GravidGuro ble røykfri for babyen i magen

Guro ble røykfri for babyen i magen

Med en baby i magen fant Guro motivasjon til å stumpe røyken. Foto: privat
Av Janet Molde Hollund 927 Sist oppdatert 04.06.14

Etter 12 år som røyker, er Guro Høiberg Aas stolt over å kunne si at det er 131 dager siden hun tok sitt siste trekk. — Jeg har alltid sagt at dersom jeg ble gravid, skulle jeg stumpe røyken, sier hun.

Allerede som 14-åring begynte Guro Høiberg Aas (26) å røyke. I løpet av de neste 12 årene gjorde hun kun ett forsøk på å slutte, men sprakk etter to uker.
– Jeg ville prøve å slutte siden det var veldig dyrt med røyk, og jeg hadde vært mye syk. Men jeg klarte det ikke, forteller hun.

Riktig motivasjon
Den eneste skikkelige motivasjonen for henne, var hvis hun ble gravid.
– Jeg vet at røyk er skadelig for meg, men når du er gravid, kan det gå ut over en uskyldig person. Jeg ville ikke øke sjansen for spontanabort, eller ha ansvar for at et lite barn blir sykt på grunn av min røyking, sier Guro.

Les mer:
– Uheldig om gravide rådes til å fortsette å røyke

Vil slutte å røyke, men det er så vanskelig!

Så mange gravide røyker:

- Ved svangerskapets begynnelse røyker 9,5 prosent av de gravide. 8,2 prosent røyker daglig.
De røyker i gjennomsnitt 7,2 sigaretter per dag.
- Ved svangerskapets slutt røyker 6 prosent. 5,2 prosent røyker daglig.
De røyker i gjennomsnitt 7,3 sigaretter per dag.
Kilde: Medisinsk fødselsregister, tall fra 2012

Det er de yngste gravide (under 24 år) som røyker mest
– Det er viktig at unge gravide får mye informasjon og god støtte til å slutte med tobakk i svangerskapet, sier Henriette Øien i Helsedirektoratet.

Like etter nyttår i år sto plutselig Guro med en positiv graviditetstest i hånden, og var da cirka fire uker på vei.
– Innen jeg var seks uker gravid, hadde jeg kuttet røyken helt ut. Jeg røykte vanligvis 15-20 sigaretter i løpet av en dag, men på under ei uke var jeg nede i sju. De siste sju var vanskelige å trappe ned. Da var det bare lettere å kutte helt ut, sier hun.

Avdelingsdirektør i avdeling for forebygging i helsetjenesten i Helsedirektoratet, Henriette Øien, sier det ikke har noe å si om du slutter brått.
– For barnet er det best å slippe all tobakk og nikotin. Det er ikke grunnlag for å si at ubehag ved røyksug er skadelig hverken for mor eller barn, sier Øien.

Les mer:
Graviditet og røyking

Snus kan gi pustestopp

Stolt av seg selv
Den kvelden Guro bestemte seg for å kutte ut de siste sju sigarettene,  tok hun seg en siste røyk og  lastet ned en røykeslutt-app. Fra neste dag var det stopp. Etter 131 dager tror hun at hun har kommet over det verste. Røyk frister ikke, og Guro synes det lukter vondt.
– Jeg er veldig stolt av at jeg har klart å slutte helt. Det er vanskelig å slutte å røyke, men det gikk egentlig mye lettere enn jeg hadde trodd, sier hun.

Guro gleder seg veldig til å bli mamma, og har ingen planer om å begynne å røyke igjen. – Betyr det at du ikke prøvde nok forrige gang?
– Jeg trodde jeg var klar sist, men det var jeg ikke. For å slutte å røyke, må du være 110 prosent sikker på at det er dette du vil. Hvis ikke nytter det ikke, mener Guro.

Første gang Guro gikk til legen etter at hun ble gravid, kom spørsmålet om hun røyket.
– Da jeg svarte ja, sa han: «Neste gang jeg møter deg, er du røykfri!» Jeg svarte ja, og så gikk vi videre, forteller Guro.

Abstinensene gir seg etter to uker
Ifølge Helsedirektoratet ønsker de fleste gravide å stumpe røyken, men mange synes det er vanskelig. De verste abstinensene gir seg etter omtrent to uker. På lenger sikt er det derfor ikke den fysiske avhengigheten som blir mest utfordrende, men heller savnet av noe å holde mellom fingrene og noe å kose seg med.

Guro forteller at det er spesielt når det har vært mye stress, at hun har tydd til røyken.
– Nå har jeg funnet andre måter å takle det på. Hvis jeg blir stresset går jeg ut, men kun for å trekke frisk luft. Jeg har også vært flink til å vaske eller bruke kroppen når suget kommer, for det varer egentlig ikke så lenge om gangen, sier Guro.

Noe av det Guro var mest redd for å gå glipp av som ikke-røyker, var alt det sosiale.
– Hva skulle jeg gjøre når de andre gikk ut for å røyke? Nå går jeg ut sammen med dem, og holder meg et lite stykke unna. Jeg går ikke glipp av noe, sier hun.

Les også: Unngå alkohol i hele svangerskapet

Vanskelig å slutte? Søk hjelp!

Dersom man synes det er vanskelig å bli røykfri, anbefaler Helsedirektoratet å oppsøke hjelp.
Fastlegen og jordmor kan og bør være gode støttespillere. Røyketelefonen 800 400 85 gir gratis veiledning, og kan følge opp med telefonstøtte hele prosessen. Appen «Slutta» kan man ha med på telefonen over alt, og svært mange finner god støtte i denne. Det finnes også nettbasert slutteprogram, slutta.no

Kilde: Helsedirektoratet

Anbefaler å slutte sammen med noen
Helsedirektoratet anbefaler gravide som skal slutte å røyke å gjøre det sammen med noen. Det gjør det enklere, og det er også et godt utgangspunkt for barnet – både når det er i magen, og i tiden etterpå.

– Samboeren min har også stumpet røyken. Det gjorde han ikke forrige gang jeg prøvde å slutte. Men nå har også han vært veldig flink. Én uke etter at jeg hadde sluttet, var det over for han også. Han snuser, men det skader ingen andre enn ham selv, sier Guro.

– Gravide røykere vet det er farlig
Guro er nå 25 uker på vei. Den ordinære ultralyden viste at alt er i orden med den lille gutten i magen, og Guro gleder seg veldig til å bli mamma. Formen er god.
– Jeg synes det er veldig fint om folk slutter å røyke, men jeg vil ikke være den som kommer med pekefingeren. Å slutte å røyke, er noe folk må finne ut av selv. De som røyker vet at det er farlig. De får ikke mer lyst til å slutte dersom alle maser på dem. Jeg tenker at det er viktig å si at også en reduksjon er bra. Alt er bedre enn ingen ting. Vær stolt av alle forandringene du får til, mener hun.

Denne appen fra Helsedirektoratet kan du laste ned gratis. Foto: skjermdump, App StoreJo tidligere du slutter, jo bedre
Helsedirektoratets anbefaling er å stumpe røyken helt.
– Det er best å slutte så tidlig som mulig. Og når man slutter, har det store positive konsekvenser. Men det er ikke slik at dersom man ikke har sluttet innen de første ukene, så kan man like godt fortsette, påpeker Henriette Øien.

Øien sier at det ikke finnes noen trygg nedre grense for hvor mye tobakksbruk som er farlig for barnet i magen, og både røyk og snus er skadelig.
– For at barnet skal vokse og utvikle seg normalt i løpet av svangerskapet, trenger det oksygen. Oksygen blir transportert med blodet til mor og barn. Hvis en kvinne røyker, puster hun inn karbonmonoksid som tar plass fra oksygenet på de røde blodcellene, og både fosteret og mor får enda mindre oksygen, forklarer hun.

I tillegg fører nikotinet i tobakken til at blodårene trekker seg sammen. Dette gjelder også blodårene i morkaken og i livmoren. Dermed får barnet mindre tilførsel av oksygen og næring.

Guro er kjempemotivert
– Planen er at jeg ikke skal begynne å røyke igjen, og jeg savner det ikke. Babyen skal ikke få noe nikotin fra meg. Ikke nå, og ikke etter at han er født, avslutter hun.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: