Hva gjør du når barnet ditt har feber og livet ikke er helt greit?

Feber vil si kroppstemperatur på 38°C eller høyere målt i endetarmen. Feber er et svært vanlig sykdomstegn, men feber er ikke en sykdom i seg selv. Det behøver ikke være noe alvorlig som ligger bak, og heldigvis er feber i seg selv vanligvis helt ufarlig. Er det snakke om høy feber, vil dette si kroppstemperatur på 40°C eller mer.

Måling av feber
Barn har lettere for å få feber enn voksne, og at barnet har høy feber behøver ikke bety at barnet er veldig sykt. At barn får lettere feber skyldes at barnets temperaturregulering fortsatt er ustabil. VI anbefale derfor at dere forsøker å unngå overoppheting av barnet ved å bruke lette og luftige klær innendørs. Det kan være en fordel å senke romtemperaturen noe, men forsøk å unngå trekk. Det er ikke alltid lett å avgjøre om barnet har feber ved å kjenne på huden. Det sikreste er å måle temperaturen i endetarmen, da alle andre mål blir for upresise. Bruk digitalt termometer.

Når et barn har feber, betyr det generelle inntrykket av barnet, altså hvordan allmenntilstandener mer enn hvor høy feberen er. Barnets almenntilstand sier mer hvor sykt barnet er, og om det trenger behandling. Hvor høy feberen er, eller hvor lett den senkes med febernedsettende legemidler har ingen betydning for alvorlighetsgraden av sykdommen.  Barn kan f.eks ha feber over 40 grader ved uskyldig sykdom, og bare lett feber ved alvorlig sykdom.

Vurdering av allmenntilstanden hos barn

 • Hvordan opplever du at barnet ditt er i forhold til hvordan det pleier å være? Et barn som er våkent og kvikt, som drikker og leker, er det vanligvis liten fare med, selv om det har høy feber.
 • Et sykt barn som sovner lett og vanskelig lar seg vekke er et urovekkende tegn ved febersykdom.
 • Dersom barnet ½-1 time etter febernedsettende legemiddel kvikner til, blir interessert i omgivelsene og leker, er det sjelden at en alvorlig infeksjon er årsaken til feberen.
 • Barn som er syke og har feber kan raskt bli uttørret dersom de ikke drikker rikelig. Spesielt kombinasjonen av diaré og oppkast kan gi væskeunderskudd for barnet.

Dette kan du gjøre om barnet ditt har feber
Gi barnet rikelig med drikke. Når temperaturen er høy som ved feber, fordamper det mer væske fra kroppen. Væske gjør det lettere for kroppen ved å svette for å hjelpe kroppen å senke temperaturen. Ved diaré og oppkast er det ekstra viktig å prøve å få barnet til å drikke. La barnet være lett påkledd. Dette gjør det lettere for barnet å bli kvitt overflødig varme. Du kan eventuelt fukte huden til barnet ved hjelp av en klut med lunkent vann.

Legemidler ved feber
Febernedsettende legemidler kan gis hvis temperaturen er over 39 grader, og barnet er plaget av feberen. Legemidler som inneholder paracetamol, eks Paracet, Pinex og Panodil, er et trygt førstevalg ved behandling av smerte og feber hos barn. Disse legemidlene demper plagsom feber, men gjør ikke barnet raskere friskt. Paracetamol finnes i ulike varianter/legemiddelformer som er tilpasset barnets vekt og alder. Et alternativ til paracetamol er ibuprofen, eks Ibux, Ibumetin og Nurofen som kan gis til barn over ½-1 år. Dosen doseres etter vekt og alder. NB! Ibuprofen legemidler skal IKKE brukes om barnet har vannkopper, da legemidlet kan gi alvorlige hudkomplikasjoner!

Ulike doseringsformer
Til babyer er det ikke egnet å gi tabletter slik vi voksne tar. Da er det godt at det finnes alternative doseringsformer. Husk at du alltid må lese pakningsvedlegget nøye før dosering.

 • Stikkpiller er praktiske i bruk, spesielt til de minste barna. Stikkpillen innføres i endetarmen og gir effektiv lindring. Er det vanskelig for de litt større barna å svelge, eller dersom barnet er plaget av kvalme og oppkast, er stikkpiller en god løsning. Stikkpille kan brukes fra nyfødt baby og finnes i ulike styrker avhengig av vekt/alder.
 • Mikstur er medisin i flytende form med smakstilsetning, egnet til barn mellom 0-7 år. Mikstur virker noe raskere enn tabletter. Doseringen avhenger av alder/vekten til barnet. Følg dosering ut ifra pakningsvedlegg og bruk riktig måleredskap når du måler opp mengden mikstur til barnet.
 • Smeltetabletter løses opp i munnen og svelges med spyttet, og er et enkelt alternativ når barnet er over 12 kg (ca 1½ år). Til barn under 3 år skal smeltetablettene oppløses i en teskje vann eller melk før det gis til barnet, dette for å unngå at tablettgranulatet inhaleres. Til barn over 3 år kan smeltetabletten oppløses i munnen.
 • Granulat er små korn som helles rett på tungen til barnet og svelges så uten vann. Granulat er smakstilsatt og kan brukes fra 17 kg, ca 4 år og oppover.

Hva er viktig å følge med på hvis barnet har feber?
Det er viktigere at du observerer barnets allmenntilstand enn temperaturen. De aller fleste småbarn tåler heldigvis feber godt. Det kan være vanskelig å vurdere allmenntilstanden i barnets første 6 levemåneder, men en god huskeregel er at dersom barnet gir god kontakt og tar til seg drikke, er det trygt å følge situasjonen hjemme.

Når bør du kontakte lege?

 • Dersom barnet er 3 måneder eller yngre
 • Dersom barnet har en temperatur høyere enn 40°C
 • Hvis barnet har feber og den ikke går ned etter to-tre dager.
 • Hvis barnet virker svært medtatt, og det er vanskelig å få kontakt med barnet.
 • Barnet har utslett som ikke går bort når et glass trykkes mot huden.
 • Barnet har stiv nakke.
 • Barnet har vondt for å puste eller pusten er veldig rask.
 • Hvis barnet ikke klarer å drikke.

Kilde: Norsk Helseinformatikk, leverandørinfo

 

 

Hva synes du om artikkelen?