BloggDette skjer når du kommer til føden

Dette skjer når du kommer til føden

Jordmor vil blant annet stille deg mange spørsmål og kjenne på babyens leie. Foto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 39301

Når du kommer inn til fødeavdelingen, gjør vi en mottaksundersøkelse – oftest på et mottaksrom som ikke er en fødestue. Her forklarer jeg hva vi undersøker.

Jeg husker selv veldig godt det aller første møtet jeg hadde med jordmor Pia da jeg kom til fødeavdelingen på Ålborg sykehus i Danmark og skulle føde mitt første barn. Jordmor Pia hadde håret samlet i en hale, og smilte varmt og tillitsvekkende. Hun la hånden sin på skulderen min, og sa at jeg pustet veldig bra. Tilliten til henne var det med én gang! Jeg husker hvor spent jeg var.

Dette var før jeg selv ble jordmor. Nå, over 20 år senere, tenker jeg at vi jordmødre alltid må huske på nettopp dette – at selv om vi tar imot gravide hele tiden, så er dette gjerne første gangen for dere, og dere er som regel veldig spente.

Les også:

Nødvendig med svangerskapskurs?

Hvordan vet man om fødselen kommer til å gå fort, eller ta tid?

Hvor i fødselen er du?
Når vi gjør mottaksundersøkelsen, ønsker vi å finne ut om du er i aktiv fødsel, og hvor langt i prosessen dere eventuelt er. Hvis du kommer inn med vannavgang, ønsker vi selvfølgelig å finne ut om det er en skikkelig vannavgang og om alt fortsatt er bra både med deg og babyen.

Vi snakker litt med dere, og hører om det som har skjedd hjemme. Når startet det opp? Når ble det regelmessig? Har du spist? Har du hvilt deg? Vi spør også om mye mer. Samtidig får vi et inntrykk av riene, og hvor tette og kraftige de er.

Les også:

Gode eller vonde rier?

Å lytte til hjertelyden

Sjekker leie og åpning
Etterpå vil vi typisk kjenne på magen, slik du er vant med fra jordmor/lege. Hvilket leie ligger babyen i? Er hodet festet? Mot hvilken side ligger ryggen? Vi lytter til hjertelyden til babyen, og kanskje tar vi også en CTG-registrering.

Så gjør vi en innvendig undersøkelse i skjeden og kjenner på åpningen. Det gjør vi med to fingre, og det tar vanligvis kort tid. Dersom vannet har gått, er man på grunn av infeksjonsfaren mer tilbakeholden med en slik undersøkelse.

Les også:

Babyens leie når terminen nærmer seg

Er det kynnere eller rier?

Hjem eller inn på fødestue?
Er du langt nok i fødsel til å bli værende hos oss, ble du tidligere tilbudt et klystér for å tømme tarmen – dersom du selv ønsket det. Det er ikke så vanlig lenger.

Det tar vanligvis opp mot en times tid før vi er helt ferdige med mottaket, og du enten kan reise hjem og jobbe med riene der, eller du får tildelt en fødestue hvor du kommer til å bli de neste timene.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: