ParforholdetSex etter fødselen - fantastisk eller fælt?

Sex etter fødselen – fantastisk eller fælt?

Sex etter fødselen - hvordan er det egentlig? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Heidi Elin Nupen 62918
Hvordan er det egentlig å ta opp igjen sexlivet etter fødselen? Noen hopper til køys før den seks uker lange ”fredningstiden” er over, andre kan bruke måneder og år på å komme skikkelig i gang igjen. Kroppen må være både fysisk og psykisk klar for å ha sex.

Ennå anbefaler jordmødre og leger å vente med sex til seks uker etter fødselen. Sårene der morkaken har sittet må få ro til å gro, og ikke utsettes for bakterier. Venter en til renselsen er over, kan en trygt ha sex uten å frykte infeksjoner. (Har dere samleie tidligere, bør partner bruke kondom.) Men er dere klare mentalt?

– Noen kvinner ser de seks ukene som en ”fredet” periode. Den kroppslige endringen fra høygravid kvinne til nybakt mor er stor – både fysisk og psykisk. For å ha sex er det ikke bare det fysiske som må være på plass, en må være klar for sex også på det mentale planet. Å få et barn er for de fleste veldig oppslukende og en helt ny situasjon en skal lære å forholde seg til, sier jordmor Grethe Teigen hos MamaStork i Stavanger.

Hun opplever at det er enorme forskjeller når det gjelder hvor raskt en kommer i gang med hyrdestundene igjen. Det viktigste er at det kjennes riktig for paret selv. Men hun medgir at dersom en drøyer og drøyer ”debuten”, kan terskelen bli høyere å komme over.

Kommunisér!
– Derfor er kommunikasjon et helt sentralt begrep i sex og samliv. Det kan være stor forskjell på hans og hennes syn på sex og samliv etter fødselen. Snakk sammen! Ikke gå rundt grøten. Vær konkret og lytt til hverandre, råder Teigen.

Babyverden har mottatt mange betroelser om hvordan det var å ta fatt på sexlivet etter fødselen. Flere forteller at de hadde sex i de aller første ukene etter fødselen – og noen opplevde det like bra som før, mens andre fikk betennelser og medga at de burde ventet litt lenger. Det store flertallet forteller imidlertid om en litt annen virkelighet. Smertefulle sting, manglende lyst, manglende overskudd, dårlig selvbilde og overgangen til å plutselig være foreldre er stikkordene som går igjen. Svært mange forteller at de var nervøse de første gangene og bekymret for hvordan det ville kjennes – både for han og henne.

 

– Mange er veldig opptatt av om fødselen har endret dem fysisk?
– Det er helt vanlig å føle seg litt slappere og mer ”romslig”, men dette kan jo gå seg til etter hvert. Knipeøvelser er viktig for å stramme opp muskulaturen. Men en kommer jo aldri tilbake til tilstanden en var i før en fikk barnet. Et barn har tross alt gått gjennom fødselskanalen. For de fleste går det seg til og sexen blir like bra – og av og til bedre enn før, sier Teigen.

– Ikke særlig godt i begynnelsen
For Mina gikk det ikke smertefritt første gangen. Minas kropp fikk ”gjennomgå” skikkelig under fødselen.

– Babyen kom på bare ett press, og det etter bare 4 timer. Det ble en uvanlig førstegangsfødsel – men en utrolig flott opplevelse.  Og jordmora sa selv at jeg hadde fått gjennomgå skikkelig. Vi hadde samleie cirka seks uker etter fødselen, forteller hun.

– For meg føltes det som om det var sex for første gang igjen. Ikke noe særlig godt i begynnelsen. Men etter hvert som tiden gikk, ble sexen faktisk bedre enn før jeg fikk sønnen min! For å gå rett på sak: Jeg har mye lettere for å få orgasme ved samleie etter fødselen. Det er akkurat som om jeg har blitt mer følsom, sier Mina.

