefales det at barna holder seg til ett glass melk med probiotiske bakterier om dagen. Denne anbefalingen er basert på et føre var-prinsipp, fordi vi per i dag vet for lite om langtidseffekten av større mengder probiotiske bakterier på det umodne tarmsystemet til barna. Det kan også være greit å vite at små barn under 3 år ikke skal ha mat og drikke med kunstige søtningsstoffer, også det av et føre var-prinsipp.

Hva med dem som ikke tåler melk?
Det er to  måter å ikke tåle melk på, laktoseintoleranse og melkeproteinallergi. Laktoseintoleranse er svært uvanlig blant de minste barna, fordi det oppstår tidligst når barna er 3-5 år. Les mer om laktoseintoleranse her.

Melkeproteinallergi, ofte kalt melkeallergi, er en av de vanligste matallergiene hos små barn. Likevel er det bare 3 % av barna som har denne allergien, og de fleste vokser allergien av seg før de begynner på skolen. Barn med melkeproteinallergi kan ikke få melk, meieriprodukter eller annen mat og drikke som inneholder melkeprotein. Geitemelk og melk fra andre dyrearter må også unngås. Disse barna kan trenger tilskudd av blant annet jod og kalsium for å sikre nok næringsstoffer for vekst og utvikling.

Les mer om kostrådene som gjelder ved melkeallergi, og hvordan du kan vite om en matvare inneholder melk, her.

For å finne ut om et barn har vokst av seg melkeallergien må foreldrene med jevne mellomrom teste barnet.  Dette gjøres ved å gi barnet mindre mengder melk og meieriprodukter over 1-2 uker, og se om barnet får symptomer eller ei.

Kilder:
Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring 

Om mat til små barn hos helsenorge.no 

Når kan barn begynne å drikke kumelk

Fra 10 måneder:
Barna kan få mat som er laget med melk, og det gjør det enklere for dem å spise det samme som resten av familien.

Fra 12 måneder:
Skummet og lettmelk anbefales som drikke. Dersom barnet legger dårlig på seg kan det være smart å velge helmelk.

Har du spørsmål om ernæring til gravide, ammende og barn? Spør våre eksperter i forumet!

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelBilstol til baby
Neste artikkelHvordan være hjemme med rier?
DEL