Det er delte meninger om samsoving. Mens noen ikke kan tenke seg noe mer naturlig enn å ha den lille inntil kroppen hele natten, er andre sprekkeferdige når de forteller at knøttet har flyttet på eget rom. Hva er dine meninger om samsoving?

Sist oppdatert: 21. september 2010

Samsoving – at en eller begge foreldrene sover i samme seng som barnet – er det delte meninger om. Trygg samsoving forutsetter imidlertid en rekke forhold; mor må ikke ha røykt under svangerskapet, mor og far røyker ikke etter fødselen, de har ikke inntatt alkohol eller andre rusmidler, de tar ikke sovemedisiner eller andre sterke medikamenter som gjør at de sover tungt – og ikke minst: soveplassen for barnet må være trygg. 
 
Hva mener du om samsoving? Stem!
Argumenter for samsoving:
Babyen sover lettere enn dersom sengen var på et eget rom. Dette virker beskyttende mot krybbedød. Mors pusting, bevegelser og berøringer stimulerer den lille også om natta. Dette knytter de to nærmere hverandre, og stimulerer barnet. En baby som sover alene, må skrike høyere og lenger før foreldrene responderer. Ammehjelpen mener samsoving har en positiv effekt på ammingen og på mors og barnets helse: Mødre som samsover, ammer mer. Årsaken til dette er uklar; det kan være at de som ønsker å amme mye, tar barnet i sengen, eller at samsovingen stimulerer barnet til å spise oftere.
 
Ulike rapporter konkluderer med at samsoving med barn eldre enn 8 uker ikke gir økt fare for krybbedød. Det er uavklart hvorvidt samsoving når barnet er yngre enn 8 uker er forbundet med risiko for krybbedød.
 
Argumenter mot samsoving:
Alle sover bedre hver for seg! mener mange. Andre foreldrene sover ikke godt fordi de er redde for å legge seg på barnet. (Kan lettere skje om mor eller far er syke, for eksempel av feber, og sover tyngre enn vanlig). Noen mener samsoving ikke er bra for sexlivet, mens andre stiller spørsmål ved leggerutinene og senere avvenning. Og hva om barnet triller/klatrer ut av foreldresengen?
 
En studie (fra 2005) gjort ved Glasgow University i Skottland av 123 plutselige spedbarnsdødsfall, viste at risikoen for krybbedød var mange ganger større ved samsoving frem til barna var 11 uker. En av Norges fremste eksperter på krybbedød, Torleiv Rognum, uttalte da til Aftenposten: – Jeg vil si at barn under to måneder ikke bør sove sammen med foreldrene. De bør sove i liten barneseng som står ved siden av foreldrenes seng.
 
Kilder: Ammehjelpen, Sovlillebaby, Helsedirektoratet, Aftenposten
Illustrasjonsfoto: (C)iofoto/Crestock
 
 
Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelFamilievennlig ukemeny
Neste artikkelHvem er far til barnet?
DEL