BabyBarseltidenNår den store gleden uteblir

Når den store gleden uteblir

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Elisabeth Rongved 8047 Sist oppdatert 28.07.10
– Alle rundt meg var overlykkelige over at vi skulle ha barn – unntatt jeg, forteller en mor. Er det normalt å ikke føle glede over graviditeten? Eller er det et tegn på at det er fare på ferde?
– Snakk med fagfolk hvis du er usikker på følelsene dine rundt graviditeten og den nye babyen, er psykologens råd.

– Jeg er 16 uker på vei, men jeg har ennå ikke begynt å glede meg. Jeg har ikke kjøpt noe utstyr, klarer ikke å innse at jeg har en baby i magen, og synes egentlig bare det er et ork å være gravid. Klarer ikke kjenne glede når jeg tenker på barseltiden. Nå begynner jeg å bli bekymret – er dette normale følelser, eller er jeg i ferd med å få en depresjon?

Vanlig å ikke være overlykkelig
Spørsmålet til en 32 år gammel annengangsgravid på et nettforum er ikke uvanlig. I følge psykologspesialist Inger Johanne Storesund ved familievernkontoret i Haugesund er det vanligere enn mange tror å føle et vell av forskjellige følelser når man er gravid – også negative.

– Det hersker en myte om at gleden er den største følelsen man kjenner når man er gravid. Sannheten er at det er helt vanlig å ikke være hoppende glad. Det skjer store forandringer både kroppslig og med livet generelt når man venter barn, og det er helt vanlig at man reagerer på dette med hele spekteret. For følelsene følger sin egen logikk, og den er ikke alltid fornuftig.

Det man ikke snakker om
Allikevel er dette å ikke være glad over graviditeten noe gravide svært sjelden snakker om. Slik opprettholder man ideen om at svangerskapet for de fleste er en lykkelig affære.

– De fleste lar være å snakke om det som er vanskelig. Forskning, blant annet drømmeforskning, viser imidlertid at så mange som 1 av 10 har det man på fagspråket kaller ”childbearing depression” – eller depresjon i forbindelse med svangerskap og fødsel.

– Dette er en mild form for depresjon som kan være vanskelig å oppdage, da mange av symptomene minner om dem man får når man er gravid. Man kan kjenne seg trøtt, tung og uopplagt. Mange opplever heldigvis at de vanskelige følelsene og mangelen på glede blir snudd i siste trimester. Men for andre igjen blir de vanskelige følelsene tyngre når fødselen nærmer seg.

Snakk med noen
– Noen uker etter at jeg hadde testet positivt, ble gleden snudd til tårer og redsel. Jeg snakket ikke med noen andre enn samboeren min om hvordan jeg hadde det. Jeg bestilte time til abort, men klarte ikke å gjennomføre det. Jeg var rett og slett livredd for å bli mamma, forteller en ung mor fra Babyverdens nettforum.

En annen har lik erfaring:
– Jeg hadde gledet meg så lenge til å bli gravid, men da jeg endelig testet positivt, prøvde jeg å fortrenge det. Jeg klistret på meg et smil og sa til alle at jeg gledet meg, men det var løgn. Jeg kjøpte ingen babysaker. Jeg turte ikke å snakke med noen, for jeg var redd for at ryktene skulle gå på den lille plassen vi bodde, forteller hun.

Psykologspesialist Inger Johanne Storesund

Kan være skadelig for babyen
– Det absolutt viktigste man kan gjøre, er å ikke holde følelsene sine for seg selv, sier Storesund.

– Fastlege eller jordmor er en naturlig person å snakke med for mange, siden man allikevel er på kontroll. Du kan også fint kontakte familievernkontoret ditt, eller Amatea hvis du er usikker på om du er i stand til å gjennomføre graviditeten. Snakk gjerne med venner eller luft følelsene på et nettforum. Noen ganger hjelper det å bare sette ord på følelsene, men en fagperson vil se om du trenger mer hjelp. Uansett er det å søke hjelp viktig, både for deg og for babyen.

Dårlig samvittighet
Mange mødre som har hatt negative eller ambivalente følelser under svangerskapet og i barseltiden, sliter med dårlig samvittighet etterpå.

– I dag er jeg mor til en nydelig 3-åring, men hjertet mitt blør fordi jeg ikke var glad i henne da jeg var gravid og de første månedene, forteller en mamma.

– I dag er barnet vårt 15 måneder gammelt, og verdens blideste. Vi får mye skryt fra helsestasjonen, men jeg sliter fremdeles med å føle den store kjærligheten, sier en annen, som også var deprimert under svangerskapet.

– Jeg synes det er mye enklere å være mor til en toåring enn til en baby. Jeg skjønner ikke hvordan jeg skal se behovene til så små barn, forteller en tredje.

God nok mor
Dersom depresjonen fortsetter etter fødselen, kan det, i følge psykologspesialist Inger Johanne Storesund, ha negative konsekvenser for babyen. Men selv om man er deprimert eller ikke føler den overveldende morskjærligheten, betyr ikke det nødvendigvis at man er en dårlig mor eller at barnet blir skadelidende.

– Psykologer snakker om å være en god nok mor. Forskning viser at det viktigste er at man er aktiv i forhold til barnet. Det er barn av mødre som overhodet ikke viser noen interesse for barnet og som ikke uttrykker følelser, som lider mest. Selv om morskjærligheten kanskje ikke er der, er det viktigste at man har et forhold til barnet. Da er man i en tilknytningsprosess, og det er positivt. Bare dét at man faktisk kjenner dårlig samvittighet og ønsker at situasjonen var annerledes, er tegn på at man er på rett vei.

Fakta om childbearing depression
- Det er antatt at 1 av 10 kvinner lider av childbearing depression, altså depresjon under svangerskapet og/eller etter fødselen.
- Kvinner som har hatt tidligere depresjoner har større sjanse for å utvikle childbearing depression.

- Kvinner som har hatt tilknytningsproblemer til egne omsorgspersjoner, har også større sjanse for å utvikle depresjon under svangerskapet.

- Det er viktig å snakke med fagfolk for å få hjelp og unngå svangerskapsdepresjoner. Jordmor, helsestasjon, fastlege, familievernkontoret eller Amatea kan være gode steder å søke hjelp.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: