Et amerikansk par fikk nylig 2,9 millioner dollar i erstatning fordi datteren deres ble født med Downs syndrom. Tester i svangerskapet viste nemlig at de ville få et friskt barn.

Sist oppdatert: 13. mars 2012

Ariel og Deborah Levy fikk i 2007 sitt tredje barn, ei lita jente. Få dager etter at jenta ble født, ble det med blodprøve påvist at datteren deres var født med Downs syndrom. Ekteparet ble svært overrasket, og sier at de ville avbrutt svangerskapet dersom de hadde visst at barnet hadde Downs syndrom, skriver The Telegraph.

Siden moren var 34 år, tok paret tester i svangerskapet fordi de var bekymret for om barnet kunne ha Downs, skriver avisen The Oregonian.  Ekteparet fikk beskjed om at alt var i orden, men det har senere vært uenighet om testene ble tatt på riktig måte. Det var også vært stilt spørsmål ved om legene kan ha sett spor av Downs, men ikke sagt det videre til foreldrene, skriver the Telegraph.

Les mer: Blir det tidlig ultralyd for alle?

Vil sikre datterens framtid
Foreldrene har ikke villet gi intervjuer selv. I rettssaken har de sagt at de elsker datteren sin like mye som sine to sønner, men at de vil bruke erstatningspengene til å betale for å sikre datteren en god framtid.

Ekteparet skal ha uttrykt bekymring både i forhold til medisinske og sosiale forhold, og om datteren ville få god oppfølging i forhold til utdannelse. De skal også ha vært engstelige for hva som vil skje med datteren når de ikke lenger er mer. Ekstra livstidskostnader for datteren er blitt estimert til rundt 3 millioner dollar.

–De føler veldig sterkt på at det som skjedde med dem var feil. De fikk feil informasjon, og livene deres har blitt forandret på grunn av dette, sa parets advokat David K. Miller til the Oregonian da det ble klart at de ville gå til søksmål.

–De elsker datteren sin veldig, veldig mye. Deres mål har helt siden begynnelsen vært å sikre datterens framtid, og det er det alt handler om, sier Miller.

Les mer: Før og etter Emil

Etisk spørsmål
Fredag 10. mars fikk ekteparet medhold av en enstemmig jury og ble tilkjent en erstatning på nesten 3 millioner dollar. Juryen skulle imidlertid ikke vurdere det etiske i det som hadde skjedd. Saken har likevel skapt stor debatt, både nasjonalt og internajonalt, fra talkshowet Dr.Phil til avisen the Daily Mail i London.

Frykter flere slike saker framover
Barnelege og forsker Ola Didrik Saugstad sier han har sett flere saker som denne. Foreldre både i USA og Israel har gått til sak mot staten fordi misdannelser ikke har blitt oppdaget.

– Dette er en utvikling vi har forutsett ville komme, og jeg mener det er problematisk. Før i tiden fikk vi det barnet vi fikk, men med prenatal diagnostikk er det nå en mulighet for å oppdage misdannelser og ta abort. Når det nå blir en rettighet å få friske barn er perspektivet nå snudd 180 grader. sier Saugstad.

Han sier at dersom vi utvider ultralyd og kjemiske tester enda mer enn det som er foreslått i dag, går det an å oppdage 98 prosent av alle fostre med Downs syndrom.
– Slike saker vil kunne presse staten til å bygge ut fosterdiagnostikken for å oppdage enda mer. Og hvor skal grensen gå for hva som er en misdannelse eller ikke? Det kan bli en klappjakt på fostre med misdannelser. Så om ikke sorteringssamfunnet allerede eksisterer, så vil det i alle fall spre seg nå. I en slik situasjon tør ingen gjøre feil, og institusjoner vil bli holdt ansvarlig dersom noe ikke blir oppdaget, sier Saugstad.

Frykter utviklingen
Saugstad frykter denne utviklingen, men ser også på det som en logisk fortsettelse av et samfunn som vil vite alt.
– Men saken er spesiell. Og brer dette om seg, kan det etter hvert bli oppfattet som det normale. Vi ser stadig vekk at opinionen vender seg til ny teknologi, så jeg tror det er mulig at utviklingen kan gå den veien. Samtidig vil det alltid være noe en ikke kan fange opp, og hva vil skje med dem, spør Saugstad.

Ola Didrik Saugstad sier at det har vært reist krav om at en kvinne bør ha rett til å kjenne hele genomet til barnet, noe som betyr at de får vite alt om genene til barnet.
– Jeg ser på helgenomscreening som et overgrep. At noen skulle kunne gå inn på en database og kjenne til alt om meg, selv om det er mine foreldre, ville jeg synes var et stort overgrep. Dette er noe som i så fall bør gjøres når en person er stor nok til å velge selv, sier Saugstad.

Les mer: Babyen i magen – uke for uke

Les mer: Alt om graviditet

Les mer: Alt om babyen

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelDette betaler du barnevakten
Neste artikkelGravid! Hva nå?
DEL