BabySmå barn og tannpuss

Små barn og tannpuss

For de minste kan en tannbørste virke stor og vanskelig å komme til med. Da finnes det fingertannbørster som kan gjøre jobben enklere. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 19074
Alle vet at tenner bør børstes morgen og kveld. Men hva med barna? Gjelder dette også for de minste? Har du et barn som gladelig åpner munnen når du finner frem tannbørsten? Eller er den daglige børstingen et stort mareritt? Uansett kan lek være et stikkord!

Det er viktig å passe på barnets tenner – helt fra starten av. Og det er lurt å komme tidlig i gang med gode rutiner for tannpussen. I starten gjelder det å finne den riktige balansen når barnets gommer klør og tannbørsten gjerne er best å gnage på, og sårheten som gjerne oppstår når tenne bryter gjennom.

Uansett er lek og kos nøkkelord for god tannpuss. Hvis tannpussen oppleves som en kosestund og lek, er det lettere å unngå at den blir en kamp senere når barnet begynner å teste ut hva det kan bestemme over. Mer alvor bør det komme i leken når de første jekslene dukker opp når barnet er mellom halvannet og to år gammelt.

Gjentakelse

Gjentakelse er viktig, så sørg for at tannpussen blir en naturlig del av morgen- og kveldsritualet, akkurat slik bleieskift og bading er naturlige deler, og ikke noe barnet kan velge.

Liker ikke tannkrem?

Ikke alle barn liker den sterke mintsmaken mange tannkremer har. Ofte kan man klare å venne seg til smaken over tid, men det går også an å se etter andre smaker i butikken eller på apoteket. Husk at det skal være fluortannkrem på 0,1% for barn under skolealder (eldre barn kan bruke med 0,15%).

Tannkrem og fluor

Hvor mye tannkrem skal man bruke? Tommelfingerregelen er å begynne med knapt synlig mengde. Ved ettårsalderen øker man til en mengde på størrelse med barnets lillefingernegl. Så økes den til ertstor mengde når barnet er 3 år, og når barnet kommer i skolealder kan mengden økes ytterligere.

Tidligere ble alle barn anbefalt å bruke fluortabletter. Nå anbefales dette først og fremst til barn med mye hull i tennene eller barn som har økt risiko for å få hull i tennene. Hør gjerne med tannpleier eller tannlege hvis du ønsker å gi barnet fluortabletter og/eller tror barnet trenger det.

Skylle og spytte eller ikke?

De fleste voksne spytter ut tannkremen når de pusser tennene, og noen skyller også munnen i etterkant. Spyttingen underveis er greit for større barn og voksne, men faktisk bør man unngå å skylle munnen etter tannpuss. Små barn får ikke til å spytte under tannpussen, og med så små mengder tannkrem er det heller ikke nødvendig. Spyttingen kan bli spennende nok når barnet blir litt eldre.

Hvor lenge skal man pusse?

Det viktigste er ikke antall minutter (eller sekunder), men at alle tenne blir skikkelig pusset. Puss gjerne hver tann cirka 10 ganger med små, korte bevegelser. Pass på at du får pusset fra alle sider.

Hvilken tannbørste?

Til de minste finnes det fingertannbørster som er små hylser du trer på din finger og stikker inn i babyens munn. Det finnes også egne babytannbørster med små børstehoder. Det er opp til dere om dere ønsker å bruke vanlig manuell tannbørste eller elektrisk tannbørste. Sørg for å velge en som er tilpasset barnets alder, og som har myk bust.

Tannpuss på stellebordet og fanget
Mens babyen er liten er det praktisk å pusse tennene på stellebordet, som en del av bleieskift og annet stell. Etter hvert som barnet blir større, vil det være mer naturlig å la barnet sitte på fanget, med hodet i armkroken din. Hold gjerne leppe og kinn til siden med den ene hånden og puss med den andre – da får du best oversikt.

Mat og drikke etter tannpuss?

På kvelden bør tannpussen skje etter at barnet er ferdig med kveldsmåltidet og klart til å sove. På morgenen kan man vente til etter frokost. Det er best om det går minst en time før man spiser etter å ha pusset tennene.

Hvis barnet vil ha drikke på natten bør det være vann for større barn. Barn som ammes kan fortsatt ammes på natten, men etter at barnet har fylt ett år kan hyppig nattamming øke risikoen for hull i tennene.

Medbestemmelse?

At barnet etter hvert kniper igjen munnen når tannbørsten nærmer seg er et vanlig problem foreldre møter. Trass er et tegn på modenhet, og bør møtes med vennlig bestemthet fra deres side når det gjelder ting barnet ikke skal få bestemme over.

Det kan være fint å la barnet føle at det likevel er med og bestemmer litt – for eksempel at det får velge tannbørsten selv på butikken (vis det gjerne to alternativer av riktig størrelse tannbørste, og la barnet bestemme om det vil ha grønn eller blå, for eksempel), eller hvilken sang dere skal synge under tannpussen i dag.

Pusse selv?

Det kan være fristende å la barnet selv pusse tenne, særlig når den lille ikke er så samarbeidsvillig. Det er ingenting i veien for å la barnet pusse litt selv til slutt, men det anbefales at foreldre står for tannpussen til barnet er rundt 10 år. Først når barnet er så stort klarer det å utføre tannpussen godt nok selv. Det er også lurt at foreldrene bytter på å pusse barnets tenner, slik at barnet venner seg til at begge kan gjøre jobben.


Ved problemer med tannpussen

Noen ganger bare vil ikke den lille pusse tennene. Det kan være flere årsaker til det. En vanlig årsak er at barnet rett og slett er for trøtt. Når man er sliten er man gjerne mindre samarbeidsvillig. Kanskje det kan være en idé å begynne leggingen litt tidligere, eller flytte tannpussen litt fram i leggeritualet? Husk at barnet ikke skal spise etter tannpussen, men kanskje det er best å pusse før dere tar på pysj og leser?

Det er ikke lurt å tvinge barnet til å pusse tenner. Men det er samtidig viktig å ikke hoppe over tannpussen. Et dilemma for mange foreldre. Mange barn er også enkle å avlede. En morsom historie, en sang, litt latter og kos, en kjapp lesestund – mye kan roe situasjonen slik at dere kan prøve igjen.

Noen barn liker å høre en fast sang mens de pusser tennene, andre synes det er spennende ned nedtelling på mobilen.

Husk at du kan ta opp spørsmål rundt tannpussen på helsestasjonen eller ved å kontakte den kommunale tannhelsetjenesten. Vanligvis blir ikke barn kalt inn til time hos tannlege/tannpleier før ved treårsalderen, men det er mulig å komme inn før om ønskelig. Det går også an å ta kontakt for å få informasjon.

Kilder: Spedbarnsboken 2021-2022 og HelseNorge

Lytt til podcast om forebygging av tannsykdommer hos barn:



Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: