BloggStjernekikker – hva er det egentlig?

Stjernekikker – hva er det egentlig?

Er stjernekikkere mer nysgjerrige på verden? Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 29041

Den vanligste er at babyen kommer til verden med ansiktet vendt ned. Det er fordi det passer best med anatomien i fødselskanalen. Men noen ganger kommer babyen til verden med ansiktet opp – som stjernekikker. Det tar oftest litt lenger tid å få en stjernekikker til verden.

Jeg er sikker på at mange av dere har hørt om babyer kom kommer til verden på en litt annerledes måte – som stjernekikkere. De av dere som har opplevd å føde en stjernekikker, vet at det ofte tar litt lenger tid å trykke ut en baby som blir født på denne måten.

Roterer gjennom fødselskanalen
De aller fleste babyer kommer til verden i det vi kaller en regelmessig bakhodestilling. Bakhodet er nemlig det som gir den minste diameteren når babyen skal rotere gjennom bekkenet under fødselen.

Stjernekikkerbabyer kommer faktisk også til verden med bakhodet først. Babyen bøyer hodet og strekker nakken så bakhodet er det som baner veien gjennom bekkenet.

I løpet av fødselen skrur og roterer babyen seg nedover i bekkenet, og det er her noen babyer skrur seg motsatt vei enn det som er vanlig. I stedet for å rotere med bakhodet frem mot symfysen, roterer stjernekikkerbabyen med bakhodet mot mors rygg. Det vil vi at stjernekikkeren ligger med ryggen sin mot mors rygg.

Litt tyngre vei til verden
Det betyr at under trykkingen, så er det ansiktet til babyen som skal jobbes under symfysen, og ikke nakken som i vanlig bakhodestilling.

Litt enkelt sagt, så passer krummingen i nakken bedre under symfysen enn ansiktet til babyen, som tar litt mer plass. Det er nettopp derfor det som oftest tar lenger tid å trykke en stjernekikker til verden.

Vanskelig å vite om barnet er stjernekikker
I min praktiske hverdag på jobb, opplever jeg at det kan være vanskelig å finne ut om det faktisk er en stjernekikker på vei. Noen ganger ser vi det først når hodet til babyen blir født, og ansiktet vender oppover.

Men av og til får vi en minstanke i løpet av fødselen. Det kan være at fremgangen og progresjonen ikke er helt som forventet, på tross av gode og kraftfulle rier. Det kan være at riemønsteret er annerledes, og ikke så systematisk av-og-på som vi vanligvis ser. Det kan også være at kvinnen har et mer intenst press eller trykk lavt i korsryggen enn vanlig. Noen får også trykketrang før mormunnen er helt åpen.

Undersøker om babyen er stjernekikker
Hvis vi får en mistanke om at babyen er stjernekikker, vil vi alltid forsøke å finne ut om det faktisk er tilfelle. Når vi gjør en vaginal undersøkelse, kjenner vi på babyens hode, og hvordan det roterer. Det krever at det er en viss åpning, slik at vi klarer å kjenne begge fontanellene (de to myke punktene på babyens hode).

Vi kan også kjenne utenpå magen for å finne babyens rygg. Vanligvis roterer ryggen fram mot mors mage i løpet av fødselen. Der barnet er stjernekikker vil babyens rygg forsvinne bakover mot morens rygg.

Hvis vi er usikre, og trenger å vite sikkert om babyen er stjernekikker, kan vi gjøre en ultralydundersøkelse. Da ser vi veldig tydelig hvordan babyen ligger.

Hva om babyen min blir stjernekikker?
Jeg tenker at dette er noe du som gravid ikke trenger å bekymre deg for. De aller fleste babyer velger å komme til verden på den enkleste måten – i en regelmessig bakhodestilling.

Hvis du skulle oppleve at babyen kommer i stjernekikkerstilling, så er det noe vi fødselshjelpere har erfaring med, og vi skal gjøre alt vi kan for at fødselen likevel går så fint og normalt som mulig.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: