mamastork-bloggen:

Fødekvinne – kom deg opp av sengen!

Du bør unngå å ligge i så stor grad som mulig under fødselen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Du bør unngå å ligge i så stor grad som mulig under fødselen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock 

Du får brukt tyngdekraften, riene blir lettere å håndtere og du kommer raskere i mål. Det er med andre ord ingen grunn til å legge seg ned og vente på at babyen skal bli født.

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Fødsel er bevegelse. Slik er det bare. Det er mye som beveger seg:

  • Babyen beveger seg nedover gjennom bekkenet.
  • Livmoren trekker seg sammen i rytmiske bevegelser under riene.
  • Livmormunnen beveger seg opp over babyens hode etter hvert som åpningen blir større.

Riene blir lettere å håndtere
Min erfaring er at de aller fleste kvinner opplever at riarbeidet blir mye mer håndterbart når de er oppe av sengen, og kan bruke kroppen og bevege seg fritt.

I min jordmorverden er det helt opplagt og forståelig at bevegelse er lindrende og hjelpsomt når det er så mye som skjer i kroppen, og intensiteten i riene øker på.

I mange andre sammenhenger er det også sånn. Tenk for eksempel at du klemmer fingeren din i en bildør. Du vil helt automatisk rise og bevege hånden fordi det lindrer og gjør den vonde følelsen enklere å håndtere. Hvis noen klyper deg hardt i armen, vil du også stryke deg godt over det vonde stedet, simpelthen fordi det er lindrende.

Slik er det også med fødsel og rier. Ligger en helt i ro i en seng, vil de aller fleste kjenne riene som mye vondere enn hvis en er i bevegelse.

Bilder som lyver
I mediene, på nettet, i artikler og på TV ligger fødende kvinner oftest i en seng. Slik er det ofte her på Babyverden også fordi det finnes dårligere tilgang til bilder av fødende i bevegelse. De fødende har gjerne en veneflon i hånden, eller er koblet til en eller annen type overvåkning.

Jeg blir både oppgitt og en smule frustrert. Jeg tror nemlig at vi på den måten er med på å gi gravide og fødende en forestilling om at det er slik det skal være. Men det er det ikke!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Liggende fødsel tar lenger tid
Det er både godt dokumentert og min personlige erfaring at fødsler tar lenger tid når den foregår i vannrett stilling. Det gjelder både under åpningsfasen, og også under selve trykkingen. Derfor tror jeg det er en veldig god idé å vise gravide kvinner bilder av fødende som er aktive og i bevegelse. Fødende som bruker kroppen. Da kan vi være med på å etablere indre bilder og forventninger om at fødsel = bevegelse.

Å sitte og vugge på en pilatesball kan være en god fødestilling. Illustrasjonsfoto: ShutterstockSlik kan du være i bevegelse
Oppfordringen til fødende blir jo – opp av sengen! Stå, heng fremoverbøyd og vugg med bekkenet, stå på knærne og hvil overkroppen mot for eksempel en stol, sengen eller partneren din, sitt på pilatesball og vugg, eller småtripp – her er det bare fantasien som setter grenser.

Er du sliten og trøtt, bør du hvile imellom. Ligg litt på siden i sengen, eller ligg i badekaret med mulighet til å vugge og bevege deg litt under riene. Men ikke gå i fellen og bli liggende. Du MÅ opp igjen! Det er den beste måten å hjelpe kroppen til å komme framover i fødselen. Er du trøtt og sliten er det jo absolutt best å komme raskest mulig i mål!

Oppfordre partneren din til å hjelpe deg
Ta gjerne en prat med partneren din i forkant, så han kan hjelpe deg under fødselen. Snakk også med jordmor når du kommer inn, og be om hjelp til å finne gode stillinger både under åpningsriene og under pressriene.

Lær mer om de ulike fødestillingene – og om fordeler og ulemper ved å bruke dem!

Bloggen er publisert i samarbeid med MamastorkOppdatert 28.01.2016
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden