Trenger seksåringen din eget bankkort?

Illustrasjonsfoto: iStock

Illustrasjonsfoto: iStock 

Mange banker tilbyr egne bankkort for mindreårige. Men hvor tidlig er for tidlig å introdusere barna for digitale penger?

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Blogginnlegget er skrevet av journalist Anette Vårvik i Norsk familieøkonomi. Foto: Norsk familieøkonomiBarn som vokser opp i dag ser sjelden foreldrene bruke fysiske penger. Og sannsynligvis vil de svært sjelden få bruk for det selv.

Dette gjør at vi som foreldre får et ekstra ansvar for å lære barna om digitale og virtuelle penger. Selv om det fortsatt er viktig å lære at et kronestykke er et kronestykke og ikke en hundrelapp, trengs det også opplæring i den abstrakte bruken av penger. Kanskje er det manglende forståelse for dette som har gjort at så mange unge nå sliter med kredittgjeld og forbrukslån?

Selv om du ikke ser pengene, er det ikke ubegrenset mange av dem
Det er enkelt å si at barn i dag ikke lærer seg verdien av penger når de betaler lørdagsgodtet med eget bankkort, men ettersom verden forandrer seg må nødvendigvis også opplæringen av barna foregå på annet vis enn da vi var barn.

Barna trenger å lære at det ikke er utømmelig med penger på kortet, og at pengene ikke automatisk kommer inn etter hvert som det brukes. Har en brukt alle pengene på kortet på lørdagsgodt, er det tomt, og vil ikke kunne brukes igjen før en har fått inn mer penger – fra for eksempel ukelønn eller bursdagspenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal barnehagebarn og førsteklassinger ha bankkort?
Bankkort for barn er omdiskutert, men jeg tror det kan det være greit at barna også får et forhold til denne betalingsmåten. Det krever selvsagt at barnet er modent nok til å forstå hvordan kortet fungerer, og hvor viktig det er å passe på pin-koden sin.

Når tidspunktet er riktig for ditt barn til å få det ansvaret, må det være dere som foreldre som bestemmer. Noen bestiller bankkort til seksåringen, mens andre venter til det er 13.

Vær klar over at som 15-åring kan barnet selv opprette en innskuddskonto med bankkort. Når den tid kommer, vil det være veldig smart om dere foreldre allerede har gitt barnet den nødvendige opplæringen og forklart ansvaret det innebærer.

Bankkort for barn under 13 år har dessuten mye strengere regler for bruken av kortet, eller det bør i alle fall ha det. Hvis du ikke er fornøyd med retningslinjene som din bank har, bør du sjekke om det finnes andre kort i andre banker som passer din familie bedre.

Bloggen er publisert i samarbeid med Norsk familieøkonomi

 Oppdatert 24.02.2017
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden