Når du skal føde, velger du selv hvem som skal være med. Det mest naturlige er som regel å ha med partneren. Er du alene i svangerskapet, vil du ha glede og nytte av å ha med deg en som står deg nær. Noen ønsker også å ha med mer enn én ledsager. 

Partneren din kjenner deg godt og vet hvilke forventninger og ønsker du har. Han/hun kjenner også kroppsspråket ditt, og kan lettest tolke det og se hvordan du har det. 

Det kan være travelt på større fødesteder – dermed kan du ikke regne med å ha jordmor tilstede hos deg gjennom hele fødselen. Partneren kan derfor være en god støttespiller og gi trygghet, som igjen gir mindre behov for smertelindring. 

Er du alene i svangerskapet, vil du ha glede og nytte av å ha med deg en som står deg nær. Noen ønsker også å ha med mer enn én ledsager. En god venninne som selv har født, kan være til god hjelp. Andre har med en doula, en profesjonell fødselshjelper. Enkelte steder kan man også ha med eldre barn.

En fødsel forandrer både mors og fars liv for alltid, og det vil være en sterk opplevelse for dem begge. Enkelte menn reagerer negativt på fødselen, noen også traumatisk. Dersom far ikke ønsker å være med, eller føler at han ikke er i stand til å gi støtte under hele eller deler av fødselen, bør han få slippe. Men det er viktig at han får tilbud om hjelp til fødselsforberedelsene og en mulighet til å sette ord på følelsene sine før avgjørelsen om å ikke være til stede endelig tas.

Forbered deg til fødselen!
Det beste du kan gjøre for å få en positiv fødselsopplevelse, er å forberede deg. Fødselsboken har 65 sider om fødselsforberedelse, fødselsfaser, smertelindring og mye mer. Fødselsboken har også en egen del til far som forteller hvordan han kan forberede seg og delta. Som medlem i Babyverden finner du Fødselsboken på min side og i appen BV Gravid.

Hva synes du om artikkelen?  
DEL
Forrige artikkelHvor vil du føde?
Neste artikkelUke 17: Å være gravid i Norge vs England