Redaktørbloggen:

Foreldre gambler med barnas liv!

 Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Fortsatt er det slik at over halvparten av norske barn ikke sikres godt nok i bil. Ved kollisjon kan det være avgjørende for liv eller død om barnet sitter forovervendt eller bakovervendt. Likevel velger altså tusenvis av foreldre å gamble med barnas liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

- Hvorfor sitter hun den veien, hun ser jo ingenting av det som skjer!
Jeg fikk spørsmålet ofte. Hvorfor barna mine satt i bakovervendt sete, selv om de var blitt både 3 og 4 år. Det måtte da være ubehagelig, bena fikk ikke plass, de ble vel kvalme og kastet opp – eller i det minste utålmodige fordi de ikke fikk se det samme som oss i forsetet.

Nei, det var aldri noe problem. Fordi det var slik det var, punktum. De var rett og slett ikke vant til noe annet, for meg finnes det ikke noe alternativ.

Alltid bakovervendt!
Barna mine er det aller kjæreste jeg har. Jeg orker ikke tanken på at noe skal skje dem. Jeg sikrer dem på best mulig måte der jeg kan. Like naturlig som at de må bruke sykkelhjelm og pusse tenner morgen og kveld, satt jeg dem i bakovervendt bilstol til de var fire år gamle.
Jeg slepte med meg to bakovervendte bilstoler på ferie til Italia hvert år. I Europa finnes knapt et bakovervendt og sikkert sete å oppdrive, og overvekten på flyet er en billig forsikring å betale.

Skulle barna mine sitte på med noen andre, leverte jeg dem sammen med bilstolen. Til og med barnehagen sendte små barn på tur i buss uten godkjent sikring. Jeg tok meg fri fra jobben, og kjørte dem dit de skulle.  

Les også: Mange slurver med bilsikkerheten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hysterisk?
Jeg tåler at noen kaller meg hysterisk. Jeg er ikke det. Jeg er realistisk.
Jeg synes det er verre at såpass mange fortsatt argumenterer med at «før i tiden hadde vi knapt bilsikring, men VI overlevde da!»

Ja, vi overlevde. Jeg overlevde, heldigvis. Lillesøsteren min også. Vi overlevde ferieturer nedover Autobahn i Tyskland, slengende rundt i baksetet. Jeg overlevde bilturer hvor jeg lykkelig uvitende satt ved siden av pappa i forsetet, helt usikret. Jeg hadde flaks. Men mange barn hadde ikke det.

På 70-tallet da jeg vokste opp, døde i gjennomsnitt et barn i trafikken hver femte dag – 73 barn hvert år! Foreldre visste ikke bedre den gangen, de hadde heller ikke sikringsutstyr tilgjengelig.

Nå dør svært få barn i trafikken, fordi vi har gode sikkerhetsprodukter og vi foreldre har tilgang på all informasjon vi trenger bare et tastetrykk unna. Likevel velger altså et skremmende antall foreldre å ikke sikre barna sine optimalt i bil. Det er en hårfin balanse mellom liv og død. Forskjellen kan være om barnet sitter bakovervendt i stedet for forovervendt i bilstolen sin. Tallene er klare, det er ikke noen vits i å diskutere det.

Les også: Barn må nå sitte lenger bakovervendt i bil

Les også: - Bekymret for barnas sikkerhet

Les også: Barn skal aldri sitte i forsetet

Omplasserte innvoller
Men selv om dødstallene har gått kraftig ned, kan en kollisjon få svært alvorlige følger for et lite barn, selv i mindre trafikkuhell.

Jeg intervjuet overlege Tor Einar Calisch ved barneintensiven på Ullevål sykehus for noen år siden angående en artikkel jeg skrev om dette temaet. Han beskrev de skadene barna på hans avdeling fikk etter ulykker. Han fortalte om små brystkasser som var klemt sammen og innvoller som byttet plass i magen etter det kraftige sammenstøtet. Skader jeg aldri hadde hørt om, men som ga meg fryktelige bilder på netthinnen.

 Ja, disse barna overlevde, men skadene kunne vært unngått eller minimalisert dersom de hadde vært sikret skikkelig.

Jeg forstår ikke at over halvparten av alle barn ikke blir sikret optimalt i bil. Er du en av foreldrene som gambler med ditt barns liv?

Trenger du fortsatt argumenter for å kjøpe en bakovervendt bilstol i dag, kan du lese mer her.annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 0


Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden