Å gi babyen fast føde for første gang er både nytt og spennende. Det kan være vanskelig å finne ut hva slags mat du bør velge til din baby. Vi hjelper deg å finne ut når og hvordan du best kommer i gang med fast føde og smaksporsjoner.

Det er kanskje ikke helt åpenbart når du skal begynne å gi babyen fast føde. Dersom barnet har det bra og blir mett av morsmelk og/eller morsmelkerstatning, er det fra et ernæringsmessig synspunkt, ingen grunn til å gi annen mat i de første seks månedene.

Ved seksmånedersalderen kan imidlertid tiden være inne for langsomt å introdusere små smaksporsjoner av annen mat, parallelt med det barnet er vant med fra før. Du merker sannsynligvis når barnet er klar for å smake på vanlig mat. Men alle barn er forskjellige. En del er tidlig interessert i maten du spiser, mens andre absolutt ikke vil ha det du serverer dem. Når barnet ser lengselsfullt på skjeen din og studerer familien nøye når dere spiser middag, da er tiden inne. Du kan tidligst gi bittesmå smaksprøver fra 4 måneder.

Smaksporsjoner – hvor mye skal du gi?
Er barnet tidlig interessert i mat, kan du la barnet få små smaksprøver fra din egen mat gjennom å la barnet få litt på tungen. Smaksporsjonene bør ikke være større enn et kryddermål, og maten må være myk, slik at den er lett å svelge.

Overgangen til vanlig mat skal skje langsomt og øke gradvis. Det spiller ingen rolle når på dagen du gir smaksporsjonen, for noen barn fungerer det best til lunsj, og for andre til middag eller mellommåltid. Det er bra at barnet ikke er for mett, sulten eller trett når man tilbyr smaksprøver, fordi dette kan gjøre det vanskelig å innføre vanlig mat.

De aller første smaksporsjonene kan bestå av fruktpureer eller barnegrøt. Du kan velge ferdige økologiske pureer fra HiPP som Banan & Fersken, Eple/Pærepuré, Gulrot, eller smoothie med smak av Eple, Mango & Fersken fra fire måneder. Når barnet er 4–6 måneder kan du begynne å gi litt mat med gluten. Gluten finnes i hvete, rug og korn, men bare i små mengder i havre. Gjennom å introdusere gluten mens barnet fremdeles ammes, reduseres risikoen for at barnet skal utvikle glutenintoleranse.

En aktiv tid i utviklingen
Barnet blir mer aktivt og nysgjerrig ved 6–8-månedersalderen. Det både vil og kan gjøre ting selv, som å holde skjeen, gripe mat med hendene og drikke av en kopp. I denne alderen bidrar fremdeles morsmelk eller morsmelkerstatning til store deler av den næringen som barnet trenger. For å dekke det økte behovet for jern og andre næringsstoffer, trenger barnet tillegg av vanlig mat.

Når barnet er mellom 8–12 måneder gammelt, er det fint å gå over til hele måltider med frokost, hovedmåltid og mellommåltid. Når barnet er klart for det kan du begynne med hele porsjoner med pureer av kjøtt, fisk eller grønnsaker, men gi også hele porsjoner av HiPPs økologiske grøter , som er beriket med jern, kalsium og vitamin D. Husk at grøtmengden ikke bør overstige tre måltider per dag. HiPPs matretter er sammensatt for å dekke barnets næringsbehov i denne alderen, og du kan lese mer her. 

 

 

 

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelHvilken vogn har du?
Neste artikkelReise med små barn – slik gjør du med maten
DEL