Har du planer om å bli gravid? Eller har du akkurat oppdaget at du er gravid? Da bør du ta folat-tilskudd, og her er grunnen til hvorfor folsyre er så viktig.

Er du kvinne og planlegger å bli gravid eller nylig har blitt det anbefales det å ta folat eller folsyretilskudd på 0,4mg per dag da folsyre er svært viktig for å sikre at fosteret utvikler seg som det skal. Folsyre omdannes til folat i kroppen. Folat er et B-vitamin. Folat er også en viktig byggestein kroppen trenger for å opprettholde normal celledeling, det er også viktig for dannelsen av røde blodceller og protein. Behovet for folat er høyere under et svangerskap enn det er hos ikke-gravide.

Folat forebygger ryggmargsbrokk
Grunnen til at folsyre anbefales allerede fra man planlegger en graviditet er at forskning viser at lavt folat i kroppen har en sammenheng med den medfødte sykdommen ryggmargsbrokk.

Fosterets nevralrør (som utvikler seg til å bli barnets ryggmarg og hjerne) former seg tidlig i svangerskapet, og måten folat hjelper til med å forebygge ryggmargsbrokk på er at dette lukker seg som det skal og fortsetter å utvikle seg til hjerne og ryggmarg. Dette skjer allerede etter ca. 30 dager etter at menstruasjonen din er uteblitt.

Ta folat fra du planlegger å bli gravid
Helsedirektoratet anbefaler derfor tilskudd av folsyre til alle som planlegger graviditet eller er i sitt første trimester slik at man har mulighet til å redusere risikoen for ryggmargsbrokk.

Anbefalt mengde folsyre:

  • Kvinner som prøver å bli gravide: 0,4mg (400 mikrogram) per dag
  • Gravide kvinner: 0,4mg (400 mikrogram) per dag de 3 første månedene av graviditeten

Dersom du er gravid og ikke har tatt folsyretilskudd før du ble gravid anbefales det å starte så snart du finner ut at du er gravid.

Du kan få tilskudd av folsyre fra følgende produkter:

Nycoplus folsyre tabletter 400mcg

Nycoplus gravid tabletter+kapsler

Lifeline Care Gravid

Bio-folin 400mcg

Les mer om folat her:

 

Hva synes du om artikkelen?