Når man reiser til andre land reiser man ofte også inn i en annen bakterieflora, som særlig babyer og barn kan bli syke av. Følg disse tipsene for å få en sykdomsfri ferie.

– For å passe på at barnet ikke blir sykt, er det gode, gamle tipset verdt å trekke fram: skrelle, koke eller vaske. Får man ikke gjort noe av det, så skal barnet ikke ha det i munnen, sier Anne Stake Løvdahl, produktsjef i Gjensidige.

Hun sier at babyer som ammes generelt er mindre utsatt for smitte, fordi ammingen beskytter mot infeksjoner. Men hun påpeker at de likevel er utsatte for blant annet dråpesmitte, og at immunforsvaret ikke er så godt utviklet hos babyer. For babyer som ikke ammes må man passe på inntaket; hva barnet får i seg.

Anne Stake Løvdahl fra Gjensidige gir deg tipsene for en sykdomsfri ferie!

– Et problem som ofte oppstår er at barnet får diaré og blir dehydrert på grunn av smitte gjennom mat eller drikke. Almenntilstanden kan da fort forverres, forteller Stake Løvdahl. 

Bestill barneforsikring her!

Ikke la fremmede ”klappe” på barnet
Hun sier at det er viktig å passe på at vannet er rent, og at man heller skal kjøpe flaskevann, enn å ta noen sjanser med det lokale springvannet. I tillegg må man alltid koke tåteflasker, og være svært påpasselige med håndhygienen.

– Så godt det lar seg gjøre bør man unngå at fremmede tar på babyen, og da særlig på babyens hender. Siden hendene fort havner i munnen, kan de utgjøre en risiko for smitte, sier hun, og påpeker at det er viktig å huske på at man beveger seg i en flora som babyen kanskje ikke tåler.

Test solkremen på babyen før ferien
Stake forteller at bitt og stikk fra insekter, samt solforbrenning, er noe man må være ekstra obs på.

– Babyer skal ikke ha direkte sol på kroppen, og små barn som kryper eller går må beskyttes med parasoller, klær, og solfaktor. Det kan være lurt å teste solkremen på barnet før ferien, for å avdekke eventuelle allergier eller andre reaksjoner på solkremen. For de aller minste er det uansett best å bruke fysisk beskyttelse, sier Stake Løvdahl.

Ikke legg teppet over vognen
Babyer er også mer utsatte for overoppheting, fordi de ennå ikke har utviklet en god evne til å regulere kroppstemperaturen sin.

– Å legge et teppe over vognen er ikke å anbefale, det kan fort bli veldig varmt for babyen. Kjøp heller et tynt insektnett, råder hun.

Sjekk forsikringen før du reiser
Stake Løvdahl sier det er viktig å ha kontroll på reiseforsikringen før man reiser. Dersom barnet skulle bli sykt mens dere er på ferie, kan forsikringsselskapet nemlig hjelpe både med de økonomiske og praktiske utfordringene som kan oppstå.

–Én ting er å dekke kostnadene, men like viktig er det å ha noen til å hjelpe med det praktiske som du kan snakke med underveis. Et forsikringsselskap med alarmsentral som har kjennskap til sykehus og helsepersonell i området du befinner deg gir en trygghet som er gull verdt, sier Stake Løvdahl, og fortsetter:

– De aller fleste reiseforsikringer, dekker det man trenger. Men husk å sjekke at dekningen i forbindelse med sykdom og skade har tilstrekkelige forsikringssummer.

Har barnet behov for sykehusinnleggelse, bør man alltid ringe til forsikringsselskapets alarmsentral først. På den måten sikrer du at hele prosessen fra innleggelse til hjemreise kan bli fulgt opp på en god måte.

–  Alarmsentralen holder kontakt med lege eller sykehuset på feriestedet, og sørger for at du kommer på et egnet sykehus. Forsikringsselskapet sørger også for egnet transport hjem, eller direkte til sykehus i Norge hvis barnet trenger det, sier Stake Løvdahl.

Få legeerklæring og ta vare på kvitteringer
Forsikringsselskapet betaler alltid større sykehusregninger direkte – uten at man må legge ut selv først.

– Ved småbesøk hos lege kan man betale selv og ta med kvitteringene for å få pengene tilbake fra forsikringsselskapet, sier Stake Løvdahl.

Dersom ferien er blitt avbrutt så kan man også få erstatning.

– Da trenger man erklæring fra legen man har hatt på stedet. Har du vært på ferie i for eksempel 15 dager, og vært syk i fem av dem, erstatter vi fem av 15 dager, med en dekning på inntil 1500 kroner dagen. Om man må holde seg innendørs fordi barnet er sykt, så teller det også som avbrutt ferie, avslutter Stake Løvdahl.

Bestill barneforsikring her!

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelDette bør du vite når du velger barneforsikring
Neste artikkelPlutselig gikk det fryktelig fort
DEL