Firebarnsmor Anita Marstein fra Grimstad elsker å gå turer i skog og mark. Men når flåtten våkner til, kjører familien en time lenger inn i landet for å slippe å få med seg ubudne gjester hjem fra skogsturen.

Sist oppdatert: 27. april 2011

Skogen er bare et par hundre meter fra huset til Anita Marstein. Men selv om firebarnsfamilien mer enn gjerne plukker både sopp og bær, skjer det ikke i nærmiljøet.

– Jeg har plukket en del flått av ungene, og vil heller være på den sikre siden. Kjører vi en halv til en time lenger inn i landet, er det ikke flått i det hele tatt, sier Anita.

Er de på planlagt skogstur, prøver de å tenke forebyggende. Sokker tas utenpå buksa, og de går gjerne i støvler.

Les mer: Ungene i Soma gård går på hoggormtur

Faste sjekkrutiner
– Ungene løper selvsagt i shorts på fotballbanen om sommeren, selv om den ligger i skogkanten. Men vi har rutiner på å sjekke alle barna hver kveld. Etter en dusj står barna i trusa mens vi går over hele kroppen. Guttene har kort hår, så der ser vi nokså fort om det er flått. Men på jenta vår sjekker vi også håret og hodebunnen i tilfelle noe har festet seg, sier hun.

Heldigvis er det ikke så ofte hun finner noe, men hun har også sett at flåtten har gjemt seg i datterens navle.

– I høst fant jeg også min første flått på meg selv. Akkurat da var jeg alene med fire unger, og så sikkert rimelig komisk ut da jeg fikk panikk av flekken som ikke ville bort fra leggen, ler hun.

Kathe og Torry på tur i skogen. Foto: Anita Marstein

Les mer: Barn med på tur? Ikke vent til de er "store nok"

Hvor i landet finner vi flåtten?
De små blodsugerne er langt fra kjære, men bærer mange navn: skaubjønn, skaumann, tege, hantikk, blodmidd, kinnflått og sugar – for å nevne noen. Skogflåtten finnes spesielt i kystområdene opp til Helgeland. I Oslofjordområdet er den vanlig på begge sider av fjorden til Håøya ved Drøbak, men kan sporadisk finnes lenger nordover, selv på indre deler av Østlandet. Aller vanligst er den på Sørlandet. På Vestlandet og i Trøndelag følger den kyststripen og går inn langs fjordene, men når ikke inn i de innerste deler av Hardangerfjorden og Sognefjorden.

Flere foreldre har nok allerede funnet ubudne gjester på ungene sine. Vår og varme markerer gjerne starten på flåttsesongen, men ifølge Arnulf Soleng ved Folkehelseinstituttet blir de små blodsugerne aktive allerede når gradestokken kryper over fem varmegrader. Sesongen kan derfor være helt fra tidlig vår og ut i november. For de som bor i flåttområder, kan det derfor være lurt å lage seg rutiner både på sjekking og forebygging.

Skogflått. Tegning: Hallvard Elven, Folkehelseinstituttet

Hva kan flåtten overføre?

- Det mest vanlige sykdommen er lyme borreliose. Smitterisikoen er størst om flåtten får sitte på lenger enn et døgn. Ifølge Folkehelseinstituttet er det cirka 300 personer som får borreliasmitte hvert år, noen få blir alvorlig syke. Se mer informasjon om borrelia under punktet ”Hvis du finner flått”

- Skogflåttencefalitt: Dette er en infeksjon i sentralnervesystemet som forårsakes av TBE-viruset, som smitter gjennom flåttbitt. TBE er langt sjeldnere, og det ble i perioden 1997-2007 registrert kun 24 tilfeller. 20 av disse var i Agder-fylkene, to i Telemark og to i Vestfold. Hvis du skal til områder hvor TBE er vanlig, går det an å vaksinere seg.


Les mer:
Sammenheng mellom flått og hjernehinnebetennelse hos barn

Hvordan unngå flått?

- Dersom du er i områder med høyt gress, kan det være lurt å holde seg på stien.

- Bruk klær som dekker bein og armer, slik at flåtten ikke kommer til. Ta gjerne sokkene over buksa.

- Myggmiddel kan virke avskrekkende på flåtten.

- Sjekk barnet fra topp til tå hver kveld. Jo tidligere flåtten oppdages, jo mindre er sjansen for smitte.

- En dusj kan få bort flått som ennå ikke har festet seg. Det er også lurt å riste klærne som har blitt brukt ute – også på vrangen.

Les mer: Pass deg for hoggormen!


Hvor finner du flåtten?

- Du kan få flått på hele kroppen, men den trives spesielt godt i områder med tynn hud - som for eksempel lysken, armhulen og bak ørene.

- Hos barn er spesielt hode og hals utsatte områder.

Flått før og etter at den har sugd blod. Tegning: Hallvard Elven, Folkehelseinstituttet

Hvis du finner flått:

- Sørg for å få den bort fortest mulig. Dersom flåtten blir fjernet innen 24 timer, er det liten sjanse for at du får smitte som lyme borreliose.

- Få tak så langt ned mot huden som mulig, men ikke klem på kroppen til flåtten. Det selges egne flåttfjernere på apotek, men det går like fint med en pinsett.

- Noen sier du skal vri flåtten ut, men det har egentlig ikke så mye å si. Bare få den vekk.

- Det er ikke farlig om noe av flåtten blir igjen i huden. Det er ikke verre enn en liten flis, og kroppen vil lage en liten betennelse og støte restene ut av seg selv.

- IKKE følg gamle råd som å smøre for eksempel smør eller fett rundt flåtten for at den lettere skal slippe taket. Dette virker helt motsatt, og gjør at flåtten senere slipper taket og du har økt risiko for smitte.

- Barn smittes ikke av mødre som har borreliainfeksjon i svangerskapet.

Les mer: Hjelp - barnet mitt har fått lus

Når kontakter du lege?

- I løpet av tre dager til fire uker etter bittet kan det komme et rødt ringformet utslett rundt bittstedet. Dette er tegn på bakterieinfeksjon, og du må kontakte fastlege for å få antibiotika.

- Ikke alle får dette utslettet. Dersom barnet i tiden etterpå får feber, har hovne lymfekjertler og generell sykdomsfølelse, bør du også kontakte fastlege.

- Nyoppståtte lammelser i ansiktsmuskel er et viktig tegn på borreliainfeksjon i nervesystemet hos barn og trenger behandling på sykehus.


Kilder: Folkehelseinstituttet (FHI), forsker Arnulf Soleng (FHI), barnelege og stipendiat Dag Tveitnes, Stavanger Universitetssjukehus

Les mer: Sikkerhet og førstehjelp

Les mer: Fritid

Les mer: Forbruker

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelNorges beste forum blir enda bedre!
Neste artikkelKan jeg fullføre svangerskapet?
DEL