Fem barn omkom i trafikken i 2010, men ingen av dem satt inne i bilen.

Sist oppdatert: 14. april 2011

I 1970 omkom 101 barn i trafikken, i 2010 var tallet fem. Det er en nedgang på 95 prosent, og da er det ikke tatt hensyn til at det i dag kjøres tre ganger så langt, skriver Aftenposten.

– Selv om hvert barn som dør, er ett barn for mye, så er dette gledelige tall. Utviklingen går rett vei, og det viser at innsatsen gir resultater, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa til avisen.

Kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Kristin Øyen, sier til Babyverden at det nå har gått riktig vei siden midten av 70-tallet. Nedgangen i antall omkomne har vært større for barn enn i alle andre aldersgrupper.

– Halvparten av de som omkom var passasjerer, og halvparten myketrafikanter. Jeg tror at riktig barnesikring, og det at barn ikke lenger leker i veien, er hovedårsakene til nedgangen, sier Øyen.

Hvert år fødes rundt 60.000 nye barn, og det er viktig at alle sikres på best mulig måte.

– Mange i min generasjon husker at barna på 70-tallet sto mellom setene da de var på tur. Folk tenker gjerne at det stort sett gikk bra, men 100 barn omkom – og det med mye mindre trafikk. I dag ville det tilsvart flere hundre, sier Øyen.

I 1985 kom påbud om bilbelte i baksetet, og i 1988 ble det påbud om barnesikringsutstyr i bil. Øyen sier statistikken viser at det har hatt en klar effekt, og mange overlever også alvorlige bilulykker.

Her er Øyens viktigste råd for å sikre barn i bil:

– Velg bakovervendt sete til barna. Øyen sier mange snur barna for tidlig, og at det er farligst for de som kommer rett fra babystolen. Trygg Trafikk anbefaler at barna sitter bakover til de er fire år, og det gjør ikke noe om barna sitter med litt bøyde bein – det er stort sett de voksne som synes det ser ubehagelig ut. Barn er vant til å sitte og leke på huk lenge om gangen.Ta eventuelt av skoene på lenger turer.

– Ikke slurve på småturer. De fleste er flinke, men Øyen sier flere dessverre sluntrer unna på korte turer i nærmiljøet. Unger kan få store skader selv i lav fart.

– Det er viktig å etterstramme bilbeltet hver gang du er ute i bilen. Pass også på at selen ikke er vridd. Barn bør helst ikke ta på seg selen selv, for voksne bør passe på at selen ligger helt inntil kroppen. Øyen forteller at rettsmedisinere ser at dette utgjør en stor forskjell. Beltet fungerer heller ikke optimalt dersom barnet har på tykke klær, så om vinteren bør du ta dunjakken av.

– Øyen ber også foreldre unngå bruk av bare hoftebelte. I en kollisjon vil barnet holdes på plass, men kan få alvorlige indre skader.

Regler for sikring:

– Det er lovpålagt å sikre barnet til det er 135 centimeter eller når vektgrensen på 36 kilo. Er barnet mellom 135 og 150 centimeter, skal du bruke sikkerhetsutstyret dersom det er tilgjengelig i bilen.

– Barn som skal sitte i forsetet i bil med aktiv airbag bør være 140 centimeter. Hvis ikke må airbagen kobles ut.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelKjendisenes barnenavn
Neste artikkelBeskytt barna i påskesola
DEL