Vanlig å komme seint i gang
Noen og enhver kan føle den nye situasjonen som nybakte foreldre som overveldende. En skal komme seg etter fødselen, barnet skal ammes eller mates, det kan være nattevåk og hormoner i fri flyt. Og det er ikke alle som klarer å ta opp igjen seksuallivet etter at de seks ukene har gått heller.

En svensk studie av Tone Alborg slo fast at det vanligste oppstartstidspunktet er tre måneder etter fødselen, og at en del venter mer enn seks måneder. Studien viste også at den vanligste samleiefrekvensen etter seks måneder var 1-2 ganger i måneden. Det ble også slått fast at parrelasjonen kan være tilfredsstillende selv om sexlivet ligger litt på vent. En kan bevare sensualiteten og den fysiske kontakten, selv om en venter med sexen, slo studien fast.

– Vi hadde ikke noe sex før jenta vår var 5 måneder gammel! Jeg hadde en vanskelig fødsel som endte i akutt keisersnitt, og jeg var plaget i lang tid etterpå. Jeg holdt nesten på å miste livet, og det gjorde inntrykk både på kropp og sjel. Ikke minst på det psykiske plan. Hver gang jeg tenkte på sex, fikk jeg dårlig samvittighet overfor jenta mi. Ja, jeg vet det ikke høres så veldig logisk ut, sier Lene til Babyverden.

Det "løsnet" ikke for Lene før jenta var over året. Hun måtte jobbe mye med seg selv.
– Og da vi kom i gang igjen, var det ikke som før. Jeg var forandret som person. Vi måtte kommunisere på et annet nivå og det var jammen ikke lett å sette ord på slike følelser.

– Det sier seg selv at ingen kan leve i et forhold helt uten sex. Men vi var begge klar over at dette mest sannsynlig var en periode, og at den forhåpentligvis gikk over. Vi var gode med mot hverandre, skjemte hverandre litt bort i hverdagen. Heldigvis har jeg en snill og forståelsesfull mann som tok hensyn hele veien. Han maste ikke og lot det gå sin gang, sier Lene.

Gode råd fra jordmor

Før dere hopper til køys:

Ha prevensjonen på plass!

Prioriter tid sammen.

Snakk om hvordan dere vil ha hverdagen organisert.

Velg bort noen aktiviteter den første tiden.

Husk! Partner kan gjøre alt bortsett fra å amme!

Ta vare på hverandre: Hjelp den andre til å få mer søvn.

Sov når babyen sover!

Ha en åpen dialog. Si hva dere ønsker!

Når dere er kommet til køys:

Bruk god tid, med skikkelig forspill!

Bruk gjerne en glidekrem i starten. Hormoner gjør at skjeden ofte er tørr i starten.

Vær forsiktige. Ta hensyn!

Sørg for at det blir en god opplevelse første gangen. Da er fortsettelsen lettere.


Kjærlig mor og elskovshungrig kjæreste?
Jordmor Teigen forteller at det heller ikke er uvanlig å slite med å kombinere rollene. I det ene øyeblikket er en et ”matfat”  – i det andre øyeblikket  skal en være kvinnen en var før en fikk barn.


Slik uttrykker en av Babyverdens lesere seg:

”Hadde en knallfin fødsel og sydde ingenting, men etter 4 1/2 måned har vi fremdeles ikke hatt sex. Klarer ikke å skille mellom mammameg og  kjærestemeg, så bli nok ikke noe sex i nærmeste framtid altså.”

– Ja, mange opplever en rollekonflikt. At det blir et ”krasj” mellom amming og sex. Mange opplever også at sexlysten er borte. Men føler noen at de ikke får dette på plass, råder jeg dem til å kontakte noen de føler seg komfortable å snakke med, slik at de kan få hjelp, sier Teigen.

Jordmoren påpeker at det er mange positive effekter ved å komme i gang med sexlivet:

– Hormonet oxytocin som blir frigjort både under orgasme og amming, gjør at en får en god samhørighet mellom hverandre. Frigjøringen av hormonet gjør også at stresshormonene minker og blodtrykket synker. Og når en først er kommet i gang, vil som regel lysten også komme i større grad, sier Teigen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: