Spiller det noen rolle når navlesnoren klippes etter at barnet er født? I aller høyeste grad, mener Rolf Lindemann, overlege ved Intensivavdelingen for nyfødte ved Barneklinikken på Ullevål Universitetssykehus.

– Hvis man venter 30-45 sekunder med å klippe navlesnoren blir alt mye lettere. Barnet får mer blod, flere røde blodlegemer og dermed mer jern, og mer antistoffer hvis man venter, sier Lindemann.

Gravid uke for uke

Slik begynner fødselen

Han sier det er to årsaker til at man tradisjonelt har klippet navlesnoren så snart barnet er født. Den ene er at barnet skal opp på mors bryst med en gang.

– Men man mister jo ikke noe i tilknytningsprosessen om man venter et halvt minutt før babyen blir lagt opp til mor, poengterer Lindemann.

Rask avnavling på grunn av teknisk feilmelding
Den andre årsaken er dataprogrammet STAN som driver overvåkning av barnet under fødselen. Den gir en feilmelding som sier at noe er galt. For å bekrefte det programmet sier, krever den at navlesnoren klippes og at det tas en blodprøve.
– Denne blodprøven er bare for å bekrefte at programmet har rett. Vi har så mye erfaring med STAN nå at vi vet at vi ikke trenger å lytte til denne feilmeldingen, sier Lindemann.

Naturlig smertelindring

Viktig ”nistepakke”
For at barnet skal få denne ekstra ”nistepakken” med blod, jern og antistoffer, er det viktig at navlesnoren får pulsere ferdig først.
– I motsetning til hva mange tror, er det ikke morkaken eller navlestrengen som er motoren i utvekslingen mellom mor og barn. Det er det barnets hjerte som gjør. Og etter fødselen er det viktig å la barnets hjerte pumpe blodet tilbake fra morkaken gjennom navlesnoren, og motta så mye det kan før morkakens rolle er ferdig, forklarer Lindemann.

Flere har opplevd å få barnet opp på brystet med en gang, for så å klippe navlesnoren etter en liten stund, men ifølge Lindemann er det en dårlig idé.
– Da må blodet pumpes oppover fra morkaken. Det er mye bedre og enklere om det pumpes i samme høyde. Barnet må altså ligge i høyde med morkaken før navlesnoren klippes, sier han.

Viktig å ta fødselsangst på alvor

Enda viktigere om barnet er sykt
En ting er å la navlesnoren pulsere ferdig etter en normal fødsel og et sunt og friskt barn, men der det er problemer hos barnet, klippes gjerne navlesnoren umiddelbart slik at kyndig personale kan ta seg av barnet. Dette mener Lindemann blir feil.

– Som regel har man 30 sekunder å gå på. Og da får barnet med seg verdifull ballast som gjør at det vil klare seg mye bedre. Det er spesielt der det er problemer at denne ekstra porsjonen fra morkaken kommer godt med, sier han.

Hvis man ikke har tid til å vente 30-45 sekunder, er det viktig å ”melke” den mot barnet. Altså å trekke ut næring fra den.
– Spesielt i u-land er det viktig å melke navlesnoren, men hvorfor skal vi være noe dårligere? undrer han.

Mer informasjon til jordmødrene
Lindemann har reist rundt og informert jordmødre om viktigheten av det som på fagspråket heter sen avnavling.
– Mange jordmødre vet ikke hvorfor det er så viktig, eller hvor barnet skal være mens navlesnoren melkes, sier han.

Selv om stadig flere jordmødre og sykehus er blitt bevisst viktigheten av sen avnavling, er det fremdeles tilfeldig hvem som får denne ekstra nistepakken med seg inn i livet utenfor livmoren, og hvem som ikke gjør det.

– Ja, det er i stor grad tilfeldig. Noen barn er heldigere enn andre, avslutter Lindemann.

Venter du barn? Kanskje kan det være lurt å vise til denne artikkelen neste gang du er hos jordmor, eller ta den med på innskriving? Da øker du sjansene for at nettopp ditt barn får med seg denne ekstra ”nistepakken”.

Tabuer rundt fødselen

Fødselens faser


Hva synes du om artikkelen?  
DEL
Forrige artikkelBarn og sikkerhet i hjemmet
Neste artikkelKan jeg velge å få keisersnitt?