BabyAmmingSopp/trøske i barnets munn og på mors bryster

Sopp/trøske i barnets munn og på mors bryster

De fleste babyer er litt hvite på tungen uten at noe er galt, dette er som regel melkebelegg, som på bildet. Melkebelegg kan som regel tørkes vekk med en tynn klut eller kompress, mens sopp er vanskeligere å fjerne. Foto: iStock
Blogg: Ingebjørg Finnesand, internasjonalt sertifisert ammeveileder, IBCLC, og daglig leder ved Ammeklinikken i Stavanger 122179
Sopp/trøske ses som hvitt, litt tykt belegg på babyens tunge. Mor kan oppleve at det gjør vondt å amme. Feil diagnose og behandling kan gjøre behandlingstiden unødvendig lang.

Mange har spørsmål rundt dette med sopp/trøske i munnen til babyen og/eller på brystknoppene. Denne diagnosen har nok vært brukt litt for ofte, da det som regel finnes andre årsaker til symptomene som ofte kalles sopp.

Når man får feil behandling av en soppinfeksjon, fører det til unødvendig lang behandlingstid. Og hvis det ikke er sopp i det hele tatt, er det unødvendig med behandling. Og man bruker tid og krefter på noe som ikke hjelper, mens problemet vedvarer.

Hvordan vet man om barnet har sopp i munnen?
Sopp, eller trøske, som det ofte kalles, ses som hvitt, litt tykt belegg på barnets tunge. Det kan være hvite flekker med dette belegget rundt omkring inni barnets munn, og noen ganger på leppene.

De fleste babyer er litt hvite på tungen uten at noe er galt, dette er som regel melkebelegg. Melkebelegg ser mer ut som om selve tungen er hvitfarget, det ligger ikke som et belegg oppå tungen. Melkebelegg kan som regel tørkes vekk med en tynn klut eller kompress, mens sopp er vanskeligere å fjerne. Ved soppinfeksjon kan barnet bli mer urolig under amming, eller spise kortere måltider på grunn av svie i munnen.

Hvordan vet man at man har sopp på brystknoppene?
Det vanligste symptomet på sopp er at man er sår, at det er smertefullt å amme og man har smerter også etter at man har ammet. Disse symptomene kan også være symptomer på andre ting som feil dietak, bakteriell infeksjon på brystknoppen og en tilstand som kalles Reynauds fenomen. Derfor er det lurt å høre med helsesykepleier på helsestasjonen eller ta en tur til fastlegen for å få det undersøkt.

Det er sjelden man får sopp den helt første tiden etter fødselen, men dersom man hadde soppinfeksjon i underlivet like før fødselen, kan det være en mulighet at man har fått smitte over på brystknoppene. Det samme gjelder hvis du har fått antibiotika like før/under/etter fødsel.

Siden det er vanskelig å skille mellom sopp og bakterieinfeksjon på såre brystknopper, vil legen alltid ta en bakterieprøve fra huden på brystknoppen.

Må sopp alltid behandles?
Nei, sopp er en del av det som vi kaller normalfloraen på huden vår. Det er kun i de tilfellene hvor det blir for mye sopp, og dette kan gi utfordringer med ammingen, at man trenger å gjøre noe med det.

Hvis det bare er barnet som har sopp i munnen, og det ikke ser ut til å plages av det, trenger man ikke behandle det. At barnet ikke plages vil si at det spiser som normalt og ikke er mer urolig enn vanlig.

Hvis du har såre brystknopper og du mistenker sopp, skal du ta kontakt med fastlege for vurdering.

Vanlige myter om hva som kurerer sopp/trøske:
Farris:
Dette er et gammelt kjerringråd som ikke har noen som helst funksjon, og jeg undres over hvorfor det i så stor grad fortsatt anbefales.

Jeg vil tro at rådet har sin bakgrunn i at man tror at Farris har lav pH (er sur), sopp trives ikke i surt miljø, og at man derfor tenker at det kan fungere. Farris er en nøytral drikk. Å smøre Farris inn i barnets munn har altså ingen annen funksjon enn det vil ha å smøre munnen med rent vann.

Yoghurt:
Noen har endatil fått anbefalt å smøre inn barnets munn med yoghurt naturell. Det kan jeg fraråde. Barn skal ikke eksponeres for kumelkprodukter før nærmere ettårsalder, så dette skal man ikke bruke.

Behandling
Legen vil avgjøre om det er behov for behandling etter at andre årsaker til symptomene er utredet.

Det vanligste er at mor behandles med en krem, og barnet får en mikstur som skal brukes lokalt i munnen. Hvis dere ikke har blitt bedre i løpet av 14 dager med riktig behandling, vil legen vurdere om du skal ha tabletter istedenfor kremen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: