To dager etter at Heidi Stensmyren fødte datteren Fröja var hun tilbake på jobb.
-  Jeg har slitt ut tre barnepiker så langt, men i mitt yrke er det ikke så enkelt å ta ett års fri, sier tobarnsmoren.

Sist oppdatert: 31. May 2011

Heidi Stensmyren (38) jobber som anestesilege, og er nyvalgt visepresident i den svenske legeforeningen. Hun traff sin svenske mann i Norge og flyttet til Sverige med ham. Som norsk kvinne bosatt i utlandet føler hun at hun har måttet jobbe hardt for å skaffe seg en posisjon i arbeidsmarkedet. Og den nekter hun å gi slipp på. Selv etter å ha fått barn.

– Min mann er også lege, og for meg er det viktig å være likestilt ham. Våre jobber er like viktige og jeg vil ikke bli redusert til en husmor som går hjemme. Dette er prinsipper jeg synes det er viktig å overføre til døtrene mine. Jeg vil lære dem verdien av å stå på egne ben og være selvstendige og likestilte. De skal se at det er mulig å gjøre karriere selv om man har familie. Og da må jeg ta noen valg som på andre kanskje virker provoserende.

Hvordan kombinere jobb og barn? Diskuter på forumet!

Baby på styremøter

Heidi har permisjon fra sin 50% stilling som anestesilege etter fødselen. Men som valgt representant i legeforeningen har Heidi lange og krevende dager. Noen ganger har hun den yngste datteren med, men som oftest er det en barnepike eller mormor som har ansvaret.

Fröja er vant til å være med mamma og pappa på jobb.

– Om Fröja, som nå er 10 måneder gammel, kryper rundt bena mine i et styrerom eller i stuen hjemme er akkurat det samme. Jeg tror ikke hun lider selv om hun er med meg på noen møter. Hun trives og er tilpasningsdyktig, smiler Heidi. Men hun innrømmer at hun savner døtrene når jobben krever ekstra.

– Jeg har sendt barnepiken på foreldremøte til vår eldste datter som går i første klasse. Og jeg har også måttet nøye meg med å se videoopptak av luciafeiringen i barnehagen. Det er sårt, men sånn er det, slår hun fast.

Flere kombinerer karriere og barn

Heidi er på ingen måte alene om å kombinere barn med høykvalifisert yrke som krever lang utdanning. Ny forskning fra Universitetet i Stockholm viser at nettopp yrkesvalget påvirker sannsyneligheten for å få barn. Kvinner i trygge yrker som leger, tannleger, sykepleiere, psykologer og grunnskolelærere får barn som aldri før. I bransjer med utrygge og kortere ansettelsesforhold ser man færre foreldre.

– Dette er et paradoks til den gamle myten om at barn og karriere ikke hører sammen, mener Sofi Ohlsson som står bak studien.

Kjøper hjelp

– For meg er jobben viktig, den er en del av meg og ikke noe jeg driver med bare fra klokken 08-16.

Men Heidi er avhengig av hjelp, for mannen er minst like travel som henne selv.  Björn har en lederstilling et privat helseforetak og jobber også mye. 

– Det siste året har jeg slitt ut tre barnepiker. De synes nok tempoet kan være vel høyt hjemme hos oss. Men vi kan ta oss fri også!
I morgen har vi ryddet alle kalendere for å bli med på piknik med klassen til vår eldste datter. Det gleder vi oss til!

 

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelBilen ble fødestue
Neste artikkelKonkurranse juni
DEL