Er det en spire i magen?

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Illustrasjonsfoto: Shutterstock 

For de fleste er uteblitt menstruasjon det første tegnet på at en liten spire er sådd og har begynt å vokse i mors mage. Men at menstruasjonen uteblir, skjer ikke hos alle. 
Artikkelen fortsetter under annonsen
 
ADTECH.config.placements['d4_netboard'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d4_netboard_mobil', min: 0, max: 579 },{ id: 'bv_d4_netboard_tablet', min: 580, max: 1199 },{ id: 'bv_d4_netboard_desktop', min: 1200, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d4_netboard');
Hjemmetest
En graviditetstest kan du enkelt gjennomføre på egenhånd. Testene fås kjøpt på apoteket og i enkelte matvareforretninger og de finnes i mange forskjellige merker og prisklasser. Felles for testene er at alle skal være like pålitelige. Alle testene påviser svangerskapshormonet hCG (humant chorionadotropin). Hormonet finnes kun i kroppen dersom du er gravid. Produksjonen av hCG-hormonet starter raskt etter befruktningen og kan påvises i urinen fra to til tre uker etter befruktning.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Den vanligste formen for graviditetstest består av en testpinne som du tisser på eller dypper i urin. Etter noen minutter kan resultatet leses av i et display. Et positivt svar regnes som svært sikkert forutsatt at du har gjennomført testen på riktig måte. Enkelte tester hevder å være mer enn 99 prosent sikre.
 
Hos legen
Graviditetstester lik den du kan bruke hjemme, kan du også gå til legen for å få utført. Men hjemmetestene er like sikre som de du kan ta på legekontoret. Ofte foretrekker leger at du har tatt en graviditetstest før du har den første svangerskapskontrollen.
 
En annen metode for å påvise graviditet er blodprøve. hGC-hormonet kan nemlig påvises i blodet. Denne metoden er enda sikrere enn urinprøve og kan være positiv tidligere enn urinprøven kan. En slik test må du til legen for å få gjort, og de er ikke så vanlige.
 
En gynekologisk undersøkelse kan også konstantere om du er gravid eller ikke. En slik undersøkelse kan ikke fastslå lengden på svangerskapet. Med ultralyd vil man kunne se fosteret cirka fem-seks uker etter siste menstruasjon, men normalt brukes ikke ultralyd så tidlig i svangerskapet.
 
Symptomer
Embryoet som har tatt bolig i magen kan trass i sin knøttlille størrelse sørge for store omveltninger både fysisk og psykisk. Her er et utvalg symptomer som ofte forekommer blant gravide:
 
• Tretthet
• Ømhet i brystene
• Kvalme og oppkast
• Forstoppelse eller luft i magen
• Hyppig vannlating
• Humørsvingninger
• Magekramper
• Halsbrann
• Kløe i underlivet
• Vannsamling i kroppen
• Overfølsom luktesans.
 
Det finnes utallige andre symptomer også. Noen kvinner får ett eller to, mens andre kan få slite med flere. Alle kvinner, og dermed alle svangerskap, er forskjellige. Fortvil derfor ikke om din graviditet oppleves annerledes enn det du har hørt fra andre!
 
Husk at mange av disse symptomene også kan settes i sammenheng med ulike sykdommer. En graviditetstest avgjør raskt og enkelt om det er en graviditet som forårsaker symptomene eller om du bør sjekke allmenntilstanden din.
 
Hvordan fant du det ut?
For noen kvinner gir intuisjonen beskjed om at de er gravide før mensen uteblir. Andre får et realt sjokk når de ved en tilfeldig legeskjekk oppdager at en baby er på vei! På vårt diskusjonsforum kan du dele din opplevelse med andre. Kanskje får du deg en god latter eller en tankevekker. Gi din stemme her!
 
For å bruke forumet må du være registrert medlem på Babyverden. Du kan registrere deg ved å klikke deg tilbake til forsiden.
 
 
Kilder: Doktoronline, Ventenett og Helsenett


annonsebilag
 
ADTECH.config.placements['d5_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d5_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d5_annonsorinnhold');
 
ADTECH.config.placements['d6_annonsorinnhold'] = { responsive : { useresponsive: true, bounds: [{ id: 'bv_d6_annonsorinnhold', min: 0, max: 9999 }] }, params: { target: '_blank' } }; ADTECH.loadAd('d6_annonsorinnhold');

Legg inn en kommentar
 
 
 
 
bokstaver igjen
Antall kommentarer: 2
Babylykke vi venter spent på positiv test.
Skrevet av Lykke 19.01.2012
Har 2 barn. Ei jente på 11år og ei jente på 51/2år. Nå prøver vi å bli gravid med nr 3. Spente:)
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold
gravid? helt normalt :D
Skrevet av siv christin 14.01.2011
skjønner jeg deg riktig med at du fikk brun/svart utflod da du sånn ca bruker å ha mensen?
I såfall skjedde det meg også da jeg gikk gravid..istedenfor ordentlig mensen, så fikk jeg brun utflod ca dagen når mensen skulle komme. Jeg ble veldig redd og usikker siden jeg viste jeg var gravid..så legen sendte meg på innvendig ultralyd og alt var som det skulle :) jeg var fortsatt gravid :D Dette er visst heeelt vanlig og ikke noe å bekymre seg for fikk jeg beskjed om den gangen :) vet du om du er gravid? Hadde nok tatt en test hvis jeg var deg ;D Lykke til!! :D
Legg inn en kommentar | Rapportér upassende innhold


 

 

Sjefredaktør: Karine Næss Frafjord
Fagredaktør: Maren Eriksen
Journalist: Janet Molde Hollund
Forumansvarlig: Tamara Nygård

RSS-feed Aktuelt fra Babyverden.no
Kontakt: babyverden(a)sandviks.com

Babyverden.no arbeider etter Vær Varsom- plakatens regler for god presseskikk og følger redaktørplakaten.


tilbyr veiledning gjennom Babyverden.no og Familieverden.no, og rett bok til rett tid gjennom Goboken. Eller sagt på en annen måte: Vi hjelper barn og foreldre å utvikle seg sammen. Vi utgir også Svangerskapsboken, Spedbarnsboken og Fødselsboken som deles ut gratis til alle gravide og småbarnsforeldre i Norge.

Copyright © 2001-2016 Babyverden.no - Kopiering av materiale fra Babyverden.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale. Babyverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Babyverden.no bruker informasjonskapsler (Cookies). Her kan du lese mer om vår bruk av informasjonskapsler(cookies) på Sandviks og Babyverden sine siter

Til toppen av siden