BabyReise med barn i fly

Reise med barn i fly

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 61018
Hvis du skal reise langt, eller vil fort frem, er flyet et utmerket transportmiddel. Når du har med barn på flyreiser, bør du være innstilt på å bruke all tid på å ta deg av barnet. En baby vil kanskje bli søvnig av lyden fra flymotorene, men smårollinger må underholdes hele tiden.

Råd for billettbestilling
Velg en direkte flyrute der det er mulig. Hvis det ikke går, er det best å velge kombinasjoner som gir litt ekstra tid ved mellomlanding. Det er godt for barnet å få litt tid til å løpe rundt i avgangshallen mellom flyturene. Bestill en seng på flyet hvis du reiser med en baby. Undersøk om sengen er stor nok til babyen din. Hvis det ikke er mulig å få en seng, kan du ha med en voksipose eller et teppe som du kan legge på gulvet foran deg.

Reis direkte – og midt på dagen
Prøv å unngå de mest populære flyavgangene. Hvis dere reiser om morgenen eller ettermiddagen, er flyet ganske sikkert fullt. Hvis dere reiser midt på dagen, er det mer sannsynlig at dere får tomme seter ved siden av dere, og at du får mer oppmerksomhet fra kabinpersonalet.

Bestill i god tid
Bestill billetter i god tid hvis det er mulig. Undersøk om det er barnerabatter eller rabatt ved tidlig bestilling. Mange steder kan barn under to år fly gratis (men husk at da får de kanskje ikke eget sete). Sjekk med reisebyrået eller flyselskapets nettsider for å finne mer informasjon.

Plassering i flyet
Pass på at dere ikke får plass ved nødutgangene, hvor barn ikke får sitte. De fremste setene kan ha plass til en bærebag, og en rastløs smårolling kan bevege seg litt rundt når det er trygt. På den annen side har du ikke noe sete foran deg til å legge bagasje under, så hver gang du trenger noe, må du hente det i bagasjehyllen. Armlenene kan ikke slås opp, og det er vanskeligere å spise når dere ikke har småbordene som foldes ned fra setet foran. De bakre setene, nær toalettene og kabinpersonalet, er også et godt valg. Det er ikke så lurt å plassere små barn mot midtgangen – trillevognene kan komme borti dem. La heller barnet få vindusplass. Flyselskapene krever en voksen i hver rekke hvor det sitter barn, i tilfelle det blir nødvendig å bruke oksygenmasker. Husk at flyreiser anbefales vanligvis ikke for spedbarn som er under sju dager gamle.

Mat på flyet
Finn ut på forhånd om dere får servert et måltid om bord, og om det serveres noe spesielt til barna. Hvis ikke, kan du forsøke å bestille en frukttallerken, det pleier barn å like. Ta eventuelt med litt mat som barnet liker.

Vogn på fly
Spør hvordan reglene er for barnevogn/trille. Noen flyselskaper krever at vogner og triller sendes som bagasje ved innsjekking. Noen lar dere ta dem med til utgangen. Paraplytriller er de letteste og enkleste å ha med på tur. Kombinert trille og bilsete er praktisk hvis du vil at barnet skal sitte i bilsetet under flyturen. Setet kan tas av rammen, og rammen kan settes igjen når dere går om bord.

Kan bestillinger endres?
Når du bestiller billetter til fly, tog og båter, bør du sjekke avbestillingsgebyrene og gebyrene for å endre bestillingen. Kanskje bør du tegne avbestillingsforsikring i tilfelle sykdom eller annet som gjør at turen ikke kan gjennomføres. Hvis dere skal reise til utlandet, kan du registrere barnet i et bonusprogram hos det aktuelle flyselskapet. Slik kan barnet ditt begynne å samle flypoeng tidlig.

Håndbagasje
Håndbagasjen bør pakkes med tanke på barnets behov. I bagen bør du ha alt du trenger i løpet av dagen i tilfelle bagasjen blir borte. Husk det viktigste: ekstra klesskift, bleier, våtservietter, et teppe.  Det er restriksjoner for hvor mye væske en kan ha med gjennom sikkerhetssjekken. Forhør deg om dette.

Bilseter på fly
Dersom en skal reise langt, kan det være praktisk å ha barnet i bilsete. Bilsetet må festes til en vindusplass som ikke er foran eller bak en nødutgang. Det må være festet under hele turen, og ikke være bredere enn 40 centimeter. Ettersom et bilsete krever et eget sete på flyet, må du regne med å måtte betale for barnet selv om det er under to år. Sjekk dette med flyselskapet på forhånd.

Innsjekking
Det er viktig å møte opp minst en time før flyavgang – særlig når du reiser sammen med barn. For utenlandsreiser kan det være nødvendig å komme enda tidligere. Vurder innsjekking via internett eller innsjekkingsautomat. Velg seter med omhu. Siden du må vise reisedokumentene mer enn én gang, bør du vurdere å ha dem i en mageveske eller et pengebelte. Det er ofte kaldt om bord i fly, så det er best å kle barnet i lag-på-lag. Babyen bør ha en ekstra genser eller et teppe og gjerne en liten lue.

Sikkerhetssjekk
Det kan være litt skremmende for barn å gå gjennom sikkerhetskontrollen. Forklar at lekene og klærne går inn i maskinen på den ene siden og kommer ut på den andre – akkurat som når dere vasker bilen på en bensinstasjon. Fortell at sikkerhetsvaktene er der for å hjelpe passasjerene og passe på at dere får en trygg og fin reise. Pass på at håndbagasjen er fri for sakser, neglefiler, spisse leker og annet som kan bli konfiskert i sikkerhetskontrollen.

I stedet for å kjede dere eller bli stresset når dere opplever forsinkelser, bør dere se det som en mulighet for barnet å få rørt litt på seg. Og det er smårollingene som har aller mest behov for dette. Mange avgangshaller har lekeområder hvor barnet kan få løpe rundt. Finnes ikke dette, kan du ta med barnet på en spasertur – flyplasser er spennende steder.


Hvis dere finner et åpent område hvor det ikke er så mye folk, kan dere leke Hermegåsa, hoppe og sprette og løpe litt rundt. Hvis dere har fått litt mosjon på flyplassen, blir det lettere å sitte i ro i det trange flyet etterpå. Hvis barnet er trett, prøv å holde det våkent til flyet skal gå. Da vil barnet sannsynligvis sovne når dere kommer om bord.

På flyturen
Pass på at du tar med nok leker og annet som kan holde dem i ånde. Et litt større barn trenger kanskje ikke så uforbeholden oppmerksomhet som de små – så lenge det har noe å holde med på – men det er nysgjerrig på hvordan det er å fly, og spent på turen. Dette er en fin anledning til å lære det noen fakta om fly, flyplasser og luftfart.

Det å krysse tidssoner kan være vanskelig, særlig for barn som er vant til faste rutiner. Enhver tur som innebærer mer enn to timers tidsforskjell, kan kreve mye tilpasning. Nord-sør-turer er uten tvil lettere enn øst-vest. Hvis dere reiser i mange timer, bør du vurdere å reise om natten slik at barnet – og kanskje du også – kan få litt søvn før dere lander.

Tips til flyturen:
– På noen internasjonale ruter vises det barnefilmer. Når du lander, trenger du ikke å være den første som forlater flyet. Vent til de fleste passasjerene har gått av, og pass på at dere ikke legger igjen noe. Når dere er kommet av flyet, kan det være lurt å legge inn en toalettpause før dere henter bagasjen.
– Merk alle kolli med bånd eller klistremerker slik at barnet kjenner dem igjen på bagasjebåndet.
– Ikke vær redd for å ta imot hjelp hvis du trenger det!

Hvordan forebygge reisesyke og ubehag i ørene
Det skiftende trykket i et fly kan ha en negativ effekt på barnets fordøyelse. Gi derfor ikke barnet tungt fordøyelig mat før take-off. Hvis barnet kaster opp, be om kaffegrut til å legge på flekken når du har tatt bort sølet. Dette demper lukten. Forhør deg med barnets fastlege om reseptfrie medisiner mot kvalme.Take-off og landing kan gi smerter i ørene hos barn. For å unngå slike trykkproblemer hos babyer, kan du enten amme barnet eller få det til å drikke av tåteflaske. Å suge på en smokk er også et alternativ. Prøv å få større barn til å gjespe, det kan jevne ut trykket og redusere ubehaget.

Er bagasjen kommet bort?
Hvis bagasjen ikke er kommet frem, må du fylle ut et skjema med detaljer om bagasjen og hvor du kan kontaktes. Som regel blir bagasjen ettersendt når den blir funnet, men det kan også hende at du må tilbake til flyplassen for å hente den. Flyselskapene har ulik praksis, noen lar deg leie barnesete, barnevogn og/ eller barneseng for deres regning. Du kan også få dekket utgifter til nødvendige klær og toalettartikler – opptil et visst beløp. Husk å ta vare på kvitteringer.

Viktig på fly:
– Benytt deg av muligheten til å gå om bord før de andre passasjerene. Da er det større sjanse for å få adgang til putene og teppene som ligger i bagasjehyllene.
– Vurder å bruke bæresele til barnet – da har du begge hender fri.
– Ta opp armlenet mellom setene hvis du kan. Dette gir barnet litt bedre plass.
– Hvis du ikke er fornøyd med plassene, kan du se etter en tom rad som dere kan flytte til etter take-off.
– Hvis du har glemt plastposer, kan du bruke reisesykeposer til skitne bleier og brukte våtservietter.
– Hvis du har mulighet til det, bør du prøve å gå litt rundt på flyet med barnet med jevne mellomrom, det er bra for dere begge. Men ikke la barnet gå rundt alene – det kan være farlig, og det kan også være plagsomt for de andre passasjerene og for kabinpersonalet.
– Pass på at både du og barnet – og andre du reiser sammen med – drikker mye vann for å hindre uttørking. Koffeinholdige drikker bør unngås, for de virker dehydrerende.

Andre passasjerer
Folk er forskjellige, og det er passasjerer også. Du kan oppleve at passasjeren ved siden av deg blir en god hjelper på turen, men du kan også erfare det motsatte. Hvis du kommer i en situasjon hvor medpassasjerene blir irritert over den gråtende babyen eller treåringen som sparker i setet, bør du unnskylde og gjøre ditt beste for å stanse den uønskede oppførselen. Heldigvis er de fleste svært forståelsesfulle og hjelpsomme overfor familier som reiser med små barn.

Barn som reiser alene
Barn kan reise alene med fly fra de er fem år. Sjekk med flyselskapet angående regler og praksis for dette. Noen flyselskaper krever at man fyller ut et spesielt skjema.

Gøy på flyturen:
– Hvis dere får gå om bord i flyet før de andre passasjerene, kan du spørre om barnet kan få se cockpiten.
– Ta imot fargebøker eller aktiviteter som kabinpersonalet tilbyr.
– Ta med noe å leke med, for eksempel fingerdukker, bøker og lignende. La bøkene gjerne handle om fly eller en reise.
– Hvis det er klarvær, kan dere se etter hus, elver, innsjøer og så videre på bakken.
– Lek ”Kims lek” ved å få barnet til å studere seks gjenstander på bordet foran dere i flyet. La barnet lukke øynene mens du fjerner en gjenstand. Se om barnet kan finne ut hvilken gjenstand du fjernet. Neste gang er det din tur til å gjette. Når skiltet med ”fest setebeltene” er slått av, kan du gi barnet ekstra puter å sitte på så det kommer høyere. Da får det bedre oversikt over flyet og menneskene om bord.
– Se på kartet i flyselskapets magasin og vis barna hvilken rute dere flyr.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: