JulTa julen tilbake!

Ta julen tilbake!

Har du gjort deg noen tanker om hvordan du kan få julen til å bli slik du ønsker den skal være? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Ellen Maria Skjelsbæk 735
Julen er viktig for oss. Vi skal slappe av og kose oss sammen som par eller som familie med barn. Hvorfor blir da juleferien så lett ”stressferien”? Og hva kan vi gjøre for å få planene for juleferien til å stemme overens med ønskene? Tør du ta egne valg i julen?

Spør noen om hvordan de ønsker julen skal være, og du får svært ofte dette til svar:
– Jeg ønsker late dager der jeg får ro og fred og kan kose meg sammen med familien. Likevel er det slik at mange synes julen blir et kjas og mas fra ende til annen. De koselige planene vi hadde for hvordan vi ville bruke tiden sammen som familie, ble byttet ut med juleselskap på juleselskap og en fastsatt agenda for hver eneste dag. Veien til en stressende romjul er kort. Det er jo så mye som skal rekkes!

Snakk sammen
– Det kan være lurt å snakke sammen på forhånd, som par eller som familie, om hvordan vi ønsker at ferien skal være i år, mener samlivspedagog Bjørk Matheasdatter.

– Mye handler om å finne ut av hva dere ønsker å bruke ferietiden på. Vi har mange og ulike behov som vi ønsker skal bli tilfredsstilt i ferien. Det kan være behovet for variasjon og oppleve noe nytt, å slappe av, treffe venner og slekt, eller behovet for å være sammen som par eller kjernefamilie. Når dere snakker sammen om hva dere vil, finner dere også ut hva som er viktig for dere, og da tror jeg det er større sjanse for at ferien blir bra, sier Matheasdatter.

To personer som kommer fra hver sin familie og skal feire jul sammen, kommer med hver sine tradisjoner og meninger om hvordan julefeiringen skal være. Kanskje kan dette være julen dere lager nye og egne tradisjoner sammen?

Kjernefamilien eller slekten?
Julen er en tid med høye og kryssende forventninger som vi både har til oss selv og til andre. Har du små barn kan du være sikker på at besteforeldrene ønsker, hvis ikke forlanger, å få se småtassene ofte i julen. Og hvor lenge siden er det egentlig at du var sammen med slektninger? Bør kjernefamiliens behov vike fordi det absolutt er på tide å treffe slekten?

Ofte blir det et valg mellom to dårlige ”samvittigheter” hvor den dårlige samvittigheten overfor familien, som tross alt er dine nærmeste, må vike for slekts-samvittigheten. Tør du ta et brudd med de juletradisjonene som egentlig bare stresser deg og familien din?

Et fint alternativ til å samles i en trang stue rundt et middagsbord er å ta på lue og skjerf og ha familieselskapet ute i frisk luft. Opplevelsen av å gjøre noe sammen ute kan være større enn om dere samles inne. En spasertur kan gi både mosjon og gode samtaler. Ungene vil dessuten elske å få lov til å utfolde seg fritt.

Spillerom for barna
Det kan være en god idé å sette av en dag til bare familien. Barna har fått flotte og spennende gaver til jul, og gleder seg mer enn noe annet til å få leke med dem. Gi barna lov til utforske og leke hjemme! Det er lov å ha en dag for seg selv i julen, samme hva besteforeldre, onkler og tanter måtte mene om saken.

– Det er noe som heter at ”når barna har det bra, har de voksne det bra”, sier Matheasdatter. Er barnet stort nok, kan du jo til og med spørre barnet hva det har mest lyst til og hvordan det ønsker at julen skal være.– Kanskje kan barnets glede over det å være til stede i øyeblikket her og nå, også inspirere dere som voksne? Om dere kan falle til ro sammen, nyte øyeblikket og hverandre uten å strebe etter det perfekte så er dét det viktigste uansett hvor dere befinner dere, påpeker Matheasdatter.

Ikke overdriv besøket
Velger dere å få besøk eller å reise på besøk, mener Matheasdatter det kan være fornuftig å vurdere hvor langvarig besøket skal være.

– Samme hvor godt dere kjenner hverandre, så tar det på å bo under samme tak som mor eller svigerfar i to uker, eller få besøk av gode venner i lengre tid. Det er vel bedre med noen fine dager enn en litt for lang uke?

Rutiner også i julen
I julen deltar barna på en rekke aktiviteter og festligheter de ikke er vant til og de kan fort bli slitne. Bjørk Matheasdatter mener det er viktig å ikke la alle rutiner fare selv om det er ferietid.

– For meg handler dette like mye om at de voksne skal få litt voksentid sammen etter at barna er lagt. Selvsagt betyr ikke det at barnet må legge seg klokka sju, også når det har ferie, men at det blir noe igjen av kvelden til de voksne, sier Bjørk.

– Vi vet jo også at barn trives med nært samvær, som å spise middag eller andre måltider sammen, eller bli lest for om kvelden.

Med så mye familie og slekt som har fri er det også mange barnevakter tilgjengelige. Hva med en kinotur for mor og far i romjulen?

Med tydelig prioritering og nok refleksjon før avgjørelser tas, kan julen bli akkurat det pustehullet dere som partnere eller familie trenger!


Her er noen gode juleferieråd:

1. Snakk sammen! Fortell hverandre hvilke forventninger dere har til ferien, og skru gjerne ned forventningene noen hakk. Da blir du mindre skuffet dersom ikke alt går slik du forestiller deg.

2. La det bli deres ferie. Still spørsmålene ”Hvem er vi?”, ”Hvilken type ferie er det vi ønsker oss?” Lytt mindre til hva andre synes at dere skal gjøre, men tenk på hva som er viktig for dere og bruk ferietiden deretter.

3. Sett av tid til å være par. Det er lurt å sette av noe tid av ferien til å bare være par. De felles opplevelsene dere har som kjærester er god ballast å ta med seg.

4. Følg barnas tempo. Julen er spennende for barna i seg selv. Å være sammen med blide og avslappede foreldre det beste for barnet.

5. Tenk over besøk. Hvor mye ønsker dere å dra på eller få besøk i ferien? Det er bedre med litt for korte besøk enn alt for lange.

6. Vær her og nå. Bruk mobil, Internett, TV og så videre så lite som mulig. Prøv å fokusere på det å være sammen her og nå.

7. Unngå overdrevent alkoholforbruk. Det gjør barn utrygge og det er ikke bra for parforholdet. Dette gjelder også de andre voksne som er samlet til feiringen. Det er lov å si fra om at dere ønsker lite alkohol framme før barna er i seng.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: