BloggFastsittende morkake – hva skjer da?

Fastsittende morkake – hva skjer da?

Babyen er født, men fødselen er ikke over ennå. At babyen dier kan faktisk hjelpe å få morkaken ut. Foto: Jordmor Ragna T. Larsen
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 15711

Av og til blir ikke morkaken født som forventet når babyen er ute. Livmoren kan ikke trekke seg sammen før morkaken er kommet ut, og du kan risikere å blø mer enn vanlig. Derfor kan det bli aktuelt å gripe inn.

Fødselen av morkaken er den siste delen av fødselen. Når den er ute er det ikke mer som skal ut den veien på en lang stund. Normalt løsner morkaken fint helt av seg selv i løpet av de første 10-15 minuttene etter babyens fødsel, og den kommer ut når jordmor tar et lett drag på navlesnoren samtidig som hun gjerne klemmer på livmoren.

Som jeg skrev i et annet blogginnlegg er det peanuts å få ut morkaken etter babyen har banet seg vei. Det går vanligvis kjempefint.

Men av og til lar morkaken vente på seg. Den kan ha løsnet bare delvis eller ikke i det hele tatt, og da kommer den ikke med når vi forsøker å dra i navlesnoren og klemme dere på magen. Det som kanskje er viktig for dere å vite, er at hvis ikke morkaken kommer ut, da kan ikke livmoren trekke seg skikkelig sammen. Og det igjen kan medføre risiko for å blø mer enn vanlig. Det forklarer hvorfor vi er ganske ivrige etter å få denne morkaken ut.

Klemmer på magen
Hvis denne morkaken da ikke løsner som vi vanligvis forventer vil dere oppleve at vi klemmer mye og ofte utenpå magen deres – der hvor livmorens topp er. Det er typisk rett rundt navlehøyde. Det kan være ganske ubehagelig, siden livmoren jo har jobbet hardt med rier mange timer og derfor kan være øm. Men vi har ikke riktig noe valg. Vi må passe på at denne livmoren trekker seg godt sammen og kjenne etter om vi kan få ut morkaken, så vi unngår at dere blør mer enn dere trenger.


Amming, akupunktur og tissing
Mens vi venter på at den skal løsne, kan vi forsøke noen alternativer som av og til kan hjelpe til. Babyen kan gjerne legges til brystet – når baby suger utskilles et hormon som også får livmoren til å trekke seg sammen.


Det finnes også et akupunkturpunkt på lilletåen som har vist seg å være et effektivt hjelpemiddel.



Og hvis det er lenge siden du har tisset vil vi alltid tømme blæren med et kateter. Full blære gjør det vanskeligere for livmoren å trekke seg sammen.


Alt dette krever at du ikke blør noe særlig og at vi har full kontroll over den totale blødningsmengden. Hvis ikke du blør noe særlig kan vi vente opp til en time før vi kontakter lege. For det er lege som da tar stilling til veien videre.


Morkaken må noen ganger opereres ut
Hvis ikke legen heller klarer å få ut morkaken vil det ble nødvendig å fjerne den på operasjonsstuen. Det høres kanskje litt skummelt ut, men også det går helt fint. Da får du en lett narkose (eller man kan supplere hvis du allerede har en epidural). Det vil si at du ikke kommer til å kjenne noe som helst når legen henter ut morkaken.


Etter morkaken er ute vil du observeres på oppvåkningen et par timer inntil du er klar til å overflyttes til barselavdelingen. Mens du er borte ligger typisk babyen og koser seg hos far/medmor – gjerne hud mot hud. Kanskje du kan kjenne deg litt omtåket og mørbanket etter den manuelle uthentingen og morkaken og etter narkosen, men du kommer deg vanligvis kjapt.



Godt det går bra
Hver gang jeg som jordmor opplever dette med fastsittende morkake (det er heldigvis sjelden!) så tenker jeg at vi er enormt heldige som bor og føder i en del av verden, hvor man faktisk kan gjøre noe med dette. Så selv om det kan oppleves kjipt, så er det likevel utrolig bra at det ender godt.


Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: