mamastork-bloggen:

Vann i kroppen – hva er egentlig normalt?

Over halvparten opplever å hovne opp i hender og/eller føtter i svangerskapet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Over halvparten opplever å hovne opp i hender og/eller føtter i svangerskapet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock 

Vann i kroppen kalles ødemer, og rundt halvparten av alle gravide får synlige ødemer. Jordmor Ragna forklarer hvorfor dette skjer, og hva du kan gjøre for å lindre plagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Da jeg selv var gravid med min nummer to, la jeg på meg godt over 20 kilo. Det var ikke optimalt, og slett ikke gøy. Jeg hadde termin i august, og varmen var med på å gi meg tykke og hovne ben og hender. Ja, det føltes egentlig som om det var en god del vann over det hele.

Etter fødselen forsvant ganske mange av disse kiloene, og etter et par uker kunne jeg begynne å kjenne igjen føttene, bena og hendene mine.

Halvparten får ødemer
Som jordmor ser jeg at mange gravide får vann i kroppen, særlig mot slutten av svangerskapet. Statistikk viser at over halvparten av alle gravide får synlige ødemer. I den gravide kroppen skjer det utrolig mye med kretsløpet. Det dannes mer blod i kroppen for å sikre nok surstoff og næring til babyen, og væskenivået generelt øker også. Det bygger seg også opp et ganske godt trykk nedover i kroppen etter hvert som babyen og livmoren vokser.

På en måte kan man si at blod og væske renner ganske lett nedover i kroppen, men at det venøse tilbakeløpet etter hvert blir ganske tungt for den gravide kroppen. Da kan man gjerne forestille seg at noe av væsken finner vei ut i vevevt i form av hevelser og ødemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanlige plager, men grunn til bekymring?
Som isolert symptom, er vanligvis ødemer en normal del av det å være høygravid.

Her er vanlige tegn på ødemer:

 • Skoene føles litt trange
 • Det blir merker etter strømpestrikken
 • Leggene blir mye fyldigere
 • Fingrene kjennes stivere, og er vanskelige å bøye helt (spesielt om morgenen)
 • Ringene passer ikke lenger
 • Du blir mindre følsom på fingertuppene
 • Leppene og ansiktet føles litt fyldigere enn vanlig

Så lenge hevelsene kommer symmetrisk – det vil si i begge ben, eller begge hender, og så lenge blodtrykket og urinprøven din er normal, kan du slappe helt av.

Skulle du oppleve at bare den ene leggen eller benet plutselig hovner opp, bør du kontakte legen eller fødestedet ditt samme dag. En sjelden gang kan det være tegn på blodpropp, og det er viktig å få diagnostisert.

Kommer hevelsene veldig brått og plutselig, nærmest over natten, bør du også få det sjekket. Det kan ha sammenheng med en begynnende svangerskapsforgiftning.

Slik lindrer du plagene
Det finnes ikke medisin som kan hindre eller forebygge ødemer. Men det er en del ting du selv kan gjøre for å begrense dem, og lindre plagene som følger med:

 • Drikk rikelig med vann.
 • Vær fysisk aktiv (gå gjerne en tur så ofte du klarer).
 • Unngå store mengder salt og fett – det binder vann i kroppen.
 • Sitt/ligg med bena høyt når du kan.
 • Vipp med føttene, så aktiverer du leggmusklene, og dermed venepumpen som får blodet oppover i kroppen.
 • Bruk støttestrømper for gravide.
 • Unngå strømper og klær som strammer.

Det går over etter fødselen
Etter fødselen skiller kroppen ut all denne ekstra væsken ved at du tisser og svetter. Jeg vil nok tro at mange nybakte mødre kjenner seg igjen i dette – for man tisser og svetter mye den første tiden etter fødselen!

Bloggen er publisert i samarbeid med MamastorkOppdatert 09.12.2015
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden