BloggKlar for aftenvakt

Klar for aftenvakt

Alt er klart til å ønske et nytt menneske velkommen til verden. Jordmor Ragna er også klar for aftenvakt. Foto: Ragna T. Larsen
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 1549 Sist oppdatert 10.11.14

Det er noe spesielt med det – å gjøre deg klar til jobb når de fleste andre gjør seg klare til å avslutte arbeidsdagen. Aftenvakten starter klokken 14:30 og varer til 22:30. Faktisk er det den typen vakt jeg liker aller best. På kveldene er det en egen ro, selv om det også kan være veldig travelt.

På dagtid kan avdelingen ofte være litt mer urolig – med legevisitt, polikliniske konsultasjoner og igangsatte fødsler.

Starter med rapport
Aftenvakten starter alltid med rapport hvor alle på dagvakt og aftenvakt møtes. De som har vært på dagvakt oppdaterer oss på hvordan det er i avdelingen. Vi får rapport om kvinnene i fødsel én etter én, om de som har ringt og sagt at de er i fødsel, og de som eventuelt er hjemme med vannavgang. Vi får også beskjed dersom det kommer kvinner som skal settes igang på kvelden.

Ved alle vaktskift er det én jordmor som er ansvarshavende. Hun leder møtet, og etterpå fordeler hun arbeidet mellom oss som er på jobb. Hvis det er fødende vi som jordmødre kjenner fra før, for eksempel fra svangerskapsomsorgen, får vi alltid lov til å følge henne i fødselen. Det er utrolig kjekt når det er et kjent navn på listen.

Les også:

Det beste (og mest utfordrende) ved å være jordmor

Jordmor-blekksprut?

Vi husker fødselen vondere enn den var

Når den fødende er anspent
Nylig var jeg op jobb, og fikk tildelt en førstegangsfødende som hadde ringt inn og meldt seg med rier. Hun kom kort tid etter vaktskiftet, og så veldig smertepåvirket og anspent ut. Riene hadde startet i firetiden på natten, og hun syntes de hadde økt godt på etter lunsj.

Det aller første jeg la merke til, var hvordan hun holdt pusten og løftet skuldrene når rien kom. Hele kroppen liksom strittet imot.

Når jeg ser en fødende som er så anspent, tar jeg tak i det med én gang. Jeg viser hvordan en dyp innpust, med rask og passiv utpust, kan hjelpe kroppen med å gi slipp. Jeg forteller hvorfor det er så viktig å puste, og gjøre kroppen tung og avslappet. Det er viktig å skape forståelse for hva som skjer i kroppen når den er avslappet kontra anspent. Da får de gode hormonene gi lindring, og riene får jobbe mye mer effektivt. Høyre skuldre og en anspent kropp er nesten som å kjøre bil med håndbrekket på.

Viktig å jobbe MED riene, ikke MOT
Det er helt fantastisk å se hvordan også denne fødende kvinnen fant roen, og at riene ble mye mer håndterbare. Faktisk hadde hun bare to centimeter åpning, så etter en stund reiste hun og mannen hjem igjen. Men det var en helt annen kvinne som gikk ut av avdeling, enn hun som kom inn. Nå visste hun hvordan hun kunne jobbe med riene, og ikke mot.

Etter at hun hadde dratt, hadde jeg et par rolige timer. Jeg var nede på barselhotellet og besøkte et par jeg hadde hjulpet et par dager før. Det er veldig kjekt når vi får anledning til det – å treffe familien vi har tatt imot barnet til.

Les også:

Når er man i aktiv fødsel?

Rumpa forteller om framgang i fødselen

Når trykketrangen melder seg

Jordmor Ragna med en liten ny verdensborger.Ekstra kjekt å få følge hele fødselen
Da jeg kom tilbake fra barselhotellet, hadde kvinnen jeg møtte tidligere på dagen, ringt igjen. Klokken var da ca. 19. Vannet hadde gått, og riene hadde tatt seg veldig opp. Hun var på vei inn igjen. Da hun kom inn, var det skikkelig i gang! Hun hadde tette og gode rier, og åtte centimeter åpning.

For å gjøre en lang historie kort, gikk hun i badekaret og brukte lystgass. Klokken 21:39 kom en fin liten pike til verden.

Jeg som jordmor var kjempefornøyd. For oss er det veldig, veldig kjekt når vi får lov til å følge kvinnen gjennom hele fødselen, og ta imot babyen før et nytt skift tar over.

En slik aftenvakt er helt aldeles nydelig. Og noen ganger kan det faktisk være vanskelig å sovne når du kommer hjem. For selv om det er jobben vår, så kjennes det alltid i kroppen når en fødsel er overstått.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: