GravidNår det er usikkerhet rundt farskapet

Når det er usikkerhet rundt farskapet

Vanskelige følelser kan dukke opp hos en kvinne hvis det er usikkerhet rundt farskapet. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 13951 Sist oppdatert 20.02.23
Noen ganger er en mor usikker på hvem som er faren til barnet i magen. Andre ganger mener den vordende far at noe ikke stemmer.

Se for deg at du står med en positiv graviditetstest i hånden. Forholdet til kjæresten har nylig tatt slutt, og du gikk ganske raskt inn i et nytt forhold. Nå lurer du på hvem som kan være faren til barnet – eksen eller den nye kjæresten?

Dette er en av flere problemstillinger ansatte i Amathea møter. Amathea er en gratis helsetjeneste for alle som ønsker å snakke om graviditet og abort.
– Vi blir kontaktet både av kvinner som er usikre på hvem som kan være faren til barnet de venter, men også menn som er usikre på om det faktisk stemmer at de skal bli fedre, sier Andrea Skaarer Kreutz, leder for Amathea.

Om en kvinne skal bære fram et barn eller avslutte svangerskapet, er opp til den gravide selv å avgjøre. Barnets far har ikke noen juridisk rett til å bestemme hva hun skal gjøre.

Kvinner som har hatt flere partnere, sitter gjerne med mange tanker og følelser som de kan ha godt av å dele med noen.
– Det kan være både vondt og utfordrende å ikke ha helt kontroll, og noen kjenner også på skam. Da kan vi i Amathea hjelpe med å sortere tanker og følelser, og sammen prøve å finne ut hvordan de best kan håndtere situasjonen, sier Kreutz.

Farskap er mer enn biologi

Rundt sju prosent henvendelsene til Amathea i 2022 handlet om farskap. Dette tallet inkluderte også henvendelser fra menn.
– Det er menn som lurer på hvordan de kan finne ut om de er faren til et barn, og hvilke rettigheter og plikter man eventuelt får i forhold til barnet, sier Kreutz.

Det vanskelige for begge parter er jo at dette som regel er snakk om en uplanlagt og ofte uønsket graviditet. Kanskje er barnet et resultat av utroskap eller et one night stand.

– Vi har en egen informasjonsside på våre nettsider til menn om hva det innebærer å vedkjenne seg farskap for et barn. For det handler om mer enn om det biologiske farskapet. Det vil også komme opp spørsmål rundt blant annet foreldre- og forsørgeransvar, sier Kreutz.

Rettigheter og plikter som følger med farskap

Å erklære farskap for et barn gir faren både rettigheter og plikter overfor barnet, som for eksempel:
Arv: Dersom farskapet er gyldig fastsatt, har barnet arverett etter far.
Foreldreansvar: Dette handler om den rett og plikt foreldre har til å bestemme over barnet i personlige forhold. For barn som blir født etter 1. januar 2020 får mor og far felles foreldreansvar. Dette gjelder barn som har gifte foreldre, barn som har samboende foreldre og barn som har foreldre som ikke bor sammen.
Barnebidrag: Når foreldre ikke bor sammen, må den som ikke bor fast med barnet betale barnebidrag.
Samvær: Barnet har rett til samvær med begge foreldrene, selv om de lever hver for seg.
Navn: Foreldre med foreldreansvar kan velge navn til barnet.

Kilde: NAV


Sivilstatus og fastsettelse av farskap

Din sivile status kan ha betydning for hvordan et farskap fastsettes. Dersom barnets mor og far er gift med hverandre, fastsettes farskapet automatisk. Hvis de ikke er gift med hverandre, fastsettes farskapet ved erklæring eller dom. Er paret separert, gjelder samme regler som om de ikke er gift – farskapet må erklæres.

nav.no kan vi lese at dersom foreldre ikke er gift, så vil farskapet fastsettes ved at moren oppgir navnet på faren, som så erklærer farskapet.

Farskapet kan erklæres skriftlig, enten digitalt til arbeids- og velferdsetaten eller ved personlig oppmøte, gjerne på svangerskapskontroll hos lege eller jordmor. Farskapet kan også erklæres hos NAV, Skatteetaten, hos en dommer eller hos en norsk diplomatisk tjenestemann dersom far er i utlandet. Ifølge barneloven kan farskap også erklæres ved retur av skjema fra Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Ifølge barneloven §4 gjelder erklæringen «berre når ho er gjeven av den som mora har gjeve opp som far, eller når mora skriftleg har godteke erklæringa. Ved digital erklæring må både mor og far identifisere seg elektronisk på ein sikker måte».

Dersom ingen erklærer farskap

Dersom farskapet ikke blir erklært, det vi si at ingen oppgir seg som far til barnet, vil det offentlige ha ansvar for å fastsette dette. Det ansvaret ligger hos NAV, og eventuelt domstolene – om det blir aktuelt. For å bekrefte og fastsette farskapet, kan det bli aktuelt at de mulige partene kalles inn og gir prøver til DNA-analyse.

Barn har rett til å kjenne foreldrene sine

FNs barnekonvensjon artikkel 7 fastslår at barn har rett til å kjenne sine foreldre. Barn kan vokse opp med mor og far, to mødre eller to fedre. Foreldrene kan være biologiske, juridiske eller sosiale foreldre. Lovverket omfatter ulike familiekonstellasjoner og det er en målsetting å likestille barnas to juridiske foreldre.

Kilde: regjeringen.no


Forbudt å ta test for å fastsette farskap under graviditeten

Dersom det er usikkerhet rundt farskapet, vil en ikke få endelig svar på hvem som er faren før etter at barnet er født. Ifølge Bioteknologilovens §4-6 er «Fosterdiagnostikk med sikte på å fastsette farskap og farskapstesting på fosterstadiet er forbudt.» Dette gjelder ikke dersom svangerskapet kan være et resultat av omstendigheter som i straffeloven blant annet handler om voldtekt, ulike former for misbruk og incest. Så det finnes altså tester som kan brukes i unntakstilfeller, men som ellers er forbudt i Norge.

Kan betale for farskapstesting

Dersom en mann er usikker på om han er faren til et barn, kan det biologiske farskapet bestemmes ved å utføre en DNA-test av prøver fra barn, mann og eventuelt barnets mor. Ifølge Oslo Universitetssykehus (OUS) sine informasjonssider vil et prøvesvar fra mannen, moren og barnet kunne si med 99,9999 prosent sikkerhet om han er far eller ikke. Dersom moren ikke deltar, vil bevisstyrken kunne svekkes noe. Men ved å utføre tilleggsanalyser, skal en kunne få et svar med 99,999 prosent sikkerhet på om mannen er far eller ei.

En slik farskapstest må man dekke selv, og det koster ved OUS 1690 kroner per person.

Kan vente med å erklære farskap

På Amatheas nettsider sier de at mannen ved usikkerhet kan «vente med å skrive under på farskapserklæringen til DNA-test er tatt etter at barnet er født. Hvis mannen er oppgitt på kvinnens papirer i svangerskapet, vil han bli innkalt til et møte med NAV etter fødselen. Målet med møtet er å avklare farskapet, og dersom mannen er usikker, kan han si at han ikke vedkjenner seg farskapet. Da vil NAV stå ansvarlig for DNA-testing.»

Greit å vite:

– Dersom mor ønsker å ha foreldreansvaret alene, må hun melde fra til Folkeregisteret om det innen ett år fra den dagen farskapet er fastsatt. Dersom far ikke ønsker foreldreansvar, må han melde fra til Folkeregisteret om det innen ett år fra den dagen farskapet er fastsatt. Dersom mor har meldt inn at hun ønsker foreldreansvaret alene og far ønsker foreldreansvaret eller delt foreldreansvar, må han selv ta saken til domstolen.

– Hvis foreldrene ikke gir melding om etternavn innen 6 måneder, får barnet morens etternavn.

Kilde: NAV

Kilder i artikkelen:
amathea.no
nav.no
regjeringen.no
farskap.no
Bioteknologiloven

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: