Seng, vogn og bilsete er kjøpt inn. De bittesmå klærne er vasket og klare. Bleiene er stablet ferdig ved stellebordet. Alt står klart og venter kun på at barnet skal komme hjem. I tillegg er det noen små praktiske ting vi på Farmasiet mener det kan være lurt å ha i hus, når dere kommer hjem fra sykehuset.

Det er mye nytt og uvant i begynnelsen, men ta det med ro dere venner dere fort til den nye tilværelsen. Det er stort og alt er forandret! Så kommer du kanskje på; hva gjør du egentlig i forhold til navlestrengen, barnets tørre hud, det første badet eller hvis barnet får feber?

Dette er smart å ha i hus når du kommer hjem etter fødselen

Her har du en liten hjelp på veien til hvilke produkter vi på Farmasiet mener det kan være lurt å ha i hus når du kommer hjem:

1. Ammeinnlegg

Hvis du lekker mellom ammingene, kan det være nødvendig å bruke ammeinnlegg da kan du unngå flekker på klærne. Noen lekker mer enn andre, det kan også føles som at du lekker mye i begynnelsen, men husk at med tiden vil melkeproduksjonen stabilisere seg, og du vil sannsynligvis lekke mindre og mindre. Det finnes flere slags ammeinnlegg. Papirinnlegg, beregnet til engangsbruk. Bambus og ullinnlegg til flergangsbruk. Ullinnlegg hjelper deg å holde varmen og de forebygger brystbetennelse, ull er derfor lurt å bruke om vinteren.

2. AmmeBH
En BH som er beregnet spesielt til amming er veldig praktisk, amme-BHen lar deg enkelt og diskré få tilgang til brystet uten å måtte ta av hele BHen. Det er viktig at du finner en som føles god å ha på, og som er stor nok. Husk at brystene vil bli større etter fødselen når de fylles med melk, og om du skal bruke ammeinnlegg, tar de også plass inni BHen.

3. Brystpumpe

Får du behov for å tømme brystet utenom ammingene, kan du enten pumpe eller håndmelke deg. En brystpumpe er nyttig hvis du regelmessig skal tømme brystene over lengre tid. Det finnes elektriske pumper og håndpumper.

 

4. Brystskjold

Myke silikonhetter, formet som en smokk som du setter over brystvorten. Brystskjold blir benyttet for å lindre såre brystvorter, og ved innadvendte brystvorter. I de aller fleste tilfellene vil sårheten forsvinne om man klarer å finne ut hva som er årsaken.

5. Tåteflaske

En tåteflaske kan gjøre hverdagen enklere. De kan brukes både til morsmelk du har pumpet ut selv eller om barnet må få tilskudd.

 

 

6. Febertermometer

Det er ikke uvanlig at babyer får feber. Blant annet i etterkant av vaksinering er det mange små som kan oppleve feber. Som oftest er det ikke nødvendig med smertestillende eller febernedsettende til små barn, men dersom barnet får feber det er viktig å holde øye med barnets temperatur med et termometer. Tempen skal måles i barnets endetarm, dette for å få en så nøyaktig måling som mulig. Dersom barnets temperatur stiger over 39, bør du ta kontakt med lege for å få råd angående febernedsettende medikamenter. Slike medisiner kan gis som stikkpiller eller som mikstur.

7. Produkter til navlestell
Når babyen kommer hjem er navlepleie en del av stellet. Navlestumpen vil selv falle av mellom 3. og 10. dag etter fødselen. Det er naturlig at navlen kan væske litt og se litt sår og hissig ut like etter at navnestumpen har falt av. Bruk Q-tips og Klorhexidin 0,5 % til å rengjøre navlen med.

 

8. Produkter til bleieskift

Vask stumpen med lunket vann og en myk klut. Her kan du bruke engangskluter eller flergangskluter. Dersom babyen får bleieutslett og huden er rød og irritert vil det være aktuelt å bruke en stellesalve. Da kan du gjerne vaske med en mild babyolje, klappe huden forsiktig tørr og smøre på et tynt lag med sinksalve. Dersom sinksalven ikke gjør susen, kan du smøre på et tykt lag med Inotyol og la det virke over natten. Salve-restene fjernes ved hvert bleieskift. Dette kan gjøres med en hudolje.

9. Produkter til vask av babyen

Hovedformålet med å vaske den nyfødte, er å fjerne urin, avføring, melkerester og annet som kan irritere babyens hud. Bruk rent vann eller en mild babyolje i vannet den første tiden. Såpe kan fjerne de naturlige fettstoffene som holder på fuktigheten i huden og det er ikke ønskelig.

Når du skal bade babyen kan du gjerne bruke badeolje, men du trenger ikke bruke olje hver gang. Babyer er ikke spesielt skitne og det holder ofte å bruke kun lunket vann. Babyens hud kan ofte se tørr ut og flasse i starten, men dette kommer av at babyen gjennomgår et naturlig hudskifte etter å ha svømt rundt i fostervann i ni måneder. Huden vil derfor flasse uansett i begynnelsen. Det er likevel både godt og kontaktskapende å massere babyen med litt olje eller lotion etter et bad, gjør gjerne dette til en kosestund med barnet.

En mild babysjampo kan brukes av og til hvis babyen har mye hår, men ikke hver gang. Det holder lenge med rent vann til hårvasken.
Våtservietter er milde og ekstra myke kluter som er godt egnet for en skånsom rengjøring, spesielt ved bleieskift. Likevel kan det være lurt, særlig i begynnelsen, å begrense bruken til reiser, turer og besøk hvor det er vanskelig å få tilgang til vann. Det fins også tørre engangskluter til babyer. Disse blir myke og gode når de fuktes i vann, de er lette å bruke og er kanskje mer skånsomme for huden. De er også mer økonomiske i bruk!

10. Neglesaks

Babyer klorer seg ofte i ansiktet og det kan da hjelpe å holde barnets negler korte. Neglene hos nyfødte er myke og kan rives forsiktig eller klippes med en neglesaks for baby.

11. Narresmokker

Det finnes et stort utvalg av smokker i forskjellige farger og fasonger. Narresmokker kan gi god trøst til babyer med stort suttebehov. Smokkene kan hjelpe babyen med å slappe av i den nye tilværelsen.

12. Saltvannsdråper

Saltvann har mange bruksområder og er alltid kjekt å ha tilgjengelig. Det kan brukes for å skylle bort eller fjerne slim og skorper i nesen. For mange babyer er det ofte ikke mer som skal til for å lette på tetthet i nesen. Saltvannsdråpene kan du også bruke til å skylle øynene eller småsår.

13. Mild intimsåpe

I tiden rett etter fødselen holder det for de fleste nybakte mødre å skylle underlivet med vann, det er vanlig å oppleve svie når du dusjer etter fødselen, men etter hvert som alle småskader gror vil svien avta og man kan vaske med en mild intimsåpe.

14. Bind

Det er forskjellig hvor lenge og hvor mye du blør etter en fødsel, men det er lurt å ha bind tilgjengelig når du kommer hjem. Sengeunderlag (ofte kalt kladder) kan også være greit å ha tilgjengelig, disse kan du legge under lakenet ditt i sengen for å beskytte madrassen din.

15. Prevensjon

Et gammelt kjerringråd er at fullamming sørger for at du ikke blir gravid igjen, men dette kan man dessverre ikke stole fullt på. Er du ikke klar for nytt barn bør du derfor bruke prevensjon. Du kan bruke kondom eller få annen prevensjon som du får resept på fra legen din.

 

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?