mamastork-bloggen:

Når fødselen ender med keisersnitt

6-7 prosent av fødsler ender i akutt keisersnitt. Foto. Shutterstock

6-7 prosent av fødsler ender i akutt keisersnitt. Foto. Shutterstock 

Det kan være mange årsaker til at en planlagt og forventet normal fødsel likevel ender opp med akutt keisersnitt. Det er knalltøft for kvinnene som ofte har vært lenge i fødsel – og så får en operasjon på toppen av det hele.

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Jeg kaller henne for Kari, hun som jeg fulgte gjennom svangerskapet for noen år siden. Hun gledet seg til fødselen, var topp motivert, og godt forberedt. Hun var en ressurssterk kvinne – frisk og rask, med de beste forutsetninger for en helt normal fødsel. Som jordmor så jeg også for meg at hun kom til å føde enkelt og greit.

Derfor ble jeg ganske overrasket da jeg kom på jobb på sykehuset, og fant henne på listen på vanlig barselavdeling, og ikke på barselhotellet hvor de friskeste barselkvinnene vanligvis ligger. Det viste seg at hun hadde vært i fødsel i mange, mange timer, og at fødselen ble avsluttet med et akutt keisersnitt på grunn av manglende fremgang. Mormunnen hennes åpnet seg rett og slett ikke lenger enn til seks centimeter.

Det var en knalltøff og til dels traumatisk opplevelse for Kari. Hun var så innstilt på vanlig fødsel, og følte at kroppen hennes ikke hadde fått det til – at hun på en måte hadde mislyktes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En krevende tid
For det er tøft for de kvinnene som først har vært lenge i fødsel, og så får en operasjon på toppen – for det er jo faktisk det et keisersnitt er. Mange er fysisk veldig slitne og utkjørte. Det er krevende å være i fødsel, og det er krevende å være nyoperert. Samtidig er det jo en baby inni bildet, som krever sitt uansett hvordan mor har det.

Mentalt er det også ofte enormt krevende. Mange kvinner kan nok føle at de ikke fikk det til, eller at kroppen på en måte har sviktet dem. Det er i hvert fall det mange forteller etterpå. Fødselen ble ikke som forventet, og slett ikke slik de hadde håpet.

Årsaker til at fødselen ender med keisersnitt
Det kan være mange forskjellige årsaker til at en planlagt og forventet normal fødsel likevel ender opp med akutt keisersnitt.

Noen av grunnene kan være:

  • Langsom fremgang
  • Babyens hode står skjevt, eller kommer ikke ned i bekkenet
  • Dårlig fosterlyd eller stress hos babyen
  • Medisinske tilstander hos mor

I Stavanger, hvor jeg jobber, er det omtrent like mange akutte som planlagte keisersnitt. De akutte er der kvinnen først er i fødsel, men likevel ender opp med keisersnitt. Et akutt keisersnitt graderes vanligvis i grad 1, 2 og 3 – alt etter hvor god eller dårlig tid vi har til vi ønsker at babyen skal være ute. Hos oss er frekvensen 6-7 prosent. Med 6-7 prosent planlagte keisersnitt, betyr det at til sammen 12-14 prosent av fødslene er keisersnitt.

Få snakket ut om fødselsopplevelsen!
Som jordmor opplever jeg at det er utrolig viktig å få barbeidet en slik opplevelse godt i etterkant. Det er ofte mange ubesvarte spørsmål og løse ender som sjelden løser seg selv. Min oppfordring blir derfor – snakk med fagfolk! Ta kontakt med jordmor og lege som var med på keisersnittet. Be om en forklaring, og still alle spørsmålene du måtte ha.

Snakk også med jordmoren som kjenner deg fra svangerskapet, og få hjelp til å sortere aspekter fra opplevelsen din på riktig sted. Snakk masse med partneren din, og fortell om din sujektive opplevelse.

Får du snakket ut om opplevelsen, vil du sannsynligvis erfare at den etter hvert finner sin plass i livet ditt. At du lettere kan legge den bak deg, og finne roen med at det måtte bli slik.

Da vil det også bli mye enklere for deg å gå gravid igjen, hvis det skulle bli aktuelt. For det er ofte slik at opplevelser man bare har lagt lokk på, har en tendens til å dukke opp igjen når man minst trenger det...

Bloggen er publisert i samarbeid med MamastorkOppdatert 29.09.2015
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden