mamastorkbloggen:

Den perfekte fødselen – finnes den?

En perfekt fødsel er ikke nødvendigvis en uten smerter eller bruk av smertelindring. Men en som opplevdes bra. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

En perfekt fødsel er ikke nødvendigvis en uten smerter eller bruk av smertelindring. Men en som opplevdes bra. Illustrasjonsfoto: Shutterstock 

Som jordmor kan jeg ha opplevd fødselen som helt perfekt, men mor kan ha opplevd det ganske annerledes. Og omvendt. Så hva er egentlig en perfekt fødsel? Og hva skal til for å få oppleve en?

Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');

Noen ganger kan vi se på partogrammet fra fødselen, og oppfatte det som at en kvinne har født "veldig lett". Men på partogrammet står det ingenting om hvordan mor taklet riene, hvor god støtte hun hadde, hvor flink hun var til å slappe av, eller hvor mye jordmor var til stede.

Definisjonen av en perfekt fødsel kommer nok an på hvem du spør, og hvilke forventninger og utgangspunkt vedkommende har til fødselen. Du ville helt sikkert fått ulike svar fra ulike mødre og jordmødre.

Jeg tror ikke det finnes noe fasitsvar på dette. Og en perfekt fødsel trenger ikke å være en naturlig fødsel.

Les også:

Far på føden

Den magiske termindatoen

Babyens leie når terminen nærmer seg

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når fødselen blir en fin opplevelse
Det viktigste for meg som jordmor er at mor/paret opplever fødselen som en fin opplevelse til tross for hard jobbing. Og at de føler seg møtt og respektert underveis.

Ingen vil påstå at en fødsel ikke krever hard jobbing. Men fødselsopplevelsen påvirkes av mange ting.

Kvinner som har hatt epidural, kan si at det var den som gjorde opplevelsen så god. Andre vil si at det var jordmors tilstedeværelse som var avgjørende. Eller at partneren var til uvurderlig støtte underveis.

Fascinert av modige kvinner
Jeg skal ikke legge skjul på at jeg kan bli veldig fascinert av kvinner som tør å stå i det. Kvinner som tør å stole på seg selv, som ikke kjemper imot når riene kommer, som lar seg guide, som ikke er redde for å lage lyder eller "dumme seg ut" – de som bare tenker at DETTE SKAL JEG KLARE!

Det er fantastisk å se hvordan enkelte kvinner kan forandre seg når de kommer til fødeavdelingen. Kvinner som kanskje var anspente og redde, som plutselig fokuserer på arbeidsoppgavene, jobber med pusten og avspenning, og takler riarbeidet bedre.

Kjemper du mot riene, eller jobber du med dem? Dette er en av nøklene til en perfekt fødsel.Når en klarer å jobbe positivt med riene, og ser at fødselen går framover, kan det være en enorm tilfredsstillelse for kvinne. En kjempeseier!

Les også:

Tips til fødselsplanen

Enten indre fødekraft eller epidural?

Når bør du kontakte fødeavdelingen?

Pass på forventningene!
Det viktigste er uansett at kvinnen selv føler at fødselsopplevelsen ble bra. Det henger ofte nøye sammen med forventningene hennes. Høye forventninger kan fort gjøre skuffelsen større hvis alt ikke blir som man hadde tenkt seg. Derfor er det viktig å ha realistiske forventninger.

En skal ikke skremme gravide, men heller ikke forherlige fødselen. Gravide må forstå at en ikke kommer utenom hardt arbeid, men at opplevelsen avhenger mye av hvordan en takler riene. Klarer man det, er sjansen for å få den perfekte fødselen større!

Bloggen er publisert i samarbeid med MamastorkOppdatert 25.03.2015
annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden