FødselJeg vil være den som forteller at babyen er født!

Jeg vil være den som forteller at babyen er født!

Av Maren Eriksen 31654

”Gratulerer til Christine og Mads med vesle Olai. Han er bare nydelig!” Meldingen på Facebook med bilde av det vesle nurket er godt ment. Men tror du ikke Christine og Mads ønsket å dele nyheten selv?

En ny liten verdensborger er kommet til verden. Men hvordan forteller du familie, venner og bekjente om familieforsøkelsen? Ringer du, sender sms, mms eller poster bilde med statusoppdatering på Facebook, eller legger det ut på Instagram? Skal vi tro ekspertene på sosiale medier er sjansene stor for at du velger å dele det til alle med én gang – som oftest på Facebook.

Men hva er greit å dele, og kan man unngå at andre kommer deg i forkjøpet med viktige oppdateringer fra ditt liv?

Vær kanalorientert
Vi deler og deler, alt fra hvordan vi har det, til hva vi spiser til middag og om babyens første smil. Det kan virke uskyldig, men mange deler veldig mye, kanskje uten å tenke så nøye over det. En ting er å dele om seg selv – men hva er greit å dele om andre?

Astrid Valen-Utvik
Astrid Valen-Utvik. Foto: May B. Langhelle

– Vær kanalorientert. Får du vite noe på Facebook, kan du kommentere og dele der. Men får du vite noe på sms, mms, ansikt til ansikt eller på telefon, bør du svare i samme kanal. Noen flyter mellom kanalene, men da er risikoen større for å trå feil. Ringer venninna di deg og forteller at babyen er født, er det ikke naturlig å logge seg inn på Facebook for å gratulere. Det var kanskje en grunn til at hun ringte, og ikke la det på Facebook selv. Vi må alle respektere at vi har forskjellige grenser og «regler» for hva vi vil dele hvor, men en fin huskeregel er at vi ikke skal dele noe et sted personen selv ikke har delt dette, sier kommunikasjonsutvikler og konsulent i sosiale medier Astrid Valen-Utvik.

Foreldrene bør få eie nyhetene selv
Ville du likt at andre var først ute med å fortelle om din graviditet, fødsel, dele det første bildet av babyen? Hva med at du hadde forlovet deg eller byttet jobb? Valen-Utvik mener at man bør få lov til å eie slike nyheter selv. Og altså være først ute med å dele dem i sosiale medier. Og de fleste gjør jo det – når de er klar for det.

– Mange poster for eksempel et bilde av magen sin, et ultralydbilde eller et bilde av boller i ovnen for å fortelle at familieforøkelse er på gang. Først da kan du gratulere, sier hun.

Men her syndes det mye, og har først en gratulert, er det fort gjort å hive seg på. Å stenge veggen for å hindre gratulasjoner før en selv er klar for å dele nyheten, tror Valen-Utvik vil virke mot sin hensikt.  Det kan skape mer interesse og mystikk og være grobunn for rykter. Derfor er rådet hennes tydelig.

– De fleste er tidlig ute med å fortelle nyheter på Facebook, særlig om fødsler, for de vet at gratulasjonene kommer så fort. Vil de være først ute, må de være kjappe, men som sagt; det er viktig at alle rundt respekterer at det er foreldrene som «eier» denne historien og styrer når man kan si hva hvor, sier Valen-Utvik.

Stor forskjell i hvor åpne vi ønsker å være
Her er det store forskjeller, for noen velger å holde vennene på Facebook oppdatert underveis i fødselen, og legger ut bilde av babyen før den er ett minutt gammel. Andre logger seg av ulike årsaker ikke på før etter timer eller dager.

– Vil du ikke at de næreste skal si noe på Facebook ennå, er det lov til å si ifra om det når du ringer eller sender en sms eller mms om den nyfødte, sier hun.

Cecilie StaudeHøyskolelektor og fagansvarlig for sosiale medier, Cecilie Staude ved handelshøyskolen BI, tror Facebook allerede er den foretrukne kanalen for å fortelle om fødselen.

– Unge i dag legger ut hele livet sitt der, og vil også derfor legge ut en statusoppdatering så snart babyen er født. Der når de jo alle, for også bestemødre, og til og med oldemødre er jo på Facebook nå, sier hun.

Staude forteller at vi stadig blir mer åpne også om private ting. Derfor dukker sånt også opp på Facebook.

Ta regien selv!
Det kan være farlig å fortelle andre hvordan de skal opptre i sosiale medier – folk vet som regel best hva som er riktig for dem. Men det er lov til å bruke sunn fornuft og folkeskikk også i sosiale medier. Det gjelder også hemmeligheter, mener Astrid Valen-Utvik. Å fortelle andres hemmeligheter i sosiale medier sier seg jo selv at er en uting. Likevel forekommer det stadig vekk. Ofte fordi man bruker seg selv som referanse.

– Det som er naturlig for en kan være helt unaturlig å gjøre for andre. Så man må trø varsomt, sier Valen-Utvik.

Ikke lov til å poste bilder av andres barn
Ser vi tilbake til eksempelet i starten av artikkelen, postet kanskje søsteren til Christine bildet av vesle Olai, og tenkte ikke noe mer over det enn at hun var stolt av den nye nevøen sin. Men det er egentlig ikke lov. Ikke uten at barnet selv eller foreldrene (når barnet er lite blir det jo foreldrene som må ta dette ansvaret) har godkjent det først. Det gjelder alle sosiale medier – også blogger.

– Jeg har blogget i 13 år, og lagt ut mange bilder av ungene mine. Men jeg passer på at det bare er bilder som setter dem i et godt lys. Og jeg poster aldri bilder av andre barn uten å ha spurt om lov først - og nå som ungene mine har blitt så store, så spør jeg naturligvis dem også først, sier Valen-Utvik.

Unntaket er om bildet er av offentlig interesse, men det kan man vel ikke si at søte babybilder er?

Se Regjeringens utredning om personvern for barn og unge

Datatilsynet: Personvern i sosiale medier

Skulle det likevel forekomme at andre har lagt ut et bilde av barnet ditt, for eksempel på Facebook, er det lov til å si ifra at det ikke er greit. Det er mange som ikke er klar over reglene, så litt voksenopplæring må noen ganger til. Men ta det på privaten – ikke på veggen din på Facebook. Send gjerne en personlig melding til vedkommende, råder Valen-Utvik.

Grensene flytter seg – fort!
– Mange tenker at de bare deler med de nærmest vennene, men på Facebook når du så mange flere. Det kan iblant være lurt å begrense noe til grupper bestående av bare de nærmeste. Du kan ha et familiealbum med bilder av ungene som bare besteforeldre, tanter og onkler kan se, råder Valen-Utvik.

Hun sier videre at det nå er mer og mer vanlig å ha egne familiegrupper på Facebook, eller chat / Messenger-tråder, hvor spesielt utvalgte familiemedlemmer er med. Der deles det gjerne mye mer og av mer personlig art, for der har man stor kontroll av hvem som ser hva.

Staude tror grensene er i ferd med å flytte seg både langt og fort. De sosiale mediene har fått det til å bli naturlig å dele mer også av privat karakter.

– Vi som ikke er vokst opp med sosiale medier, sliter litt med å akseptere dette. Vi er litt fastlåst i gamle handlings- og tankemønstre. Men for mange av de yngre nybakte foreldrene vil slike ting føles helt naturlige, avslutter hun.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: