FødselFødselsforberedelserMytene rundt svangerskap og fødsel – er det noe sant i dem?

Mytene rundt svangerskap og fødsel – er det noe sant i dem?

Jordmor bekrefter og avkrefter myter. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 38842

Svangerskap og fødsel har til alle tider vært myteomspunnet. Noen myter henger fortsatt igjen. Jeg synes det er litt fascinerende, så her tar jeg for meg en del av dem!

Selv om de fleste mytene har forsvunnet i nyere og opplyste tider, er slett ikke alle borte. Her er noen av de jeg har hørt nylig:

Gravide skal spise for to
Nei. Det viser seg at 200-300 ekstra kalorier er alt du trenger ekstra hver dag mens du er gravid, så sant du er frisk og ikke har andre underliggende sykdommer.

Overvektige kvinner har bedre fødekropper
Nei, dette stemmer overhodet ikke. Kvinner med høy BMI har økt risiko for kompliksjoner under fødselen, og på mange sykehus vil disse kvinnene ikke få føde på for eksempel jordmorstyrte enheter.

Gravide bør ikke sove på ryggen
Noen gravide våkner kanskje på ryggen etter at de har sovnet, og er redde for at dette kan skade barnet. De er bekymret for det som kalles «vena cava- syndromet». Det handler rett og slett bare om at en stor livmor vil kunne trykke på den store blodåren vena cava, noe som kan føre til blodtrykksfall og gjøre deg uvel. Hvis du sover på ryggen, og ikke blir kvalm og svimmel, er dette sannsynligvis ikke noe problem – hverken for deg eller for barnet.

Landsforeningen uventet barnedød anbefaler gravide å sove på siden.

Mageformen avslører babyens kjønn
Nei, det er ingen forskning som tyder på det. Dette er en myte som stammer fra langt tilbake, før man hadde ultralyd. Noen ganger ville det jo stemme uansett – det er jo omtrent 50/50 sjanse for å ha rett.

Hvor mye kvalm du er avslører babyens kjønn
Mye kvalm gir jente, lite kvalm gir gutt. Feil. Beklager, men det er altså ingen større grunn til å tro på denne myten enn på den om mageformen. Men – hyperemesis (ekstrem svangerskapskvalme) ses oftere i svangerskap med jentefoster.

Kvinner med brede hofter føder lettere
Heller ikke dette har vi noen forutsetning for å si. En kan ikke si noe om bekkenmålet ut ifra hvor brede hoftene er på utsiden – det er de innvendige målene som er viktige.

Sex kan sette i gang fødselen
Tja. Vi vet at dersom det er svært modne forhold, så kan prostaglandinet i sæden påvirke livmorhalsen positivt, så noen ganger ser det ut til å virke. Men jeg vet ikke hvor mye forskning som finnes på akkurat dette.

Stripping kan sette i gang fødselen
Tja. Ved modne forhold kan det hende at en tøyer litt i mormunnsåpningen for å hjelpe til å frigjøre hormoner som kan gi sammentrekninger i livmoren, som igjen kan gå over til fødselsrier. Men like ofte blir det bare litt murringer, og en stor skuffelse når det ikke virker.

Akupunktur kan sette i gang fødselen
Ja! Dette er vel det eneste det finnes forskning på at er riktig. Akupunktur kan ha effekt både på å sette i gang fødselen, gi kortere aktiv fødsel, og mindre bruk av smertelindring i fødselen. Når det er sagt, så er ikke alle like mottakelige for akupunktur – noen responderer raskt, andre tar lengre tid, og for noen få har det liten effekt. Men, skulle jeg satse på énn av alle disse mytene, så hadde jeg gått for akupunkturen!

Hvis vannet har gått, vil du få en tørr og vanskeligere fødsel
Hva? Det har jeg aldri opplevd. Det kan riktignok bli mindre fostervann igjen i livmoren når vannet har gått, men morkaken produserer mer vann helt fram til barnet er født, så det er sjelden det er tørt idet barnet fødes. Mengden fostervann varierer fra cirka 1/2 til 2 liter vann, så variasjonen er stor. Men tørt, nei, det blir det ikke.

Stort barn gir vanskelig fødsel
Nei, ikke uten videre. De fleste av oss får barn vi har bekken stort nok til å føde. Asiatiske damer får sjelden store barn (med mindre det har sluppet til noen store skandinaviske gener), mens vi nordboere har andre gener som gjør at vi føder større barn – vi er jo også større selv. Dette henger ofte fint sammen, selv om det selvsagt finnes unntak.

Fødsel = smerte
Det kan ikke uten videre settes likhetstegn mellom disse. Intensiteten av riene avhenger av så mange ting, og kvinner er så forskjellige i deres møte med rier, at vi må se mye bredere på begrepet. Innstilling, motivasjon, tid på døgnet, hvor lenge en er i fødsel, hvor flink en er til å puste og jobbe med avslappet kropp – er bare noen av faktorene på en lang liste!

Det er verst når hodet skal ut
De fleste føler det er lettest når de kommer i trykkefasen. Da kan de aktivt være med på å jobbe babyen ut, ikke bare puste seg gjennom riene. Så egentlig vil nok mange være uenige i at dette er den verste delen.

Amming gir deg hengepupper
Nei! Det er nok mer tyngdekraften som gjør at en etter svangerskap og fødsel kan føle at brystene blir slappere, ikke selve ammingen.

Dette er bare noen ganske få blant mange myter. Ofte vet vi ikke hvor de kommer fra, men mange kvinner påvirkes av dem, i ulik grad. Får du høre slike myter, nevn dem for jordmor – hun har kunnskap nok til å bekrefte eller avkrefte dem!

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: