I dag har nærmere halvparten av befolkningen én eller flere allergier, og forskning viser at tilstanden rammer stadig flere barn. Hva gjør du dersom du mistenker at barnet ditt kan være allergisk?

Sist oppdatert: 6. februar 2019

Ifølge Norsk Helseinformatikk har forekomsten av allergiske symptomer hos barn steget de siste 20 til 30 årene. Allergi kan forekomme som luftveisplager, atopisk eksem, elveblest og matallergi. Blant de minste barna er det særlig sistnevnte som rammer hyppigst.

– Allergi mot melkeprotein, egg, fisk, nøtter, skalldyr og belgfrukter som erter, peanøtter, bønner, soya, lupin og linser, er vanligst i de første leveårene. Heldigvis er det en del barn som vokser av seg disse plagene når de blir eldre, forteller helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet, Anna Bistrup.

Se opp for disse symptomene
Symptomene varierer etter hva som forårsaker reaksjonen og hvilken del av kroppen som er involvert. Som forelder kan det være lurt å være oppmerksom på de vanligste tegnene slik at du kan ta grep dersom barnet ditt rammes.

Anna Bistrup

– Symptomer på matallergi kan være kløe i munn og svelg. Matallergi kan også skape utfordringer i mage- og tarmkanalen. Typiske symptomer er oppblåst mage, smerter, diaré og kvalme, sier Bistrup, før hun legger til:

– Matallergi kan variere fra milde til mer alvorlige symptomer. Er barnet rammet av en alvorlig matallergi kan det oppstå livstruende symptomer som trenger akutt behandling.

Hudsymptomer er også vanlig blant de aller minste. Symptomene er gjerne mer synlig og kan derfor være lettere å oppdage.

– Elveblest, eksem og kløe kan være tegn på allergi. Mange barn kan også reagere på blant annet vaskemidler, såper og andre parfymerte produkter, forteller Bistrup.

 Luftveisallergi rammer de eldre barna
Allergiske symptomer i luftveiene, som typisk utløses av pollen eller kjæledyr som hunder og katter, er utbredt i den norske befolkningen. Den rammer oftest litt eldre barn og inntreffer typisk i alderen fra åtte til tolv år.

– Luftveisallergi gir først og fremst plager fra nese og øyne, men kan også forårsake symptomer som hodepine, slapphet, tretthet og nedsatt konsentrasjonsevne, forklarer Bistrup.

Les også: Slik gir du førstehjelp til små barn 

Dra til legen
Riktig diagnose er viktig for en god behandling. Det mye lettere å vite hvilke irritanter du skal holde barnet unna, når du har oversikt over hva minsten reagerer på. En lege kan også forskrive tilpassede medisiner og anbefale behandlingsmetoder. Bistrup anbefaler derfor et legebesøk dersom du mistenker at barnet ditt kan være rammet av allergi.

– Fastlegen utfører selv enkelte tester, og kan henvise videre til en spesialist for ytterligere testing, dersom det er nødvendig. Foreldre må være innstilt på at kartlegging av allergi og overfølsomhet er en omstendelig prosess. Det er eksempelvis ingen klinisk test som alene kan påvise overfølsomhet mot mat. Arbeidet krever tett samarbeid mellom pasient, foresatte og lege. En diagnose stilles ved å se på samlet sykehistorie, symptomer og tester, forteller Bistrup.

Les også: Ta legetimen på mobilen

 

Med barneforsikring har du tilgang til en døgnåpen telefontjeneste, der du blant annet kan få svar på spørsmål om astma og allergi .

 

 

Best mulig behandling
Allergi og astma rammer en stor andel av norske barn og symptomene kan vare livet ut. For de fleste er det snakk om lettere symptomer, men enkelte kan oppleve mer akutte og alvorlige reaksjoner.

– En barneforsikring kan bidra til å dekke små og store utgifter som kan oppstå. Dette kan ha stor betydning dersom barnet utvikler astma av det mer alvorlige slaget, eller ved andre former for sykdom og ulykke, sier barneforsikringsansvarlig i Gjensidige Ann-Mari Tollefsrud Boge, før hun fortsetter:

– Med en barneforsikring kan du få bistand til alt fra ekstra dagpenger ved sykehusopphold, som gjør det mulig for begge foreldrene å være tilstede, til kostnader forbundet med nødvendige behandlingsmetoder og medisiner. Dessuten får du tilgang til en døgnåpen telefontjeneste, der du kan spørre om alt fra barnesykdommer, kolikk og hoste, til allergiske reaksjoner og astma.

Her kan du lese mer om Barne- og ungdomstelefonen

Kan allergi forebygges?
I dag er nærmere halvparten av befolkningen med vestlig levesett rammet av allergi, og forekomsten øker. Ifølge forskning.no kan dette blant annet henge sammen med en livsstil der vi i mindre grad eksponeres for bakterier.

Dette gjør at immunsystemet i neste rekke overreagerer på helt ufarlige partikler. Det er knyttet usikkerhet til tiltak som kan forebygge allergi, men ifølge Bistrup kan enkelte grep se ut til å ha en positiv effekt.

– Oslo universitetssykehus gjennomfører en stor studie som heter PreventADALL, hvor de undersøker mulighetene for at tidlig introduksjon av matvarer (fire til seks måneder) kan forebygge utviklingen av allergi. Det er en kjent sak at gravide ikke bør røyke, men også etter barnet har kommet til verden er det viktig at det ikke utsettes for tobakksrøyk. En bør også etterstrebe et best mulig inneklima. Jevnlig renhold og god ventilasjon er derfor å anbefale, forteller Bistrup.

Professor Sverre Karmhus Steinsvåg. Foto: Irene Svozilik, Sørlandet Sykehus.

La barna utforske
Mange foreldre er opptatt av å forebygge allergi hos barn. Avdelingsleder ved øre-nese-hals avdelingen ved Sørlandet sykehus, Sverre Steinsvåg synes det er positivt at foreldre er beviste på dette, men påpeker at enkelte velmenende tiltak i verste fall kan virke mot sin hensikt.

– Det er viktig at barn får være barn. De skal utforske, leke og smake. Ifølge forskning fra Norges Helseinformatikk har det ingen effekt å unngå mulige allergifremkallende stoffer i svangerskapet, eller hos spedbarn. Faktisk har man sett at sen introduksjon av for eksempel føde, kan øke risikoen for å utvikle allergi, sier Steinsvåg.

Les mer om barneforsikring

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelBertine
Neste artikkelSpar smartere til barna
DEL